Naslovnica / NOVICE / Tuhinjski traktorji so znova blagoslovljeni

Tuhinjski traktorji so znova blagoslovljeni

Po letu dni prisilnega koronskega premora se je na Velikem hribu v Tuhinjski dolini minulo nedeljo znova odvil tradicionalni blagoslov traktorjev s praktičnim prikazom kmetijske mehanizacije za košnjo in spravilo sena. Imeniten dogodek, ki je v zadnjih nekaj letih, zavoljo izvrstne organizacije, še bolj pa zaradi sproščenega vaškega druženja ter zabavnih družabnih iger, postal eden izmed najprivlačnejših in najpomembnejših družabnih dogodkov v Tuhinjski dolini.

V nedeljo, 25. julija 2021, prav na god svetega Jakoba, zavetnika kmetov in romarjev, se je v Tuhinjski dolini znova odvilo svojevrstno, že šesto traktorsko romanje na Zalaznikov travnik pod Velikim hribom, kjer sta se odvila blagoslov traktorjev in praktičen prikaz različne kmetijske mehanizacije.

Če je lani je blagoslov traktorjev odpadel zaradi epidemioloških nevšečnosti, pa se je letos na Zalaznikovem travniku zbralo še več traktorjev in traktoristov, kot prejšnja leta.

Na hitro je bilo moč našteti okoli 50 traktorjev, od posameznih starodobnikov, ki kljub častitljivi starosti in precejšnji kilometrini še vedno služijo svojemu namenu, do povsem novih, najmodernejših traktorskih zverin, ki premorejo več konjskih moči, kot je konj v celi dolini, da najrazličnejših priključkov, ki služijo košnji in spravilu sena, sploh ne omenjamo.

 

Da bo delo s traktorji in priključki v Tuhinjski dolini, z nekaj božje pomoči in previdnosti, še bolj preudarno in varno, je poskrbel tuhinjski župnik Nikolaj Štolcer, ki je zbrano mehanizacijo blagoslovil, traktoristi in traktoristke pa so za dokazilo in v spomin na dogodek, kot običajno, prejeli še »tuhinjsko traktorsko vinjeto«, ki je veljavna do naslednjega blagoslova.

 

Ker dogodek že tradicionalno združuje prijetno s koristnim, so se po blagoslovu v strmi travnik proti Velikemu hribu zapodili traktoristi z različnimi traktorskimi priključki, ki so nekdaj precej težaško in zamudno delo koscev in grabljic opravili kot bi mignil, obenem pa vsem zbranim ponudili priložnost, da si od blizu in na lastne oči ogledajo njihovo delovanje ter primerjajo učinkovitost in rezultate dela.

 

Seveda vse skupaj ni minilo brez dobre malice. Le-ta je bila za vse prisotne na voljo brezplačno, zanjo pa so, ob nesebični pomoči lokalnih podjetij in donatorjev, tako kot tudi za razkužitev, osvežitev in razvedrilo ob družabnih igrah, poskrbeli neutrudni organizatorji dogodka.

Kot smo že vajeni, blagoslov traktorjev na Velikem hribu vsako leto postreže s kakim presenečenjem in tako je bilo tudi letos, saj je svoj krstni »polet« opravil helikopter iz Zalaznikove domače delavnice, ki je zbudil nemalo pozornosti, le prostovoljcev, ki bi hoteli »leteti« z njim, ni bilo prav veliko. Je pa pri tem nastala šala, da gre pravzaprav za kmetijski pripomoček, in sicer za praktičen ventilator, ki pripomore k hitrejšemu in boljšemu sušenju sena.

Še več zabave in dobre volje pa je bilo ob različnih družabnih igrah, med katerimi zagotovo izstopa met škornja v daljavo, zato ni nič nenavadnega, da se je prijetno druženje nadaljevalo vse do večera, končalo pa z obljubo po ponovnem snidenju čez leto dni, če je le ne bo, tako kot lani, ponovno zagodel kak virus.

Fotogalerija