Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Število aktivnih okužb v Domžalah, Kamniku, Zagorju, Mengšu, Cerkljah, Šenčurju, Moravčah, Lukovici in Komendi znova narašča

COVID-19: Število aktivnih okužb v Domžalah, Kamniku, Zagorju, Mengšu, Cerkljah, Šenčurju, Moravčah, Lukovici in Komendi znova narašča

V prvih dneh letošnjega leta je bilo v občinah Domžale, Kamnik, Zagorje, Mengeš, Cerklje, Šenčur, Moravče, Lukovica in Komenda potrjeni precej novih primerov okužbe s COVID-19, v vseh omenjenih občinah pa se znova občutno povečuje tudi zabeleženo število aktivnih primerov.

Po podatkih NIJZ in sledilnika COVID-19 je bilo prvih šest dni letošnjega leta, za katerega se vsi nadejamo, da bo vsaj nekoliko bolj normalno od lanskega, znova precej kužnih, saj je bilo tako v Kamniku, kakor tudi v večini sosednjih in bližnjih občin potrjenih veliko novih okužb s COVID-19, zaradi ponovnega naraščanja števila aktivnih primerov okužbe, pa zaenkrat še ne kaže, da bi se razmere umirjale.

K naraščanju števila potrjeno okuženih oseb bržkone prispeva tudi brezplačno množično testiranje, ki se izvaja od začetka tega tedna. Udeležba na brezplačnih testiranjih je sicer dobra oz. zadovoljiva, kljub temu pa najbrž ni moč reči, da tudi zelo množična.

V Kamniku se je pozivu na množično testiranje v prvih dveh dnevih (torek in sredo) odzvalo okoli 300 občank in občanov. Na testni točki, ki je urejena v Domu kulture Kamnik, je bilo nekaj več zanimanja zaznati zgolj torek dopoldan, drugače pa samo testiranje, tudi spričo dobre organizacije testirne točke, povečini poteka tekoče in brez daljšega čakanja.

V torek, 5. januarja 2021, je bilo v Domu kulture Kamnik opravljenih 156 testov, od katerih je bilo 18 pozitivnih (11,5 odstotka), 15 pa asimptomatsko pozitivnih (9,6 odstotka). V sredo, 6. januarja 2021, pa je bilo opravljenih 143 testov, od tega je bilo 12 pozitivnih (8,4 odstotka), 11 pa asimptomatsko pozitivnih (7,7 odstotka), podatkov za danes pa zaenkrat še nimamo.

Največ novih primerov potrjene okužbe med občani je bilo, po podatkih Ministrstva za zdravje, v prvih šestih dneh letošnjega leta potrjenih med prebivalci občine Domžale, in sicer 194, v omenjeni občini pa imajo trenutno zabeleženih 437 aktivnih primerov okužbe, kar predstavlja 1,2% vseh prebivalcev občine.

V občini Kamnik je bilo od 1. do 6. januarja 2021 potrjenih 162 primerov okužbe s COVID-19, zaradi česar je število aktivnih primerov naraslo na 338 primerov, kar predstavlja 1,1% vseh občank in občanov, ki živijo v naši občini.

Občuten porast novih primerov je bil v tem tednu zabeležen tudi med občani občine Zagorje, v kateri so potrdili 112 novih primerov okužbe, medtem ko je v sosednji zasavski občini aktivno okuženih 205 občank in občanov oz. 1,2% vseh prebivalcev občine.

Kot si lahko razberete iz spodnje tabele, je bilo zaskrbljujoče visoko število novih okužb potrjenih tudi med prebivalci občin Mengeš, Cerklje, Šenčur, Moravče, Lukovica in Komenda, medtem ko se v preostalih sosednjih in bližnjih občinah novi koronavirus med prebivalci širi nekoliko počasneje, število aktivnih okužb pa zmanjšuje.

Dnevno število potrjenih primerov po občinah (od 1. do 6. januarja 2021)

Vir podatkov: NIJZ

Najvišji odstotek potrjenih okužb med prebivalci trenutno beležijo občine Moravče, Nazarje in Jezersko, v katerih imajo aktivno okuženega 1,8% vsega prebivalstva, sodeč po razpoložljivih podatkih, pa je najboljše stanje še vedno v občini Solčava, v kateri so trenutno brez potrjenega primera okužbe, precej dobro pa kaže tudi Lučanom, saj se je število aktivnih okužb v občini Luče v zadnjih dveh tednih močno zmanjšalo.