Naslovnica / KULTURA / Sedem desetletij Kulturnega društva Tuhinj

Sedem desetletij Kulturnega društva Tuhinj

S predstavitvijo obsežnega zbornika, kulturno obarvano slovesnostjo in sproščenim druženjem ob skupnem kosilu, so članice in članice Kulturnega društva Tuhinj sklenili štiridnevno festivalsko praznovanje 70- letnice svojega društva.

Kulturno društvo Tuhinj je eno izmed najstarejših in najbolj aktivnih krajevnih kulturnih društev v naši občini, ki v letošnjem letu praznuje častitljivih sedemdeset let delovanja. Društvo je bilo namreč ustanovljeno že leta 1952, najbrž pa bi lahko društvu, če spregledamo datum uradne ustanovitve, brez težav pripisali še kako desetletje delovanja več, saj so se Tuhinjci aktivno in celo množično kulturno udejstvovali že v letih pred drugo svetovno vojno.

Zgodovina delovanja društva je podrobno opisana v priložnostnem zborniku oz. »Spominski knjigi kulturnega društva Tuhinj«, ki jo je uredila Iva Bajde, oblikovala pa Marta Vrankar, v kateri so na dvestopetdesetih straneh strnjeni spomini, utrinki in arhivsko gradivo iz najrazličnejših predstav in dogodkov, ki so jih tekom desetletij pripravili zagnani tuhinjski kulturniki.

Zbornik, ki so ga gospodinjstva na območju delovanja društva prejela brezplačno, pa je zgolj del vseh festivalskih aktivnosti, ki so jih prizadevni članice in člani Kulturnega društva Tuhinjska dolina sredi letošnjega septembra uspešno izvedli v počastitev sedmih desetletij svojega delovanja.

Praznovanje tokratnega jubileja je namreč, v šotoru na šolskem igrišču v Zgornjem Tuhinju, kot nekakšna vesela ohcet, trajalo kar štiri dni, festivalski dogodki in prireditve pa so bili, kljub najbolj deževnemu vikendu v letošnjem letu, dobro obiskane.

Festivalski podaljšan vikend med 15. in 18. septembrom, ki so ga tuhinjski kulturniki poimenovali 70 let smeha in/do solz v Tuhinjski dolini, se je v četrtek začel s koncertom priljubljenega Andreja Šifrerja z gosti, se v petek nadaljeval s filmskim večerom ob filmu Matevža Lužarja Orkester, sobota pa je bila rezervirana za lokalno kulturno samooskrbo v izvedbi domačih kulturnih izvajalcev.

 

V soboto popoldne so se otroci namreč lahko zabavali ob pripovedkah Ljube Lajmiš, zvečer pa so oder zavzeli domači mladi tuhinjski dramski igralci ter premierno izvedli komedijo Dohodnina, s katero so uspeli, kot že ničkolikokrat doslej, obiskovalce predstave pripraviti do smeha in dobre volje.

 

Ker je v Tuhinjski dolini še živa lepa stara navada, da je potrebno vsako dobro delo zaključiti z »likofom«, so članice in člani Kulturnega društva Tuhinj svoje festivalsko praznovanje sklenili z nedeljskim slavnostnim kosilom s kulturniki, ki je bilo popestreno z raznolikim kulturnim programom v izvedbi članic in članov društva ter predstavitvijo že prej omenjenega zbornika.

Predsednik društva Brane Vrankar, ki mu je pripadla čast, da razreže slavnostno torto, se je v kratkem nagovoru zahvalil vsem prijateljem in podpornikom Kulturnega društva Tuhinj, ki na različne načine pomagajo, da lahko društvo izpelje najrazličnejše dogodke in prireditve, predvsem pa se je zahvalil vsem neumornim članicam in članom, ki v dobrobit društva in njegovih dejavnosti, brez oklevanja namenjajo obilo svojega truda in prostega časa.

 

Ob jubileju so članicam in članom društva čestitali ter se jim zahvalili za njihov trud tudi predsednik KS Zgornji Tuhinj Dejan Bajde, župan Matej Slapar in poslanec Matej Tonin, sproščeno nedeljsko popoldne pa se je nadaljevalo ob nedeljskem kosilu ter tudi plesu in petju, saj so mladi glasbeniki ansambla Štos z veselimi vižami uspeli pod oder in nanj spontano privabiti tudi plesalce in pevce.

Najbrž je odveč dodati, da je bilo vse skupaj prav luštno in sproščeno, kakor vedno, ko tuhinjski kulturniki pripravijo kako prireditev ali predstavo. Le-teh je bilo v sedmih desetletjih že veliko, prepričani pa smo lahko, da bo tako tudi v prihodnje, kajti Kulturnemu društvu Tuhinj ne manjka obetavnega, predvsem pa tudi precej zagnanega podmladka, kar je dober obet, da bo društvo, ob pomoči izkušenih članici in članov, zagotovo zelo aktivno tudi v prihodnjih desetletjih.

Kulturno društvo Tuhinj, iskrene čestitke in še na mnoga uspešna in ustvarjalna leta!

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve