Naslovnica / NOVICE / COVID-19: V Kamniku in Domžalah je že prek 100 okuženih

COVID-19: V Kamniku in Domžalah je že prek 100 okuženih

Število aktivnih okužb v Domžalah in Kamniku je v zadnjih dveh tednih že preseglo število 100, število okuženih občanov pa se hitro povečuje tudi v Trzinu, Mengšu, Moravčah, Cerkljah in Šenčurju.

Kamnik

Po podatkih Ministrstva za zdravje oz. NIJZ in Sledilnika Covod-19 je na prvi šolski dan število zabeleženih aktivnih primerov okužbe med prebivalci občine Kamnik naraslo na 101 primer, kar znaša 0,3% vseh prebivalcev občine.

Včeraj je bilo med občani naše občine potrjenih 19 novih primerov okužbe, v zadnjih sedmih dneh 64, po podatkih NIJZ pa je v občini Kamnik z vsemi odmerki zaenkrat cepljenih 44,5% vseh prebivalcev občine (29.989), z enim pa 48,81%.

Domžale

Podobno oz. še nekoliko višje število aktivnih primerov beležijo tudi med prebivalci sosednje domžalske občini, kjer je število okužb med občani včeraj naraslo na 105 primerov oz. je trenutno potrjeno okuženih 0.3% prebivalcev občine.

Včeraj je bilo med občani občine Domžale potrjenih 13 novih primerov okužbe, v zadnjih sedmih dneh 68 primerov, v Domžalah pa imajo nekoliko višjo precepljenost, saj je bilo z vsemi odmerki do sedaj cepljenih 46% vseh občank in občanov (36.683), z enim odmerkom pa 50,40% vsega prebivalstva občine.

Naj za primerjavo navedemo, da je bilo lani v tem času, 9. septembra 2020, v občini Kamnik zabeleženih 5 aktivnih primerov okužbe, v Domžalah 8, več kot sto aktivnih okužb med občani, pa je bilo v obeh občinah zabeleženih šele nekako sredi oktobra. V Kamniku 17. oktobra 2020, v Domžalah pa že nekaj dni prej oz. v tednu pred razglasitvijo epidemije.

Ostale sosednje in bližnje občine

Med ostalimi sosednjimi in bližnjimi občinami zaenkrat pozitivno izstopata občini Jezersko in Ljubno, v katerih trenutno nimajo zabeleženega nobenega primera aktivne okužbe, precej drugače pa je v Trzinu, kjer imajo zabeleženih 24 primerov aktivne okužbe, kar znaša 0,6 % vseh prebivalcev omenjene občine.

V Mengšu (28 – 0,3%), Cerkljah (23 – 0,3%), Moravčah (13 – 0,3%), Šenčurju (27 – 0,3%) in Lučah (4 – 0,3%) je stanje, vsaj po odstotkih okuženega prebivalstva, nekako podobno kot v Kamniku in Domžalah, v preostalih sosednjih in bližnjih občinah pa so razmere zaenkrat nekoliko boljše.

Povečano število odkritih okužb gre najbrž pripisati večjemu obsegu testiranja ob začetku šolskega leta, zaradi hitrega širjenja okužb pa vlada že napoveduje nove, še strožje ukrepe. Kakšni, predvsem pa kako uspešni bodo, je še precejšnje vprašanje, sodeč po izkušnjah preteklega leta, pa običajno ne dajejo kakih pravih oz. oprijemljivih rezultatov, ampak bolj spominjajo na urbano martuljško legendo o Dolančevem zdravljenju sosedove krave, ki je poginila še preden je mogel na njej preizkusiti vse svoje ideje za zdravljenje.

Vir podatkov in grafih: NIJZ in Sledilnik COVID-19