Glasna pošta

Prebivalce Duplice, ki živijo v neposredni bližini tamkajšnje pošte, moti hrup, ki ga ponoči povzročajo poštni tovornjaki.

Občinski svetnik Grega Zorman (LDP) je občinski upravi Občine Kamnik podal pobudo, da bi se pri pošti na Duplici izvedle meritve nočnega hrupa ter s Pošto Slovenije najde prouči možnosti za zmanjšanje hrupa, ki moti tamkajšnje prebivalce.

Name se obračajo sosedje pošte Duplica 1241, ki že dalj časa opozarjajo na hrup, ki ga logistična dejavnost pošte povzroča v okolici, in je izrazito moteč ponoči. Odkar je dupliška pošta postala glavna kamniška pošta in je prevzela tudi logistiko ukinjenih pošt pa je hrup postal še bolj moteč, saj je dostav vse več in trajajo vedno dlje časa.

Pošta na Duplici je postala logistični center, ki s svojo dejavnostjo ne sodi v stanovanjsko okolje. Dostave, in s tem hrup, se dogajajo vse dni v tednu, razen s sobote na nedeljo in običajno potekajo ob 22:30, 2:30 in ob 5:30, včasih pa se zgodi še kakšna dodatna. Prevzem pošiljk traja približno 30 minut, lahko tudi več, pri tem pa prihaja do močnega in prekomernega hrupa, ki vpliva na kvaliteto življenja, saj vsaka dostava povzroči prebujanje in krni spanec prebivalcev.

Hrup povzroča tovornjak, s katerim dostavljajo pošto, ki vedno vključi opozorila za vzvratno vožnjo, dodaten hrup povzroči rampa, ki jo spustijo in že samo to večino ljudi zbudi, pri čemer ne pomaga nobena zaščita. Temu pa sledi premetavanje in pretovarjanje paketov s tovornjaka in na tovornjak, kar poteka z vozičkom, ki povzroča zelo močan kovinski hrup in ropotanje. Vse skupaj traja približno 30 minut.

Najbolj prizadeti so stanovalci blokov zraven pošte (Matije Blejca 2,4,10,12) in hiš nasproti pošte – ulica Matije Blejca in Prvomajska ulica, saj se zvok odbija od pošte proti hišam. Stanovalci so se že obrnili na Inšpektorat RS za okolje, ki je pošti naložil, da opravi meritve hrupa, po informacijah, ki jih imajo stanovalci meritve niso pokazale prekoračenega hrupa, vendar je bil naročnik meritev pošta. Inšpektorat pa tega poročila o merjenju hrupa stanovalcem ne posreduje.

Stanovalci zato prosijo za pomoč občino, da v njihovem imenu pridobi poročilo o merjenju hrupa, da se vidi kakšni so rezultati in kdaj je bil hrup v resnici merjen. Stanovalci tudi apelirajo na občino naj sama najame izvajalca, ki bo opravil meritve za občino.

Glede ne to, da se stanovalci zavedajo, da objekta ni mogoče umakniti iz prostora pa prosijo, da občina stopi v kontakt z vodstvom enote pošte na Duplici in tudi z vodstvom Pošte Slovenije in pomaga dogovoriti rešitve, ki bodo problem omilile in dolgoročno rešile – dogovor o (ne)uporabi glasnih signalov; tehnične rešitve za utišanje rampe in vozičkov, način prekladanja paketov, ki bo manj hrupen…

Zavedam se, da je poleg t.i. zakonskih ukrepov na strani občine le občinski prostorski akt, ki jasno določa zaveze na področju hrupa a vseeno sem prepričan, da v luči skrbnosti, za zagotavljanje visoke kvalitete bivanjskih razmer, lahko ukrepa proaktivno in posredno v okviru zakonskih norm. Torej Zakon o varstvu pred hrupom v naravnem in bivalnem okolju ter Uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju, med ukrepi za preprečevanje in zmanjšanje hrupa opredeljujejo zmanjšanje emisije hrupa na viru, tj. zmanjšanje zvočne moči vira ter omejevanje širjenja hrupa s funkcionalnimi pregradami.

Pošta bi morala dostave opravljati tako, da pri tem ne nastaja prekomerna obremenitev okolja s hrupom med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Dolgoročno pa je nujna ureditev zaprtega prostora, v katerem bo potekal postopek razkladanja in nakladanja tovornjakov na način, da pri tem ne bo več nastajal prekomerni hrup.

Stanovalci torej prosijo občino, da pridobi poročilo o meritvah hrupa in da naroči tudi svojo meritev hrupa, ki bo bolj zaupanja vredna ter, da v imenu stanovalcev stopi v kontakt s Pošto Slovenijo in odpre pogovore za konkretno reševanje problema, ki bo že kratkoročno omejil količino in pogostost hrupa v okolici dupliške pošte ter stanovalcev ne bo sleherno noč prikrajšal za spanje.

Odgovor v imenu občinske uprave Občine Kamnik je pripravila Klavdija VIDMAR, svetovalka za gospodarske javne službe in varstvo okolja:

Občina Kamnik je že v letu 2021 prejela prijavo prebivalcev Ulice Matije Blejca v zvezi s prekomernim hrupom, ki ga povzroča dejavnost Pošte Slovenije na Duplici v nočnem času. V tem primeru je Občina Kamnik dne 16. 6. 2021 zadevo odstopila pristojni inšpekcijski službi. V skladu z Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 43/18, 59/19 in 44/22) v povezavi z Zakonom o varstvu okolja (ZVO-2) je za reševanje tovrstnih zadev namreč pristojen Inšpektorat za okolje in prostor pri Ministrstvu RS za okolje in prostor.

V pobudi navajate, da so se bližnji stanovalci že obrnili na Inšpektorat za okolje in prostor, ki je Pošti Slovenije naložil, naj opravi meritve hrupa. Navajate tudi, da Inšpektorat za okolje in prostor dokumenta o merjenju hrupa ni posredoval. Ob tem pojasnjujemo, da zahtevo za dostop do informacij javnega značaja lahko vložijo pravne ali fizične osebe (občani, stanovalci), za pridobitev pa ni treba izkazati razloga oziroma pravnega interesa.

Občina Kamnik je na Pošto Slovenije že posredovala poziv s predlogom za čim podrobnejšo obrazložitev zadeve ter jih pozvala tudi, naj oblikujejo predlog za izvedbo omilitvenih ali podobnih potrebnih ukrepov.

Z odgovorom Pošte Slovenije vas bomo naknadno seznanili.

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve