Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Avtomobili v občini Kamnik ne bodo imeli več prednosti pred ostalim prometom

Avtomobili v občini Kamnik ne bodo imeli več prednosti pred ostalim prometom

Svetnice in svetniki so v sredo, 10. maja 2017, na seji Občinskega sveta Občine Kamnik s 25 glasovi za sprejeli Celostno prometno strategijo Občine Kamnik.

S sprejetjem Strategije se začenja obdobje drugačnega načrtovanja prometa in mobilnosti, kjer osebni avtomobil nima več absolutne prednosti, ampak je obravnavan vzporedno z drugimi oblikami prometa. Namen Strategije je zmanjšati število voženj z osebnimi avtomobili in hkrati povečati deleže hoje, kolesarjenja ter v čim večji možni meri tudi uporabo javnega potniškega prometa. Za takšno postopno spremembo potovalnih navad bo potrebno z ukrepi izboljšati pogoje za trajnostne oblike mobilnosti, vzporedno pa o njih tudi ozaveščati, izobraževati in vzgajati javnost, predvsem mlade.

Sprejetje Strategije pomeni zadnje dejanje 10-mesečnega strateškega načrtovanja. Izdelovalci so Strategijo oblikovali v tesnem sodelovanju z občinsko upravo, ključnimi deležniki in zainteresiranimi občankami ter občani. Na štirih javnih razpravah in več delavnicah so predstavniki javnosti skupaj z izdelovalci CPS razpravljali o obstoječem stanju na področju prometa, o problemih in izzivih, o možnih poteh razvoja in o želeni prihodnosti, o ciljih ter prednostnih ukrepih na področju mobilnosti v občini. S podajanjem mnenj je tako javnost pomembno sooblikovala vsebino strategije in akcijskega načrta, ki je sedaj osnova za izvajanje prednostnih ukrepov. Strategija je s tem postala naša skupna smernica za razvoj prometa in mobilnosti v občini.

Na vrsti je postopno izvajanje množice ukrepov iz akcijskega načrta. Glavna nosilka ukrepov bo Občina Kamnik, mnogi ukrepi pa bodo izvedeni v sodelovanju z drugimi organizacijami, kot so KAM-BUS, Policija, osnovne šole in vrtci, Društvo upokojencev Kamnik, Kolesarsko društvo, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik in drugi.

Nove tehnične ureditve in infrastruktura pa same po sebi ne bodo rešile vseh obstoječih prometnih izzivov. Potrebne bodo tudi spremembe v razmišljanju in ravnanju ljudi. V popolnosti bodo nove rešitve zaživele le z aktivno podporo in sodelovanjem občank in občanov ter obiskovalcev občine. Vsi mi bomo namreč uporabniki novih rešitev in tisti, ki bomo z izbiro potovalnih načinov lahko dejansko naredili mobilnost v prihodnosti bolj varno, bolj zdravo, čistejšo, učinkovitejšo, dostopnejšo za vse.

Kako lahko občanke in občani prispevamo k trajnostni mobilnosti v Občini Kamnik:

  • seznanimo se z vsebino Celostne prometne strategije in aktivno podpremo izvajanje ukrepov v praksi: z dobro mero strpnosti in podpore v okviru svojih možnosti sodelujemo pri izgradnji nove infrastrukture, uvajanju novih prometnih ureditev in storitev;
  • seznanimo se s pravilno rabo novih prometnih rešitev – in kot udeleženci/ke v prometu novosti tudi na pravi način uporabljamo;
  • čim pogosteje vožnje z osebnim avtom nadomeščamo z drugimi načini potovanj;
  • če smo lastniki/ce avtomobilov, se v okviru svojih možnosti odločimo za tak avtomobil, ki manj obremenjuje okolje;
  • aktivno sodelujemo pri ozaveščanju o trajnostni mobilnosti – s svojim zgledom prispevamo k izboljšanju varnosti v prometu in smo zagovorniki/ce trajnostne mobilnosti v svoji družini in v družbi;
  • spremljamo stanje, opozarjamo na pomanjkljivosti in predlagamo izboljšave za še varnejšo, cenejšo, dostopnejšo in učinkovitejšo mobilnost;
  • dejavnosti na področju trajnostne mobilnosti uporabimo za razvoj novih poslovnih priložnosti.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve