Naslovnica / NOVICE / Zver napada ovce pod Menino planino

Zver napada ovce pod Menino planino

V zadnjem tednu so lastniki drobnice na območju Menine planine zabeležili več napadov zveri na ovce, ki se pasejo na območju ovčarske skupnosti med Bibo planino ter Smrekovcem. Lastniki živali sicer domnevajo, da njihove ovce znova napada medved, katera zver je v resnici odgovorna za poboj ovac,  pa bo bržkone potrdil današnji ogled pristojnega oglednika Zavoda za gozdove.

Prvi napad na ovce so tuhinjski ovčarji zabeležili v petek, 13. septembra, ko je pastir opazil oklano in hudo poškodovano ovco. Le-to so uspeli naslednji dan ujeti ter pripeljati domov, na ovci pa so bile najdene številne manjše ugrizne rane ter za dlan velika rana v področju, prsnice.

Hudo poškodovano ovco je bilo potrebno uspavati.

Zaradi hudih in neozdravljivih poškodb so morali plemensko ovco avtohtone jezersko – solčavske pasme uspavati, poškodovano ovco pa si je ogledal tudi oglednik Zavoda za gozdove, ki je popisal poškodbe ter odvzel brise za ugotovitev povzročitelja poškodb.

Lastniki ovac so zato včeraj, 17. 9. 2019, opravili podrobnejši pregled celotnega pašnika, saj so, med drugim, pogrešali tudi večjega, kakih 80 do 100 kilogramov težkega plemenskega ovna. Njegove ostanke so, na svoje precejšnje presenečenje, našli kakih 50 metrov izven ograjenega pašnika, zaradi česar sklepajo, da ga je pokončala in tjakaj odvlekla večja oz. kot pravijo,  »večja krvoločna zver«.

Mesto najdbe pokončanega plemenskega ovna.

Ob truplu oz. ostankih ovna ter v okolici so odkrili tudi številne potke, zato domnevajo, da se zver, ki napada njihove ovce, zadnje dni zadržuje na tem kraju.  K omenjenim domnevam jih navaja tudi najdba ostankov precej temeljito požrte ovce, ki so jih našli nedaleč stran od trupla ovna, znotraj ograjenega pašnika, ob ograji za drevesom.

Lastniki drobnice, gre za trop ovac avtohtone jezersko solčavske pasme, katerega večji del je vključen tudi v kontrolo porekla, zaenkrat sicer še ne bijejo plati zvona, so pa spričo dogajanja vseeno precej zaskrbljeni, saj se bojijo, da ne gre za enkratni dogodek, ampak se bodo napadi nadaljevali in pašni skupnosti, ki jo sestavljajo lokalni ovčerejci, še naprej povzročali škodo.

Razen že najdenih pokončanih ovac ter plemenskega ovna, lastniki namreč pogrešajo tudi nekaj jagnjet, točno število pogrešanih oz. domnevno pokončanih živali, pa bo pokazal šele natančen in precej zahteven popis vseh živali, ovac in konj, na obsežnem pašniku, ki so, po navedbah lastnikov, očitno in precej preplašene.

Najdeni ostanki pokončane ovce.

Katera oz. kakšna zver ali zveri napadajo ovce pod Menino planino, pa utegne pokazati že današnji ponovni obisk pristojnega oglednika Zavoda za gozdove, s katerim so pastirji in lastniki živali dogovorjeni za ponovni ogled dodatno najdenih trupel.

Tuhinjski ovčerejci od pristojnih inštitucij vsekakor pričakujejo čim prejšnje oz. takojšnje ukrepe, ki bodo preprečili nadaljnje napade in pomore njihovih živali, nekaj za boljše varovanje svoje drobnice in konj, ki so na velikem in precej odmaknjenem pašniku zavarovani zgolj z ograjo ter se pasejo brez prisotnosti ovčarskih psov, pa bodo morali bržkone storiti tudi sami.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve