Naslovnica / NOVICE / Stara kmečka opravila na Gori pri sv. Miklavžu

Stara kmečka opravila na Gori pri sv. Miklavžu

Miklavž bo sicer svoje darove prinašal šele čez kaka slaba dva meseca, na Gori pri sv. Miklavžu pa je, ne glede na vreme in svetnika, ki goduje na dan obiska, vedno luštno in lepo.

Prav luštno in lepo je bilo tudi včeraj in danes danes, ko so marljivi člani Turističnega društva Gora sv. Miklavž, kot že kar nekaj let zapored, znova pripravili tradicionalni prikaz starih kmečkih opravil.

Pravzaprav niti ne gre za tako stara kmečka opravila, saj večino izmed njih na kmetih opravljajo še danes, le s to razliko, da se kmečka gospodinjstva poslužujejo nekoliko bolj modernih in manj zamudnih tehnik, pri čemer so jim v pomoč različni novejši pripomočki in pomagala.

Ampak mošt, ki je iz sadja zmlet in sprešan na roke, zagotovo lepše in boljše odžeja, na roke zamešen in v krušni peči spečen kruh je nedvomno najboljši,

da o palačinkah, kostanju in drugih dobrotah, ki so skuhane ali spečene na starem ognju, ki gori iz polen, ki so prav tako ročno razžagana in razcepljena, sploh ne govorimo.

Če kokošjim kljunčkom na roke zličkana koruza v kurjih mlinčkih povzroča kaj manj zgage, sicer ne vemo, smo pa prepričani, da bo na roke naribano zelje, še posebej dobro zabeljeno in poplaknjeno z domačo, bacile preganjajočo žganico, precej bolje teknilo.

Edinole ovce bi se morda raje nekoliko drugače česale in strigle, pa še njim ni bilo prav nič hudega, tako da so bile na koncu, za lepoto je vendarle potrebno potrpeti, prav zadovoljne s frizerskimi storitvami, ki so jih niso odrešile zgolj odvečnega kožuha, ampak tudi morebitnih zajedalcev.

Kot že vrsto let zapored, pa so bili zadovoljni tudi vsi obiskovalci, ki se niso ustrašili malce bolj jesensko kislega vremena in se meglicam navkljub povzpeli oz. pripeljali k sv. Miklavžu na Gori, kjer so članice in člani Turističnega društva Gora sv. Miklavž tudi letos pripravili prav imeniten in sproščeno družaben prikaz različnih kmečkih opravil po starem, katerih ogled je bil kot nalašč za luštno nedeljsko druženje.