Naslovnica / NOVICE / Slovesna napoved 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih

Slovesna napoved 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih

V telovadnici OŠ Stranje je v četrtek, 1. junija 2017, potekala prireditev »V pričakovanju evropskega prvenstva na Veliko planino«, s katero so obiskovalci in sodelujoči v kulturnem programu na svojevrsten način napovedali in počastili največji atletski športni dogodek v državi, skorajšnje 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih, ki bo od 6. do 8. julija potekalo v Kamniku in na Veliki planini.

V simpatičnem kulturnem programu prireditve so, ob zvenu rogov domačih planšarjev, glavno vlogo odigrali učenci OŠ Stranje, ki so s pesmijo in besedo popestrili prireditev, predstavili svoje dejavnosti v okviru ekošole ter na zabavno igriv način prikazali življenjski utrip Velike planine, legendarna pastirica Rezka Mali, pa je med samo prireditvijo prikazala tudi izdelavo velikoplaninskega trniča.

 

Učenci domala vseh osnovnih šol občin Kamnik in Komenda, pa so prihajajoč športni dogodek obeležili tudi z literarnimi in likovnimi deli, ki so nastala v sklopu natečaja »Velika planina in gorski tek«. Najboljša izmed prispelih del so bila nagrajena, ogledati pa si jih je bilo mogoče tudi na priložnostni razstavi.

V imenu gostiteljice prireditve, OŠ Stranje, je zbrane pozdravil ravnatelj Boris Jemec, ki je izrazil veselje nad prihajajočim športnim dogodkom, obenem pa opozoril na nujnost športnega udejstvovanja mladih, katerih telesna pripravljenost, se tudi v podeželskem okolju, z leti nezadržno zmanjšuje.

Se pa na OŠ Stranje, razen športu, posvečajo tudi drugim številnim drugim dejavnostim, med katerimi so med pomembnejšimi zagotovo dejavnosti v okviru ekošole, odslej pa se bodo na novih elektronskih bobnih, ki jih je, s pomočjo akcije Bobnarski SOS, šoli podaril bobnar Aleš Korošec.

V imenu organizatorjev 16. evropskega prvenstva, ki mu je bila posvečena prireditev, pa je vse zbrane je pozdravil in nagovoril Dušan Papež, predsednik KGT Papež in direktor Evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino leta 2017, ki je dejal: »16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino bo največja prireditev in bo organizirana na resnično visokem nivoju. Tri dni bodo udeleženci bivali v Kamniku in okolici, kar pomeni velik turistični potencial tako za Kamnik kot za sosednje občine. To je odlična priložnost za mreženje in povezovanje, odlična gospodarska priložnost za Kamnik. Zavedati se moramo, da se bo večdnevne prireditve udeležilo več tisoč ljudi iz vsega sveta, ki se bodo vračali kot turisti ali pa kot gospodarstveniki. Poleg tekem za reprezentante bo za ostale tekače tudi na dan prireditve open race tekma, kamor so vabljeni vsi tekači. Vabljeni pa tudi vi navijači, pokažite svetu, da spoštujete tako tekače kot organizatorje. Organizacijski odbor dela s polno paro in tudi delegati so z nami zadovoljni. Verjamem, da bomo s prostovoljci, somišljeniki in zagnanostjo, odgovornostjo in strokovnostjo ter predanostjo pripravili prireditev, ki bo odmevala v svetu. Posebno pa sem ponosen na svojo družino, ki je srce in motor 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino.«

 

Obilo sreče sta vzpodbudnih besed sta prireditvi in namenila tudi predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar in predstavnik Sveta Evropske atletske zveze Gregor Benčina, v imenu Občine Kamnik, pa je prisotne pozdravil podžupan Matej Slapar, ki je izrazil ponos, da bo naša občina čez mesec dni gostila enega največjih mednarodnih športnih dogodkov v Sloveniji.

 

Za popestritev programa so poskrbeli tudi godbeniki Godbe Stranje ter Trio Roberta Smolnikarja, ki so premierno zaigrali tudi poskočno ter posebej za ta namen zloženo himno prihajajočega evropskega prvenstva, ki jo bomo v prihodnje zagotovo še velikokrat slišali.

Fotogalerija