Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kaj bo, ob gradnji nove šole, s kamniško športno dvorano
Foto: Občina Kamnik

Kaj bo, ob gradnji nove šole, s kamniško športno dvorano

Pred nedavnim so se začela pripravljalna dela za gradnjo nove OŠ Frana Albrehta, pri tem pa se poraja tudi veliko vprašanje, kakšna bo usoda Športne dvorane Kamnik. V zvezi s tem je občinski svetnik ter nekdanji župan Tone Smolnikar zastavil nekaj vprašanj, zanimali pa so ga tudi natančni stroški projektne dokumentacije za novo šolo.

Anton Tone Smolnikar (LTS): »Pred dnevi so na gradbišču osnovne šole Frana Albrehta končno zabrneli gradbeni stroji. Čez dve leti naj bi se učenci in zaposleni veselili novega objekta in prostorov, zagotovo pa bo trajalo še nekaj let, da bodo dobili zunanje športne objekte in zagotovo še več let, da bo  po veljavnem gradbenem dovoljenju porušena športna dvorana in namesto sedanje zgrajena nova, z mestno knjižnico v nadstropju. Župan Matej Slapar je večkrat dejal, da te, t.i. faze B, ne vidi v bližnji prihodnosti. Morda ni odveč razmislek, da bi se  v času gradnje šole lotili obnove sedanje športne dvorane, oziroma  jo  nadgradili, predvsem  kar  zadeva  višine,  saj  predvsem  kakovostni  kamniški odbojkarji  in  odbojkarice  nimajo  pogojev  za  prirejanje  tekem  najvišjega  nivoja.  Gre  za razmislek o zamenjavi oz. povišanju strehe, za kar obstaja kar nekaj projektantskih rešitev.

Težko  si  je  predstavljati,  kje  bodo  v  prihodnje,  ob  morebitnem  rušenju,  otroci  telovadili, športniki trenirali in tekmovali. Zagotovo bo treba načrtovati novo športno dvorano na novi lokaciji… kdaj, kje,  pa je spet drugo vprašanje…

  • Sprašujem, ali občinska uprava razmišlja o morebitni tovrstni rešitvi, ki je sicer kratkoročna, a vendarle rešuje številne probleme?
  • Ali je bila rušitev sedanje športne dvorane zajeta že v gradbenem dovoljenju leta 2015;  kdo je sprejel to odločitev in na kakšnih strokovnih osnovah?
  • Koliko znaša projektantski predračun rušitve stare ter izgradnja nove dvorane in knjižnice,  z vsemi stroški ki bi nastali s tovrstno potezo?

Ob  polaganju  temeljnega  kamna  za  novo  šolo  je  podžupan  Bogdan  Pogačar  menda  na Facebooku omenjal dosedanje stroške za  pridobitev, po mojem mnenju, nepotrebnih treh gradbenih dovoljenj. Omenjal je številko 1,8 mio evrov. Za vse postopke, do projektov za vložitev gradbenega dovoljenja za OŠ Frana Albrehta je Občina leta 2010 plačala 700.000  evrov. Kje je torej razlika 1,1 mio;  katere so največje postavke /po kontih oziroma vsebinah/, ali obstaja dokumentacija izbora izvajalcev  novih rešitev / kdo so bili največji/,  ali pa so se nova naročila opravljala na osnovi t.i. anexov.

Odgovor v imenu občinske uprave Občine Kamnik sta pripravila Bogdan POGAČAR, podžupan in Tina TRČEK, podsekretarka – vodja Oddelka za družbene dejavnosti:

Po pridobljeni dokumentaciji, objavljenem javnem naročilu in podpisanih vseh pogodbah (z izvajalcem, nadzorom in supernadzorom), je dne 8. 10. 2021 potekala uvedba v delo izvajalca za izgradnjo  nove  osnovne  šole  Frana  Albrehta  v  Kamniku.  Izvajalec  je  po  izpolnitvi pogodbenih določil in pripravi dokumentacije začel s pripravljalnimi deli, med drugim je izvedel sondažni  izkop,  zakoličbo,  začel  je  s  čiščenjem  površine,  kjer  bo  potekala  gradnja (odstranjevanje grmovja, dreves), v prihodnjih tednih bo z deli nadaljeval, med drugim sledi rušitev povezovalnega hodnika med obstoječo osnovno šolo in športno dvorano, ureditev začasnega dostopa za tamkajšnje stanovalce in ureditev površine, kjer bodo starši lahko varno odlagali in prevzemali svoje otroke.

Projekt izgradnje šole je zasnovan v več fazah, in sicer predstavlja izgradnja šole, ki je v teku, prvo fazo izgradnje celotnega kompleksa, sledila bo rušitev obstoječega šolskega objekta in zunanja ureditev. Športna dvorana po obstoječih projektih predstavlja samostojni sklop, ki se ga lahko zgradi neodvisno od ostalih prostorov za izvajanje pouka in tehničnih prostorov za potrebe šolskega programa. Nova šola se bo zaenkrat navezala na obstoječo dvorano, pri čemer bodo v kleti nove šole zakloniščni prostori že izoblikovani tako, da se bodo lahko kasneje uporabljali za potrebe novozgrajene športne dvorane (garderobe, servisni prostori in podobno) in bodo tako kar se da najbolje izkoriščeni.

Odlok o ureditvenem načrtu UN K9 šole, ki je bil v tem delu spremenjen v letu 2012, določa, da  je  športno  dvorano  mogoče  prenoviti,  dopušča  pa  tudi  rušitev  obstoječe  dvorane  in novogradnjo. Po gradbenem dovoljenju iz leta 2013 je bila predvidena obnova obstoječe športne dvorane. V fazi izdelave PZI dokumentacije so projektanti ugotovili, da je smiselno razmišljati o novi konstrukcijski zasnovi športne dvorane. Glede na starost konstrukcije in možnost prikrite korozije je bila odločitev statika, da z ojačitvami koreniteje poseže v obstoječo jekleno konstrukcijo, kar pa je imelo za posledico tudi ojačitev obstoječih AB nosilnih vertikalnih elementov strehe. Posegi so bili tolikšni, da so na koncu začeli posegati v arhitekturno in funkcionalno zasnovo športne dvorane. Ob pregledu tudi finančnih posledic takšnih posegov in nepredvidenih del  se je zdela zgolj ohranitev manjših delov obstoječe športne dvorane nesmiselna in predraga, zato je bila sprejeta odločitev, da se pristopi k novogradnji. Le-ta je bila predvidena skladno z veljavnim gradbenim dovoljenjem in v istih gabaritih.

Ob kasnejših spremembah projektne dokumentacije, ki so bile naročene zaradi prilagoditve šolskega objekta aktualnim demografskim podatkom in spremenjenim potrebam po šolskih prostorih (več individualnih obravnav, manjših učnih skupin itd.), je bilo po pogovorih naročnika s predstavniki Športne zveze in predstavniki klubov, ki športno dvorano redno uporabljajo, ugotovljeno,  da  izvedba  športne  dvorane  po  obstoječi  projektni  dokumentaciji  ne  bi zagotavljala ustreznih prostorov za dejavnosti, katerim bi bila športna dvorana namenjena, zato  se  je  kapaciteta  dvorane  (tudi  zaradi  spremenjenih  propozicij  za  športne  dvorane Evropske  odbojkarske  zveze),  povečala,  iz  tega  naslova  pa  je  bilo  s  strani  projektantov predlagano, da se prostor na vrhu dvorane izkoristi bodisi za dodatne športne dvorane bodisi za drugo dejavnost. Glede na to se je naročnik po posvetovanju s strokovnjaki različnih strok odločil, da v zgornje nadstropje dvorane umesti knjižnico, prostore obstoječe pa nameni za druge dejavnosti. PZI projekti in podrobni popisi del s cenami za omenjeno fazo projekta še niso bili izdelani.

Po končani prvi fazi gradnje osnovne šole Frana Albrehta z zunanjimi in prometnimi površinami bo občina nadaljevala z izgradnjo nove oziroma rekonstrukcijo obstoječe športne dvorane, ki bo omogočala kamniškim športnikom primerno okolje za treniranje in izvajanje tekmovanj, kakšnega si naši športniki vsekakor zaslužijo.

Za potrebe dvoranskih športov bo v prihodnosti potrebno zagotoviti športno  dvorano, ki bo namenjena zgolj športu in rekreaciji. Za zagotovitev možnosti takšnega objekta bo potrebno zagotoviti nekaj lokacij v prostorskih aktih in preučiti možnost izgradnje takšnega namenskega objekta v javno-zasebnem partnerstvu ali s podelitvijo stavbe pravice.

Stroški priprave projektne dokumentacije so bili naslednji:

V letu 2009 je bila podpisana projektantska pogodba v vrednosti 551.921,9 € z DDV in v letu 2010 dodatek k tej pogodbi v vrednosti 159.475,96 € z DDV. V letu 2011 je bila izvedena nova demografska  in  prometna  študija,  izvedena  je  bila  tudi  študija  izvedljivosti  alternativnih sistemov za oskrbo stavb z energijo, na podlagi katerih je bil sklenjen aneks k pogodbi v višini 199.279,68 € z DDV. Zaradi zgoraj opisanih kasnejših ugotovitev in sprememb je naročnik v letu 2017 pristopil k aktualizaciji projektov. Sklenjen je bil aneks za spremembo projektne dokumentacije v višini 524.737,25 € z DDV. Vsa dela skladno z omenjenim aneksom še niso bila izvedena.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve