Naslovnica / ŠPORT / Sezona skozi oči Calcitovih kolesarskih trenerjev

Sezona skozi oči Calcitovih kolesarskih trenerjev

Vse športni delavci so bili letos v koronavirusnem letu na preizkušnji. V teh novih in zahtevnih časih so se morali spopasti s številnimi preprekami, predvsem tisti, ki delajo z otroki in mladino. Trenerska ekipa kamniških gorskih kolesarjev iz Calcit Bike Teama je leto uspešno pripeljala do konca in ob tem pokazala, kako rada ima šport.

Trenerji so iskali nove načine za trening, prilagajali treninge in načrte, bodrili tekmovalke in tekmovalce, jih vzpodbujali na treningih in tekmah, se izobraževali, pripravljali različne aktivnosti, snemali in risali vaje za otroke in še bi lahko naštevali.

Ob koncu leta so povzetek sezone pripravili trenerji, v njihovem imenu sta misli zapisala Simon Erjavec in Mira Kranjec.

Simon Erjavec

Letošnje leto je tako kot za nekatere druge panoge, tudi za naš šport precej slabo leto. Pa ne samo zato, ker je bilo letos tekmovanj precej manj, kot smo vajeni. Največja škoda se dela na razvoju mladih. Izgubljajo dragocen čas, ki ga namesto za razvoj gibalnih sposobnosti, zdravega načina življenja in pristnih socialnih stikov, porabljajo za sedenje pred računalniki in kamerami.

Preteklo zimo smo imeli zelo veliko načrtov in nekatere smo tudi uspešno izpleljali. Imeli smo dvoje priprave – na Debelem Rtiču in zdaj že klasične na Pokljuki, kjer smo tekli na smučeh. Na obojih je bilo super! Imeli smo namen izpeljati še ene priprave za starejše, in sicer v Rabcu, nato pa je kot strela z jasnega udarilo dejstvo, da bomo ostali doma. Ukrepi so se začeli krepiti, omejitev je bilo vse več in kmalu za tem smo ostali brez treningov.

Kljub vsem omejitvam smo uspeli vsaj del leta preživeti skupaj in kvalitetno trenirali ter tudi malo tekmovali. Ob takih trenutkih se šele zavemo, kako začnemo pogrešati naš šport, prijatelje, fizični stik z ljudmi in fizično premagovanje naporov. Vesel sem, da smo poleti uspeli trenirati in skupaj z vsemi Calcitovci doživeli lepe trenutke.

Kar se tiče tekmovanj, so dekleta in fantje pokazali vse kar so lahko, vsak po svojih najboljših močeh. Verjamem, da je marsikdo zaradi omejitev in negotovosti že hotel za letos kolo parkirati v kot in sem vesel, da se to po večini ni zgodilo. Calcitovci so bili v slovenskem pokalu SloXcup ponovno najboljši. Calcit bike team je ponovno pobral tudi kar nekaj medalj, prav vsi naši kolesarji in kolesarke pa so pokazali, kako radi imajo ta šport in se trudili od začetka do konca te sicer kratke sezone.

V letošnjem letu se je odvilo tudi novo usposabljanje za trenerje oziroma strokovne delavce. Udeležila se ga je večina naših trenerjev in razširilo ali obnovila svoja znanja. Pridobili smo lepo število novih trenerjev z licenco, čemur se gre zahvaliti vodstvu kluba, ki je to financiral.

Trenutnemu zaprtju in prepovedi treningov smo se prilagodili tudi trenerji. Več časa vlagamo v izobraževanja in nabiranje novih znanj, pripravljamo pa tudi krajša predavanja za otroke in starše, ki se bodo predvidoma začela po novem letu. Sam s svojo skupino izvajam tudi treninge prek spleta – na srečo so kolesarji dovolj motivirani in že izkušeni, da nam trenutno to ne predstavlja bistvenih težav. Na žalost pa je občutek zadovoljstva med treningom povsem drugačen.

 

Hvala vsem trenerjem za ves trud, ki ste ga letos vložili v to čudno sezono, vsem članom kluba, da ste vztrajali, vsem športnikom, da ste pokazali kako močni ste in klubu, ki nas je pri vsem tem ves čas podpiral.

Neskončno se veselim sprostitve ukrepov, ki bi nam omogočili normalne treninge, prave socialne stike, poglede, veselje in zadovoljstvo. Ne dvomim v to, da vsi držimo pesti naj se to zgodi čim prej.

Mira Kranjec

Leto 2020. Hmmm, če bi mi kdo pred marcem 2020 razlagal, kaj nas čaka v prihodnosti, bi mu rekla, da je smešen. Svet je v trenutku dobil čisto novo perspektivo. Do tistega trenutka so bile vse stvari samo po sebi umevne, vse je potekalo v nekem redu in z neko gotovostjo.

Leto se je lepo začelo. Treningi v telovadnici so lepo tekli, ob nedeljah smo hodili na pohode in letos je bila tu res večja udeležba. V januarju smo imeli priprave na Pokljuki, kjer smo tekli na smučeh, se učili kako varno v gore in se med odmori družili in zabavali.

Med zimskimi počitnicami smo šli na nepozabne priprave na Debelem Rtiču. Raziskovali smo trejle, se urili na poligonih in drugih dejavnostih in ves čas čutili, da smo povezani in da nam je lepo skupaj.

Trenerji smo imeli v začetku marca res hude načrte. Priprave na Rabcu, planirane kampe za otroke, tečaje za trenerje … Skratka vsi vikendi pred nami, so bili splanirani. Res, dober občutek smo imeli. Letos smo pa zares dobro štartali. Tista energija, ki te polni, ko se začnejo uresničevati načrti, ki so se v preteklosti podili po naših glavah. Yes!!!

In potem je prišel 13. marec 2020. Vse se je v trenutku podrlo. Kar na enkrat so vsi plani padli v vodo, življenje se je za 100% spremenilo, treningi in dirke odpovedane. Vsi smo ostali doma, šole so se zaprle…za 14 dni…in za 14 dni…in za 14 dni…

Ampak mi smo gorski kolesarji in se znajdemo, se ne damo. Nismo smeli hoditi v šole in službe, lahko pa smo kolesarili. Po svoji občini, v čudovitem vremenu, v krogu svoje družine. Pomlad je bila res čudovita, sončna, prelepa. Gozdovi so se prebujali in vsak dan je bila slika okoli nas drugačna. Hudo! Mislim, da smo vsi svojo občino spoznali do zadnjega centimetra. Odkrivali smo nove gozdne poti in bili navdušeni, kaj vse nam omogoča naš bližnji gozdiček. Ker so se »počitnice« podaljševale, so po gozdovih začeli nastajati novi traili in skakalnice in tudi obiskovalcev je bilo precej več.

Prejeli smo informacijo, da bo 5. julija 2020 DP v krosu na Črnem vrhu nad Idrijo. Super, kot svetla lučka na koncu tunela. In potem še 23. avgusta 2020 XC Kočevje in 6. septembra 2020 XC Ajdovščina. Kako dobra informacija! In res so se vse tri tekme izvedle in naši Calcitovci so dosegli lepe uspehe. Trenerji smo ponosni na vsakega izmed vas. Spet smo zaživeli in uživali na treningih in na dirkah.

Na žalost je bila zadnja dirka v Vrtojbi spet odpovedana in otroci so spet ostali doma in starši spet delamo od doma, treningi so prepovedani.

Veliko srečo imamo, da se ukvarjamo s športom, ki ima svoj prostor v naravi. Naši gozdovi so polni poti, različno zahtevnih trailov, kjer lahko uživamo, damo lahko naše možgane na off in odmislimo stvari, ki nam proti naši volji v tem letu polnijo glavo.

Za leto 2021 si želim, da se bomo Calcitovci SKUPAJ podili po gozdovih in uživali v stvareh, ki nam prinašajo srečo in veselje.

Calcit Bike Team
Fotografije: Matjaž Šerkezi

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve