Naslovnica / NOVICE / Zaživel je kamniški sistem za izposojo koles KAMKOLO

Zaživel je kamniški sistem za izposojo koles KAMKOLO

Danes, v zgodnjih dopoldanskih urah, je v Kamniku tudi uradno zaživel kamniški sistem izposoje električnih koles KAMKOLO.

Odprtje sistema izposoje koles poimenovanega KAMKOLO, ki utegne v prihodnje najbrž dobrodošlo popestriti ter olajšati gibanje po mestu in njegovi okolici, je na glavno kamniško avtobusno postajo privabilo kar precejšnjo množico občinskih velmož in velžena ter tudi precej drugih, električnega bicikliranja željnih občank in občanov.

Že res, da smo se na kratko slovesnost in predstavitev sistema izposoje koles, katerega namen je izganjanje pločevine iz mesta ter izboljšati naravi in ljudem prijazno mestno mobilnost, večina izmed prisotnih, blizu, kot je bilo le mogoče, pripeljali s svojimi jeklenimi konjički, ampak vseeno smo novo mestno pridobitev navdušeno pozdravili.

Zato nas vse skupaj navdaja z velikim upanjem, da bo s pločevino zatrpano središče mesta odslej zgolj še zanimiva podrobnost iz kamniške polpretekle zgodovine.

No, morda še ne čisto tako, denimo jutri, kajti z današnjim odprtjem smo na nek način proslavili zgolj zgledno napol opravljeno delo, kajti danes so, od predvidenih petih izposojevalnih točk, zaenkrat oživele zgolj tri (na glavni kamniški avtobusni postaji, pri glasbeni šoli ter Qlandiji), medtem ko bodo izposojevalnice pri Domu kulture in dupliški pošti ter železniški postaji, za oživitev morale počakati vsaj še toliko časa, da jih dokončno uredijo in jim napeljejo elektriko.

Se že v naprej veselimo, kajti, če smo že danes proslavili napol opravljeno delo, utegne biti, ko bo prva faza sistema zares dokončana, cela veselica.

Če bo uporabnikov sistema izposoje koles, ki bodo v TIC-u pripravljeni odšteti desetaka za člansko izkaznico oz. uporabnino, dovolj, naj bi se tovrstne izposojevalne postaje v prihodnosti, ne le v mestu, ampak tudi v širši mestni okolici, kamor kolesarske steze res da (še) ne vodijo, razmnožile kot gobe po dežju.

 

V to, da bo sistem KAMKOLO zaživel, pa niti najmanj ne dvomimo. Sodeč po tem, da je električno kolo danes med prvimi preizkusil sam župan s svojima pribočnikoma, že v ponedeljek pričakujemo, da se bo odslej v službo z izposojenimi kolesi vozila najmanj polovica občinskih uradnic in uradnikov, medtem ko se jim bo druga polovica pridružila takoj, ko bo poskrbljeno za dokončanje prve faze sistema izposoje električnih koles.

 

Seveda bomo njihovemu svetlemu oz. električnemu zgledu, sledili tudi prebivalci mesta, medtem ko bodo občani in občanke, ki domujejo v nekoliko oddaljenejših, da ne rečemo zakotnejših delov občine, kjer se ne z navadnim, ne z električnim kolesom (še) ni moč varno voziti, v času nujnih mestnih opravkov navdušeni nad sproščenimi parkirnimi mesti, ki jih bo odslej tamkaj za občinsko stavbo na pretek. Ker bodo imeli kje parkirati, pa se utegnejo na kolo spraviti tudi sami.

Za novo (še nedokončano) kamniško pridobitev, ki je stala slabih 300.000 € (slabih 10.000 evrov na bicikel), pa se moramo Kamničani vsaj nekajkrat hvaležno ozreti proti zahodu oz. pokloniti proti oblastniškim palačam v smeri Bruslja, malce pa tudi proti Ljubljani, kajti k 295.036,27 EUR vredni investiciji, sta Bruselj in Ljubljana za kamniško električno bicikliranje primaknila 116.926,32 EUR (85% iz sredstev za Kohezijsko politiko, pa 15% iz državnega proračuna).

Če se malce poigramo s številkami, bi omenjen skupni znesek – če vzamemo, da kvadratni meter ustrezno utrjenega asfalta, tako na oko, znaša kakih 50 evrov – nekako skorajda moral zadoščati za izgradnjo kolesarske steze do Stahovice oz. ustrezno dolžino proti Tuhinjski dolini, kar pa bi bila najbrž, če se nekoliko pošalimo, povsem zgrešena investicija, saj imajo skorajda vsi tamkajšnji prebivalci najbrž traktorje in terence, tako da kolesarskih stez sploh ne potrebujejo.

Ampak kaj bi to, od danes se je po našem mestu moč prav imenitno voziti tudi z izposojenim električnim kolesom, kar sploh ni od muh.

Pa da ne bi kdo narobe razumel, kajti kamniška električna mestna kolesa so prav luštna in nadvse uporabna zadeva, s katero smo se Kamničani že danes lahko pobahali tudi pred Domžalčani.

Vsakemu izmed nas, v zameno za že prej omenjenega desetaka, pripada 14 ur vožnje oz. izposoje el. kolesa tedensko. Če pa bi vas slučajno zamikalo, da bi izposojeno kolo želeli obdržati v trajni lasti oz. ga polastniniti za dlje časa, pa utegnete zabresti v težave.

Vse resne podrobnosti v zvezi z izposojo električnih koles v sistemu KAMKOLO si lahko, v sliki in besedi, ogledate na spletni strani www.kamkolo.si.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve