Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kako je z najemom javnih površin v središču Kamnika in parkiranjem na Trgu svobode

Kako je z najemom javnih površin v središču Kamnika in parkiranjem na Trgu svobode

Občinska svetnica Alenka Jevšnik (LMŠ) je občinski upravi občine Kamnik zastavila vprašanje o pogojih najema javnega prostora v središču Kamnika ter parkiranjem na Trgu svobode.

Alenka Jevšnik (LMŠ): Javna površina je javni prostor izven stavb, predvsem v naseljih, kot  je  na  primer  javna cesta, ulica, trg, tržnica, igrišče, parkirišče, pokopališče, park, zelenica, rekreacijska površina in podobna površina. Na javnem dobru se lahko pridobi posebne pravice uporabe pod pogoji, ki jih določa zakon  (19. člen Stvarno pravnega  zakonika).

Zanima  me,  kako  je  z  najemom javnih površin v ožjem centru mesta Kamnik? Posebej me zanimajo določila glede parkiranja na Trgu svobode, ali je to dovoljeno in komu ter pod kakšnimi pogoji in predvsem v kakšnem obsegu?

Prosim  tudi  za  podatek  o  morebitnih  sklenjenih  pogodbah  za  najem  javnih  površin  na omenjenem trgu ter njihovih bistvenih sestavinah. Poleg tega bi želela odgovor, ali je za uporabo omenjenih površin upoštevan 2. člen “Odloka o občinskih taksah v Občini Kamnik”, ki določa taksne predmete in storitve. (taksni predmeti in storitve).

V  Občini  Kamnik  se  plačujejo  občinske  takse  za  naslednje  predmete  in  storitve  (v nadaljevanju taksni predmeti):

 • uporabo javnih površin za prirejanje razstav in zabavnih prireditev;
 • oglaševanje na javnih mestih;
 • parkiranje na javnih površinah;
 • uporabo javnega prostora za kampiranje;
 • druge oblike uporabe javne površine, ko tako določa zakon.

Plačilo občinske takse za dejavnosti iz prvega odstavka tega člena se ne zahteva, če je to za posamezne primere z zakonom prepovedano, ali je predpisan ali s pogodbo dogovorjen drug način plačila. Za vaše odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.

V imenu občinske uprave Občine Kamnik sta odgovor pripravili Lidija Fujan, svetovalka za premoženjsko-pravne in splošne zadeve in Bogomira Skvarča Jesenšek, inšpektorica:

Na  Trgu  svobode  velja  prometni  režim,  ki  je  vzpostavljen  s  prometno  signalizacijo  in prepoveduje promet v obe smeri, vendar je postavljena dopolnilna tabla, ki dovoljuje opraviti dostavo  do  30  minut,  pri  čemer  mora  voznik  na  vidno  mesto,  pod  vetrobransko  steklo, ustrezno  označiti  čas  prihoda.  Notranji  del  samega  trga  je  ločen  od  preostalega  dela  s cvetličnimi  koriti  in  litoželeznimi  količki,  od  katerih  je  en  količek snemljiv  za  potrebe intervencijskih služb in dostave do samih objektov. Postavljena prometna signalizacija, ki velja za dostavo do 30 min, pa z uporabo ustrezne označitve časa prihoda, velja tudi za notranji del trga.

Pravilnik o oddajanju nepremičnega premoženja Občine Kamnik v najem (Ur. list RS, št. 100/11) dopušča oddajo javnih površin v najem, pri čemer med drugim določa, da so javne površine:

 • površine trgov, cest, ulic in pločnikov, kjer je možno za trgovske ali gostinske namene postaviti stojnico, kiosk, gostinski vrt,…
 • površine, ki  jih  je  možno  uporabiti  za  namene  gradbeništva  (rekonstrukcija  ali vzdrževanje poslovnih in stanovanjskih objektov, deponiranje gradbenega materiala);
 • površine, ki jih je možno uporabiti za namene športa in tekmovanja;
 • površine, ki se lahko uporabljajo za pridobivanje povrtnin;
 • površine, ki se lahko uporabljajo za izvedbo javnih prireditev, shodov, sejmov,…;
 • površine, ki jih je možno oddati v najem za druge namene, če to ni v nasprotju z drugimi predpisi.

Na  osnovi  navedenega je Občina  Kamnik  z  najemno  pogodbo  oddala v  najem  del Trga svobode  za  namestitev  kontejnerja  za  deponiranje  gradbenega  materiala  in  parkiranje dostavnih vozil v namen obnove stare mestne hiše brez dostopa na naslovu Japljeva ulica 3 v  Kamniku,  in  sicer  za  obdobje  od  13.  10.  2020  do  30.  12.  2020.  Najemnici  je  skladno  s Pravilnikom  o  oddajanju nepremičnega  premoženja  Občine  Kamnik  v  najem  in  cenikom javnih površin, zaračunan najem javne površine za potrebe gradbeništva. Najemnica  mora med  drugim  zagotoviti,  da  ne  bo  ovirana  dostava  in  dostop  do  sosednjih  objektov,  da zagotovi  varen  dostop  ter  prehod  pešcev,  da  bo  najeta  javna  površina  v  času  najema urejena, očiščena in redno vzdrževana, da bo po prenehanju najemne pogodbe vzpostavila najeto javno površino v prvotno stanje,…

Kakor v splošnem na javnih površinah v mestnem jedru, se poleg zgoraj omenjenega najema tudi  površina  Trga  svobode  oddaja  v  skladu  s  sprejetimi  predpisi,  in  sicer  za  potrebe izvajanja  gostinske  dejavnosti.  Tako  je  bila  npr.  sklenjena  Najemna  pogodba  za  del omenjenega  trga,  in  sicer  z  namenom  postavitve  gostinskega  vrta.  Pogodba  je  v  tem trenutku v mirovanju, najemnina pa se ne plačuje, saj se gostinska dejavnost zaradi izvajanja ukrepov varstva pred nalezljivimi boleznimi, ne izvaja.

Za plačilo občinske takse v gornjih primerih ni pravne podlage, saj se ta v skladu z veljavnimi predpisi ne plačuje, če je za posamezen primer predpisan ali s pogodbo dogovorjen drug način plačila.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve