Naslovnica / NOVICE / Simona Kustec, ministrica za šolstvo, je obiskala »nevarno« kamniško šolo Frana Albrehta
Foto: Zaslonski posnetek PR video prispevka vlade

Simona Kustec, ministrica za šolstvo, je obiskala »nevarno« kamniško šolo Frana Albrehta

Ministrica za šolstvo je, ob ponovnem odprtju šol za učence prve triade, domala skrivoma obiskala OŠ Frana Albrehta, v kateri je šolske klopi nekdaj gulila tudi sama.

Včeraj dopoldne se je v Kamniku mudila ministrica za šolstvo Simona Kustec, ki je, ob ponovnem odprtju osnovnih šol za učence prve triade, obiskala dotrajano ter domnevno tudi nevarno OŠ Frana Albrehta, ki jo je nekdaj kot učenka obiskovala tudi sama. Bržkone je moral obisk nekdanje šole v ministrici vzbuditi precej lepih in nostalgičnih spominov, tudi zaradi tega, ker je OŠ Frana Albrehta domala še povsem takšna, kot je bila v časih, ko je v njej gulila šolske klopi tudi zdajšnja resorna ministrica Simona Kustec.

Žal lokalni in drugi mediji, kot je to sicer običajno, o obisku ministrice Simone Kustec nismo bili obveščeni, saj se predstavniki vlade, bržkone v izogib zoprnim vprašanjem, očitno raje posnamejo kar sami, tako da ministrici nismo mogli v živo zastaviti vsaj nekaterih aktualnih vprašanj, ki so, vsaj za starše otrok, ki obiskujejo OŠ Frana Albrehta, zagotovo pomembnejša in bolj pereča od ponovnega odprtja šol, saj kamniške starše zanima predvsem to, ali je OŠ Frana Albrehta sploh še varna.

Foto: Zaslonski posnetek PR video prispevka vlade

Ker smo prepričani, da je dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport najbrž dobro seznanjena tudi s perečo problematiko največje kamniške osnovne šole, za katero se že nekaj desetletij govori, da je potresno nevarna in dotrajana, smo Občini Kamnik in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport nekaj vprašanj posredovali po elektronski pošti.

Občina Kamnik nam je odgovore na zastavljena vprašanja posredovala že včeraj in jih objavljamo v nadaljevanju, medtem ko na odgovore ministrice oz. Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport še čakamo.

Foto: Zaslonski posnetek PR video prispevka vlade

Kakšna je bila narava oz. tema obiska ministrice v Kamniku?
Občina Kamnik: »Župan Matej Slapar je ministrico pozdravil pred Osnovno šolo Frana Albrehta skupaj z ravnateljem Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, ministrica pa je opravila v Kamniku obisk delovne narave ob ponovnem odprtju osnovnih šol za učenke in učence prve triade. Pobuda za obisk je na ravnatelja šole prišla s strani kabineta ministrice. Ministrica je najverjetneje želela obiskati šolo, ki jo je sama obiskovala in preveriti situacijo ob ponovnem odprtju šol.«

Čemu o obisku ministrice ni bila obveščena javnost oz. je bil obisk ministrice domala tajen, ne da bi imeli predstavniki medijev zastaviti vsaj nekaj aktualnih vprašanj?
Občina Kamnik: »Kot so nam odgovorili s strani ministrstva, je bil obisk ministrice delovne narave ob ponovnem odprtju osnovnih šol za učenke in učence prve triade. O dogodku javnosti z ministrstva niso obveščali.«

Do kakšnih ugotovitev je prišlo pri ogledu OŠ Frana Albrehta?
Občina Kamnik: »Ministrica se je seznanila z načrtovano gradnjo s strani župana Mateja Slaparja, ki je poudaril, da si Občina Kamnik za samo gradnjo želi pridobiti čim več sredstev s strani države, saj gre kljub racionalizaciji projekta (za dobre 3 milijone evrov) za velik projekt z velikim finančnim zalogajem. S strani ravnatelja Osnovne šola Frana Albrehta Rafka Laha pa je bila seznanjena s samo problematiko šolske stavbe. Seznanila se je torej tudi s tem, da je šola dotrajana, premajhna in da je čim prej potrebno začeti z gradnjo nove šole.«

Ali OŠ Frana Albrehta še izpolnjuje pogoje za izvajanje pouka?
Občina Kamnik: »Šola postaja premajhna in je treba narediti vse, da čim prej pridemo do novega objekta. Racionalizacija je pripravljena, razpis bo objavljen predvidoma v zaključku februarja oziroma začetku meseca marca.«

Ali je OŠ Frana Albrehta nevarna in če je, kakšni nevarnosti oz. nevarnostim so izpostavljeni njeni uporabniki?
Občina Kamnik: »Varna je toliko, kot je bila za generacije pred tem, je pa dejstvo, da postaja premajhna in da moramo v čim krajšem možnem času narediti novo, moderno in večjo šolo. Če bo šlo vse po načrtih, bomo z gradnjo začeli v poletnih mesecih.

Na primer na nivoju projekta Potrog, iz leta 2011 – 2013, je bila izdelana ocena potresne ogroženosti stavbe za intenziteto potresa VIII. stopnje po Evropski potresni lestvici. Občina Kamnik spada v območje VIII. stopnje po Evropski potresni lestvici. Verjetnost poškodovanosti Osnovne šole Frana Albrehta iz omenjene ocene po potresu intenzitete VIII. stopnje znašajo po kategorijah poškodovanosti v naslednjih odstotkih:

  • 1. kategorija (zanemarljive do lažje poškodbe): 33 odstotkov;
  • 2. kategorija (zmerne poškodbe): 32 odstotkov;
  • 3. kategorija (obsežne do hude poškodbe): 20 odstotkov;
  • 4. kategorija (zelo hude poškodbe): 5 odstotkov;
  • 5. kategorija (porušitev): 0 odstotkov;

Gre za verjetne ocene posamezne kategorije poškodovanosti.«

Ali bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, glede na dolgoletna opozorila o potencialni nevarnosti šole za učence in učitelje, sprejelo kakršne koli ukrepe za takojšnjo zagotovitev varnosti?
Občina Kamnik: »Vprašanje boste mogli nasloviti tudi na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Za enkrat z naše strani, s strani Občine Kamnik, niso predvideni ukrepi.«

Kdaj bodo ti (morebitni) ukrepi sprejeti?
Občina Kamnik: »S strani Občine Kamnik niso predvideni posebni ukrepi, razen pospešena priprava na gradnjo.«

Ali ministrica oz. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter ministrica morda razmišljajo o preventivnem zaprtju šole?
Občina Kamnik: »Vprašanje boste mogli nasloviti na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.«

Kdaj se lahko starši otrok, ki obiskujejo omenjeno šolo, nadejajo izboljšanja razmer?
Občina Kamnik: »Izboljšanja razmer si lahko nadejamo, ko bo narejena nova šola.«

Kakšno je mnenje ministrstva oz. ministrice o načrtih Občine Kamnik za novo OŠ Frana Albrehta, za katero je bilo že podano mnenje, da je predimenzionirana (in predraga)?
Občina Kamnik: »Vprašanje boste mogli nasloviti tudi na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, o tem se ob obisku župan Matej Slapar ni pogovarjal.«

V kolikšni meri bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sofinanciralo izgradnjo nove šole?
Občina Kamnik: »Kot je povedala ministrica ob obisku bo v kratkem objavljen razpis za sofinanciranje šol in novogradnje, na katerega se bo prijavila tudi Občina Kamnik, v kolikšni meri pa bo sofinanciranje izvedeno, bo odločalo ministrstvo z razpisnimi pogoji. Dejstvo je, da imamo dokumentacijo pripravljeno in se bomo prijavili na razpis v želji, da pridobimo čim več sredstev.«

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve