Naslovnica / ZANIMIVOSTI / Roparski napad sredi Kamnika: Kako so slikarja Dušana Sterleta zlikovci oropali, pretepli in mu ukradli poročni prstan

Roparski napad sredi Kamnika: Kako so slikarja Dušana Sterleta zlikovci oropali, pretepli in mu ukradli poročni prstan

Kamniški slikar in likovni ustvarjalec Dušan Sterle, katerega veliko razstavo si lahko v galeriji Miha Maleš ogledate do 12. oktobra 2019, je bil sredi Kamnika žrtev zahrbtnega roparskega napada.

K sreči se je to zgodilo že 25. januarjadavnega leta 1972, dogodek pa je bil zabeležen v marčevski številki Kamniškega Občana istega leta. V zlatih poročevalskih časih, ko imena zlikovcev še niso bila zaščitena z zakonodajo, so v Kamniškem Občanu kar precej podrobno zapisali, da se je Dušan Sterle 25. januarja ob 18:30 vračal proti domu, ko so ga na križišču nekdanje Kidričeve, zdaj pa Šutne in Sadnikarjeve zahrbtno napadli trije neznanci, ga odvlekli proti Fleretovi vrtnariji in med pretepanjem od njega zahtevali denar. Ker pa denarja ni imel, so ga še naprej tepli in mu s prsta sneli zlat podočni prstan ter pobegnili.

Pretepeni Sterle je obležal na tleh, dokler mu na pomoč nista priskočila mimoidoča Lado Pirc in Ivo Carič, ki sta mu pomagala, da je prišel do doma.

Je pa Dušan ukradeni prstan vseeno dobil nazaj, saj so kamniški miličniki že dva dni po dogodku prijeli Jovana Mandiča ter Dobrislava govedarico, ki sta dejanje priznala, v svojem zagovoru pa se izgovarjala, da sta bila vinjena in ga nista napadla zaradi denarja.

Kamniški Občan – marec 1972

Kako sta bila zlikovca kaznovana, v prispevku žal ni navedeno, k sreči pa napad Dušanu ni pustil trajnejših posledic, niti mu ni zameril Kamnika in vzel volje do ustvarjanja, v katerem nemalokrat opozarja tudi na nasilje in grozote, ki jih počnemo ljudje, dogodek izpred petdesetih let pa je najbrž že skorajda pozabil, napadalcem pa odpustil.

Vsaj delček tega, kar je Dušan Sterle ustvaril tudi v letih od omenjenega dogodka, pa si lahko do 12. oktobra 2019 ogledate v galeriji Miha Maleš.