Naslovnica / NOVICE / Vožnja z nihalko je varna – odziv družbe Velika planina d.o.o.

Vožnja z nihalko je varna – odziv družbe Velika planina d.o.o.

Izjemno hitro, slabe štiri ure po objavi našega prispevka Je vožnja z nihalko na Veliko planino sploh še varna?”, smo s strani družbe Velika planina d.o.o. prejeli e-mail z odzivom, v katerem vodstvo podjetja zagotavlja, da je vožnja z nihalko povsem varna.

Odgovor družbe Velika planina d.o.o, ki je objavljen tudi na njihovi spletni strani, objavljamo v celoti, skupaj z vsemi priloženimi dokumenti.

VOŽNJA Z NIHALKO JE VARNA – ODZIV DRUŽBE VELIKA PLANINA, D.O.O.

V enem izmed spletnih portalov v Kamniku se je danes, 3.2.2015 avtor prispevka spraševal ali je vožnja z nihalko na Veliko planino še varna, ker je družba Velika planina, d.o.o. odpovedala pogodbo o sodelovanju z GRS Kamnik. Ob tem pa je avtor napačno navajal, da družba Velika planina, d.o.o. ne izvaja vsakoletnih vaj reševanja iz nihalke.

Navedbe pisca prispevka ne držijo. Zadnja vaja reševanja iz nihalke je bila izvedena 11.9.2014. Na povezavi – Nihalka_poročilo o reševalni vaji si lahko ogledate dokumentacijo o vaji. Zakon o  žičniških napravah za prevoz oseb govori, da mora upravljalec organizirati vajo reševanja iz nihalke z za to usposobljenimi ljudmi. Zaposleni v družbi imajo potrebna znanja in certifikate za reševanje. Med zaposlenimi so namreč tudi člani civilne zaščite. Vaje reševanja tako izvajamo v skladu s standardi reševanja, ki si jih lahko ogledate na povezavi – standard EN 1909. Vožnja z nihalko na Veliko planino je torej varna. Nenazadnje to potrjujejo ne samo redni inšpekcijski pregledi pristojnih inšpektorjev, temveč tudi to, da je bila družba letos finalist prestižne nagrade Werner von Siemens, kjer so ocenjevali učinkovitost nihalke.

Da se bo širša javnost lahko seznanila s pogodbo (celotno pogodbo si lahko ogledate na povezavi – GRS pogodba, ki jo je imela družba Velika planina, d.o.o. sklenjeno z GRS Kamnik, vam bomo v nadaljevanju opisali nekaj dejstev.

Pogodbo o sodelovanju, ki jo je leta 2010 sklenil takratni direktor družbe g. Zvone Gosar, določa sodelovanje med družbo Velika planina, d.o.o. in GRS Kamnik za primere nesreč na žičniških napravah in za organizacijo vaj. Prav tako so v pogodbi tudi določila o materialnem plačilu za storitve GRS Kamnik in dolžnostih družbe Velika planina, d.o.o.. Ta plačila in dolžnosti pa so naslednja:

  • Družba Velika planina se obveže, da bo zagotovila predpisano reševalno opremo in jo vzdrževala;
  • Družba se obveže, da bo z GRS Kamnik izvajala reševalne vaje in da bo pokrila GRS-ju vse stroške, ki bi jim nastali ob vaji (dnevnice, potne in ostale stroške itd..);
  • V zgoraj naveden obračun stroškov je naveden tudi letni pavšal za nabavo in obrabo skupne opreme izvajalca (družbe) in reševalcev (GRS);

Pavšalni znesek za skupno opremo je naveden v znesku 1.000,00€.

  • Pogodba predvideva tudi nadomestilo za pripravljenost in usposabljanje reševalcev. Nadomestilo je brezplačna karta za prevoz z žičnicami družbe za vse člane GRS Kamnik, za celo leto, neomejeno.

Novo vodstvo družbe Velika planina, d.o.o. je ob nastopu dela, pregledalo obstoječo pogodbo in načine plačila. Ugotovljeno je bilo, da se »skupna« reševalna oprema ni nabavljala, temveč, da je GRS pavšalni znesek 1.000€ porabil za pijačo in jedačo v gostišču Zeleni rob na Veliki planini. Na povezavi – GRS dokumentacija si lahko ogledate predlog pobota s strani GRS Kamnik, kjer tudi letos, kot leta poprej predlagajo, da vrednost 1.000€, ki je bil v osnovi namenjen za nabavo opreme, pobotamo z zapitki v gostišču, ki so jih naredili člani GRS Kamnik.

Zainteresirani bralci si lahko izdane račune ogledate na povezavi – GRS dokumentacija. V kolikor bo potrebno pa bo družba javnosti razkrila tudi specifikacijo računov za pretekla leta, kjer se točno vidi količina in vrsta popite pijače.

Glede reševalne opreme za nihalko lahko povemo, da je družba Velika planina v letu 2009 sama kupila potrebno reševalno opremo znamke Aerial Tramway, proizvajalca Immoos Švica v znesku okoli 18.000€. Navedeno reševalno opremo, ki je edina primerna za reševanje iz nihalke ustrezno vzdržujemo in pregledujemo, za kar letno tudi plačujemo preglede. Zadnji pregled je bil opravljen 4.9.2014 s strani pooblaščenega podjetja Univar, d.o.o iz Izole. Poročilo o pregledu si lahko ogledate na povezavi Nihalka_pregled reševalne opreme. Ugotovljeno je bilo, da je oprema brezhibna.

Vodstvo družbe se je jeseni lansko leto zaradi zgoraj navedenih dejstev sestalo z vodstvom GRS Kamnik. V razgovoru je vodstvo družbe GRS seznanilo oz. opozorilo na obveznost nakupa skupne reševalne opreme in da pavšalni znesek za reševalno opremo ni namenjen za plačilo pijače in jedače v gostinskem lokalu.  Prav tako so bili pozvani na nadaljnje pogovore o nadaljnjem sodelovanju.

Družba Velika planina se zaveda in ceni strokovno usposobljenost pripadnikov GRS Kamnik. Sodelovanje z GRS Kamnik je po našem mnenju še vedno zgledno, saj smo jim med drugim v januarju letošnjega leta omogočili brezplačno uporabo nihalke izven rednega obratovalnega časa za potrebe njihove vaje iskanja oseb na Veliki planini, čeprav ta vaja ni bila dogovorjena s pogodbo o sodelovanju. Da smo jim to omogočili je družba imela določene finančne posledice, kot je plačilo delovnih ur zaposlenim in strošek delovanja izrednih voženj z nihalko. Vse to seveda kaže na to, da družba spoštuje in ceni delo GRS Kamnik ter njihovo prostovoljnost pri reševanju, zato smo tudi naprej pripravljeni dobro sodelovati z GRS Kamnik. Pogovori o sodelovanju med družbo in GRS tako še niso končani. Ravno odpovedni rok pogodbe je namenjen temu, da se obe vpleteni strani dogovorita o nadaljnjem sodelovanju. Žal pa brez odpovedi obstoječe pogodbe, ne moremo skleniti nove pogodbe o sodelovanju.

Zavedati pa se je potrebno, da GRS Kamnik dobi povračilo intervencij s strani URSZR, na podlagi pogodbe med URSZR in Gorsko reševalno zvezo. Na podlagi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in že prej omenjene pogodbe sklenjene med URSZR in GRZ so izvajalci zakonsko obvezani za reševanje. Njihove stroške (intervencije, gorivo, refundacije, prehrano, oprema itd) krije njihov ustanovitelj in ne posamezna gospodarska družba. Dolžnost gospodarske družbe kot je Velika planina, d.o.o. pa je varno upravljanje naprav, izvajanje vaj, izvajanje pregledov itd. Vse to, kot ste do sedaj prebrali tudi zgledno počnemo. V kolikor bi se zgodila nesreča in bi za nesrečo bila kriva družba, bo družba tudi plačala vse stroške morebitnega reševanja.

Za zaključek naj še enkrat povzamemo. Vožnja z nihalko na Veliko planino je VARNA. Vodstvo družbe redno organizira vaje reševanja in o tem vodi vso potrebno dokumentacijo, katero ste si lahko že ogledali. Delovanje nihalke zelo skrbno nadzoruje pristojna inšpekcija za žičniške naprave, ki glede vaj in usposobljenosti zaposlenih v družbi ni imela nobenih pripomb.

 

S spoštovanjem!

 Leon Keder
v.d. direktor

Priloženi dokumenti:

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve