Naslovnica / NOVICE / Živa knjižnica na kamniški Prešernovi ulici

Živa knjižnica na kamniški Prešernovi ulici

Živa knjižnica je, kot vsaka knjižnica, le da smo v njej knjige – ljudje. Vsak s svojo zgodbo, doživetji, izkušnjami. V njej si lahko izbereš svojo knjigo, le eno, ali, če imaš dovolj časa, prebereš prav vse. Pogovori se, vprašaj. Prisluhni. Povej, kaj te zanima.

Živa knjižnica je, kot rečeno, posebna v tem, da s(m)o knjige ljudje. Ti skozi pogovor z bralci delijo, delimo svoje zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke, oznake. S temi oziroma podobnimi besedami je bil dogodek opisan v programu tekočega, že 16. festivala Kamfest.

Živa knjižnica je mednarodna organizacija, gibanje, ki je pričelo s s svojim delovanjem v Kopenhagnu na Danskem „davnega“ leta 2000.  Je eden od načinov, orodij, s katerimi (si) pomagamo pri ozaveščanju o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu, pri prečenju, preseganju predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov in posameznic ter različnih družbenih skupin. Ljudje, ki se v običajnih okoliščinah morda ne bi nikoli srečali, kaj šele spregpvprili besedo, si tu (lahko) dajo priložnost za spoznavanje, spoznavanja novega. Je izziv, ki ga bralec, obiskovalec mnogokrat postavi sam sebi.

Mi smo bili tam, pripravljeni. Kamničani in Kamničanke, pa tudi od drugod. Od daleč… Vsak zase poseben. Ali pa, mogoče, sploh ne…

Kdor je bil tam, je lahko presodil kar sam.

Tudi na tem mestu velja pohvala in zahvala našim živim knjigam; hvala „Brezposelnemu“, „Dekletu na vozičku“, „Kratkovidki“, „Kompostki“ in „Eko-kmetovalki – veganki“, hvala „Prekarki“ ter „Sevalku“. Slučaj je nanesel, da sem podelila tudi svojo zgodbo „Nevladnice“ in „Skoraj-sfaliran študent“.:) Hvala knjigam, da ste podelili svoje dragocene, še nikakor ne končane zgodbe. Že (s)pisane se bogato, žlahtno dopolnjujejo znova in znova, kar sproti.

Zahvala in čestitke vsem, ki ste zbrali pogum in se približali našim „policam“.

Tudi nam je bilo lepo.

Ena naših knjig, Ana Mandelj alias „Dekle na vozičku“, je želela svojo zgodbo podeliti z vami. Naj gre širše, v svet. Za vzorec, približek polnemu okusu Žive knjižnice. Dragi bralci, Anina zgodba -> (klik za ogled Anine zgodbe).

Hvala za branje.

Hvala Kamfestu, da smo  lahko (bili) del večje zgodbe.

Kartini Djalil,
Društvo Makadam Kamnik