Naslovnica / NOVICE / Za vsako bolezen rož’ca raste tudi v Mekinjah

Za vsako bolezen rož’ca raste tudi v Mekinjah

Danes v samostanu Mekinje poteka odprtje samostanskega zeliščnega vrta in dan odprtih vrat, tekom katerega si lahko ogledate najnovejšo zdravilno kreacijo Sabine Grošelj in se podučite o dobrih lastnostih več kot dvesto različnih vrst zeliščnih rastlin.

Prvo izmed dveh vodenih ogledov in uradno odprtje zeliščnega vrta, se je odvilo ob deseti uri dopoldan, ko so zbrane pozdravili župan Matej Slapar, direktorica Javnega zavoda Mekinjski samostan Irena Gajšek in partnerica projekta, ki je vrt zdravilnih rastlin zasnovala, Sabina Grošelj.

Vrt, ki je žal še nedolgo nazaj sameval, se danes bohoti v vsej svoji sedemstodvajset letni lepoti, ob sprehodu skozi gredice, pa najdete vse od navadne solate in prelepih sončnic do zdravilne arnike, sporiša, gabeza in celo navadno konopljiko. Prav tako snovalci vrtička niso pozabili na najmlajše, ki se lahko sprehodijo po čutni poti, sestavljeni iz najrazličnejših podlag za hojo, veselih kraguljčkov in vetrnih zvončkov, ki ob sapici pričarajo pravljico ter mnogo drugih očarljivih podrobnosti.

 

Drugi danšnji vodeni ogled bo na vrsti ob sedemnajsti uri, ko vas bo Sabina Grošelj popeljala po štirih kvadrantih vrta – na enem se bohotijo trajne zeliščne rastline, na drugem rastejo semenčnice, na tretjem zelenjava, na četrtem pa si lahko ogledate lipo ter malo trgovinico, v kateri boste našli različne izdelke iz rastlin, ki rastejo na vrtiču.

 

Ob priložnosti je snovalka vrta povabila zbrane tudi na jesensko oziroma zimsko delavnico, na kateri bodo obiskovalci sodelovali pri sušenju zelišč in predelovanju teh v najrazličnejše izdelke, prav tako pa je poudarila da se v sklopu Samostana – mesta srečevanj pripravlja tudi muzej sester Uršulink.

Lepo vabljeni na popoldanski vodeni ogled čarobnega vrta, kjer se boste naučili marsikaj koristnega tudi o rastlinah, ki rastejo na vašem vrtu in kako jih lahko uporabite v svoj prid in v prid svojega zdravja.