Naslovnica / NOVICE / Ukinitev kamniške urgence: Ministrstvo se očitno požvižga na mnenje lokalnih skupnosti

Ukinitev kamniške urgence: Ministrstvo se očitno požvižga na mnenje lokalnih skupnosti

Na naše vztrajno ponavljanje zahtev po konkretnih odgovorih in podatkih, ki nam jih nočejo posredovati, so nam z Ministrstva za zdravje posredovali še en splošen (ne)odgovor v katerem krivdo za razburjanje občanov pripisujejo posameznim zdravstvenim domovom, ki naj bi se bali izgube sredstev, ki jih dobivajo za izvajanje nujne medicinske pomoči. Še več, na Ministrstvu za zdravje se bodo na zahteve lokalnih skupnosti očitno požvižgajo.

Na Ministrstvu za zdravje ponavljajo, da naj bi dokončne rešitve še ne bile pripravljene, (zgolj?) strokovna javnost, pa naj bi imela dovolj časa, da bo lahko podala svoje pripombe na predlog sprememb.

Iz njihovega zapisa gre razbrati, da se avtoritativno požvižgajo na mnenja in predloge, saj pravijo: »Ureditev službe NMP je v pristojnosti države in ne lokalnih skupnosti…« Vse skupaj je, žal, moč razumeti nekako v smislu, lahko ropotate kolikor hočete, mi bomo naredili po svoje.

Ministrstvo za zdravje: »Delovna skupina za reorganizacijo službe nujne medicinske pomoči, ki jo je imenovalo ministrstvo za zdravje  je v zadnjem času deležna s strani izvajalcev NMP na terenu raznovrstnih očitkov in diskreditacij, ki mejijo  že na osebno raven in so v nekaterih pogledih tudi žaljive. Od vseh deležnikov pričakujemo izmenjavo stališč, ki temeljijo izključno na podlagi tehtnih argumentov. Za nobeno regijo v Sloveniji dokončne rešitve še niso pripravljene, strokovna javnost pa bo imela dovolj časa, da bo lahko podala  svoje pripombe na predlog sprememb. Menimo, da so v ozadju večine neutemeljenih diskreditacij ,strah pred potencialno izgubo finančnih sredstev. ZZZS jih zdravstvenim domovom plačuje v pavšalu in se sedaj ponekod prelivajo v druge namene. Ne moremo pričakovati, da bodo vsa sredstva za izvajanje NMP ostala tam, kjer so sedaj, in da bodo za delovanje UC dodeljena nova, saj so finančna sredstva omejena. Sredstva morajo slediti bolnikom. Ureditev službe NMP je v pristojnosti  države in ne lokalnih skupnosti, ključna pa je reorganizacija dela, ki temelji na potrebah državljana in ob tem upošteva dostopnost, varnost, kakovost in enakost

Ker gre za strokovno vprašanje in ker očitki Ministrstva za zdravje posredno letijo tudi na kamniški zdravstveni dom, smo za mnenje o odgovoru ministrstva zaprosili tudi direktorja ZD Kamnik – dr. Saša Rebolja, ki pravi: »Odgovor ministrstva jemljem kot generičen odgovor, ki niti ni odgovor na vprašanja, niti ne razjasnjuje problematike in predvsem ne omogoča izmenjave strokovnih stališč, saj jih v njem sploh ni. Da za nobeno regijo v Sloveniji še niso pripravljene dokončne rešitve preseneča, saj so urgentni centri v večji meri zgrajeni. Sicer pa, če namerava biti nivo oskrbe in dostopnost do zdravstvenih storitev na vsaj enaki ravni, mora tudi enota NMP na področju Kamnika in Komende, ostati kadrovsko in prostorsko vsaj na enaki ravni. Če se uresničijo domneve, da se urgentna ambulantna zapre, iz reševalnega vozila pa odvzame zdravnika, tega seveda ne moremo razumeti kot ohranjanje vsaj enakega nivoja oskrbe in dostopnosti.«

Ob pomanjkanju pravih odgovorov in informacij, ki jih na Ministrstvu za zdravje, iz nam nerazumljivih razlogov, nočejo posredovati, nam tako ostajajo zgolj ugibanja ob neuradnih informacijah, po katerih naj bi, na račun izgradnje urgentnega centra v Domžalah, v Kamniku prišlo do ukinitve 24-urne ambulante nujne medicinske pomoči v Kamniku ter zdravnika v reševalnem vozilu.

Morebitna izgradnja novega urgentnega centra v Domžalah je nelogična že vsaj iz geografskega vidika, saj so Domžale v neposredni bližini Ljubljane, hkrati pa imajo tudi avtocestno povezavom, zato bi bila izgradnja novega urgentnega centra najbrž bolj smiselna in logična, če bi bil le-ta lociran v Kamniku.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve