Naslovnica / NOVICE / Izmenjevalnica jezikov v Alpremu ali kako nas kultura (kulturno) povezuje!

Izmenjevalnica jezikov v Alpremu ali kako nas kultura (kulturno) povezuje!

“Mi znamo angleško!” smo si pogumno rekli, in skupaj dorekli, da se je radi naučimo še več.

Tako smo se v sredo, v toplem  dopoldnevu 17. aprila, že drugič zbrali v podobni zasedbi. Veseli “prebivalci” Dnevnega centra mlajših odraslih gibalno oviranih oseb Ervin, Matej in Nino, Kristina, ki pride do nas vse iz CIRIUS-a, in naši dnevnosobci , zbrali pod živahnim in budnim očesom prostovoljk Lene in Mariel iz MC Kotlovnica.

Skupaj se urimo v (s)poznavanju kulturnih zanimivosti Nemčije in Španije, odkoder prostovoljki prihajata. Izmenjamo, kar lepega, dobrega in zanimivega pride iz naše nam ljube dežele Slovenije, vse skupaj pa poteka v angleškem jeziku. Podelimo tudi kakšen izraz, besedo v maternem jeziku, da podkrepimo povedano.

Tako bi morda lahko rekli, da v Alpremu poteka nekaksna “kulturna izmenjevalnica”.

V lepem vremenu nam zavetje nudi kar t.i. Dnevna soba II. (zunanji prostor pred Dnevno sobo Makadama), ko in če nas  presenetijo dežne kaplje, pa nas prijazno gostijo v dnevnem centru.

V smehu, z iskricami zanimanja v očeh, je potekala zadnja izmenjevalnica.

Izvedeli smo o natančnih potezah slikarja Dürerja, da je v Nemčiji bil porojen in ustvarjal filozof Nietzche, pesnikoval Goethe, v Španiji pa je z mlini na veter težke boje boje bil Don Kihot s svojim zvestim spremljevalcem. S prelepimi fantazijskimi liki nas (še) vedno znova presenecata in prevzemata Picasso in Salvador Dali, pa mnogi, premnogi drugi poslikovalci slikarskih platen, graditelji in arhitekti…

Tudi Slovenci se lahko podičimo s Plečnikom, kofetom Ivane Kobilice, provokativnim umetniškim triom Janez Janša…

Urica je hitro minila in komaj čakamo, da se po praznikih spet snidemo. Se poučimo, naučimo, posmejimo.

Pa (in na) lepa praznovanja!

Kartini Djalil,
Društvo Makadam Kamnik