Naslovnica / KULTURA / S čim so ‘švercali’ Sveti trije kralji

S čim so ‘švercali’ Sveti trije kralji

Sinoči, na predvečer praznika Svetih treh kraljev, so v Matični knjižnici Kamnik pripravili zanimivo predavanje Matjaža Mastnaka – O miri in kadilu.

Dišavi, ki ju, vsaj iz svetopisemskih zgodb in pripovedovanja, če že ne tudi po vonju, poznamo domala vsi, sta v sinočnjem večeru, kot je običajno za praznični čas v slovenskih domovih, zadišali tudi v Matični knjižnici Kamnik, obiskovalci, ki smo se predavanja udeležili, pa smo izvedeli marsikatero zanimivost o dveh, nekdaj tako dragocenih dišavah.

mirainkadilo1Mira in kadilo sta smoli dreves mirovca in kadivovca, ki rasteta izključno na zelo omejenem področju južnega Jemna in Afriškega roga. Gre za nizki, domala grmovnati drevesi, ki rasteta v zahtevnih razmerah ob obali Adenskega zaliva. Postopek pridobivanja je precej zahteven in omejen, zato ni nič nenavadnega, da je bilo pridelovanje mire in kadila, katerih teža se je nekdaj odtehtala z zlatom, skrbno varovana skrivnost, medtem ko je bilo trgovanje z dišavama, izključen privilegij perzijskih oz. arabskih trgovcev.

Matjaž Mastnak inženir gozdarstva, publicist in avtor več knjig s področja botanike je, naj jedrnat in tekoč način, v sliki in besedi, predstavil vrsto zgodovinskih zanimivosti in legend o obeh dišavah oz. kulturnih rastlinah, ki sta v uporabi že več kot 5000 let, in katerih vrednost, spričo zdravilnih lastnosti, utegne znova narasti.

Skratka, v Matični knjižnici Kamnik je so pripravili še eno izmed poučno-zanimivih prireditev, ki se je kot nalašč vključila v iztekajoči se praznični čas.