Naslovnica / KULTURA / Sveti Coprijan je zaživel tudi v Barutani

Sveti Coprijan je zaživel tudi v Barutani

Včeraj je v kreativni četrti Barutana potekala ponovitev pripovedovalskega večera s Križnikovimi pravljicami z naslovom Križnik po Križniku.

Nastopajoči so v svoji interpretaciji pripovedovali zgodbe, katere je Križnik tekom svojega šuštarskega življenja popisoval in včasih tudi plačeval pripovedovalcem za njihove bajke.

Tako smo lahko včeraj v kreativnem prostoru arhitektov Štajn poslušali nekatere izmed zgodb o zlatih ptičih in kobilah, steklenih gorah, okamnelih bratih in hudobnih čarovnikih, prijaznih živalih in pojočih drevesih. Prav tako v zgodbah nastopajo tudi zmaji, tatovi, hudiči, ravbarji in roparji, ki si dovolijo vse kar se dovoliti ne sme in škodujejo nehudega slutečim likom. No, včasih jih reši kakšen pogumni lovec ali pa govoreča riba, ki spreminja jezera v trdno površino.

Z doslednim razkuževanjem mikrofona se je na odru zamenjalo pet govorcev: Irena Cerar, Špela Frlic, Boštjan Napotnik, Katja Preša in Breda Podbrežnik, ki so na svoj način in interpretacijo ponovno obudili nekatere izmed več kot 230 pravljic, ki jih je Križnik rešil pred pozabo.