Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kamniško drsanje je stalo več kot 100.000 evrov

Kamniško drsanje je stalo več kot 100.000 evrov

Drsanje je očitno zelo drag šport, saj je Občina Kamnik, kot je moč razbrati iz odgovora na svetniško vprašanje Aleksandra Uršiča (LSU), v letošnjem letu za postavitev drsališča v Kamniku in Snoviku zapravila več kot 100.000 evrov.

Aleksander URŠIČ – LSU: “V decembru je na Glavnem trgu tako kot smo bili vajeni pred leti zaživelo drsališče, kar je vsekakor dobrodošla popestritev, ali je to najboljša možna lokacija je seveda stvar presoje, vsekakor pa za v bodoče predlagamo, da drsališče ne posega v območje, ki je na Maistrovi ulici namenjeno pešcem.

  1. Zanima nas, kako ste zbirali ponudbe za izvedbo, koliko in kakšne so bile ponudbe?
  2. Kakšni so bili stroški izvedbe drsališča do predvidenega termina 15.1.2022, stroški najema, stroški energije, zapor in kadra?
  3. Koliko dodatnih stroškov bo prinesla odločitev o podaljšanju najema drsališča do vključno

26.2.2022 oziroma dokler bodo vremenske razmere to dopuščale, kot je javnosti sporočil direktor zavoda? Ali je bilo to upoštevano že ob zbiranju ponudb?

Dne 21.1.2022 je bil na spletni strani www.visitkamnik.com na podlagi Odloka o Proračunu Občine Kamnik za leto 2022, objavljen javni razpis za sofinanciranje postavitve in delovanja mobilnega drsališča v Občini Kamnik. Kljub temu, da je v obrazložitvah proračunske postavke 4755 zapisano, da bo sredstva drugim deležnikom v letu 2022 zavod razdelil preko razpisa, nas zanimajo, če obstajajo kakšna pravila oz. navodila glede razpisov.

  1. Ali je rok objave razpisa 5 dni običajen?
  2. Koliko prijav ste prejeli?
  3. Kaj pomeni v razpisu zapisano obdobje za porabo sredstev »Prijavitelji lahko kandidirajo le s projektom, ki se bo izvajal v letu 2022 in sicer v času zimskih počitnic od 5. 2. 2022 do 6. 3. 2022.« Ali je pravo obdobje od 5.2. do 6.3. ali je pravo obdobje čas zimskih počitnic za osrednjo slovensko regijo? Saj je v razpisu zapisano, da na javnem razpisu lahko kandidirajo društva, zavodi in drugi neprofitni izvajalci, ki bodo izvedli predmet javnega razpisa na teritoriju Občine Kamnik, za občane Občine Kamnik in so v interesu Zavoda za turizem in šport Kamnik.

Glede na odločitve, ki so povezane z dodatnimi stroški nas zanima realizacija na proračunski postavki 4755 in katere od prireditev iz obrazložitev v proračunu bodo še organizirane oz. sofinancirane in s kakšnimi zneski. Prireditve: Karneval, Kul petki, Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, Veronikin tek, Starodobniki, Križnikov festival, Pohod ob reki, ki povezuje, Tek na Stari grad, Kolesarska dirka po Sloveniji in Maratona Alpe.

Odgovor je pripravil Franci KRAMAR, vodja športnih programov Zavoda za turizem in šport Kamnik:

Skoraj vsakoletna postavitev drsališča v centru Kamnika predstavlja pomembno popestritev decembrskega dogajanja in oživitev starega mestnega jedra. Kot vam je znano v decembru 2020 drsališče zaradi znanih epidemioloških razmer, ni bilo postavljeno. Tudi zato smo si v lanskem letu želeli to drsališče postaviti, da vsaj malo obudimo čar zimskega centra Kamnika, ki smo ga vsi tako zelo pogrešali. Poleg samega drsališča pa smo se odločili za postavitev pravljične vasice, kjer so ponudniki ponujali različne dobrote in ideje za novoletna darila. Seveda je vse to potekalo v mislih na varnost obiskovalcev in upoštevanjem navodil pristojnih organov. Prav zaradi spreminjajočih ukrepov smo se kar nekaj časa odločali, ali bi šli v iskanje ponudb za postavitev drsališča ali še eno leto drsališča ne postavimo.

Odločitev je skupaj z Občino Kamnik padla v oktobru in 22. oktobra smo začeli z iskanjem ponudb (po e-pošti in naši spletni strani) za postavitev mobilnega drsališča na Glavnem trgu v Kamniku, v izmeri 200 m2 do 260 m2 (od 1. 12. 2021 do 15. 1. 2022), in hkrati tudi za kader (izdaja opreme, preverjanje PCT, čiščenje in vzdrževanje ledu …) ter dodatno opremo (drsalke, pingvini, ozvočenje, razsvetljava …) za nemoteno delovanje drsališča. Poudariti moramo, da smo se za zaporo pločnika na delu Maistrove ulice odločili zavestno, saj smo imeli v glavah zgolj varnost obiskovalcev drsališča in bi pri tej odločitvi vztrajali tudi v prihodnje. Še vedno je namreč na voljo pločnik na nasprotni strani ceste in res pri tej zapori ne vidimo težav.

Varnost je za nas vedno na prvem mestu. Na povpraševanje so se odzvali štirje ponudniki, od katerih smo od treh dobili tudi ponudbe – podjetje Rainbow d.o.o. nam je lahko zagotovilo le postavitev drsališča, medtem ko so ostali ponudili vse, kar smo zahtevali v povpraševanju.

Podjetje Klimasol d.o.o. nam je ponudilo storitve za 56.364,00 EUR z DDV, podjetje Kota d.o.o. za 48.739,00 EUR z DDV in podjetje Skupina Tojeto d.o.o. 59.902,00 EUR z DDV. Za sodelovanje smo se zato odločili za podjetje Kota d.o.o. Natančne stroške izvedbe do 15. 1. 2022 vam težko predstavimo, saj gre pri nekaterih stroških za mesečne stroške (Energija plus, IPF, Sazas …), nekaterih pa za januar tudi še nismo dobili (Sazas, IPF…).

Smo pa prepričani, da s predstavljenimi stroški v nadaljevanju lahko dokaj natančno ocenimo same stroške delovanja mobilnega drsališča do 15. 1. 2022. Vsi stroški vsebujejo DDV.

Stroški najema in kadra so znašali 48.739,00 EUR, stroški porabe električne energije, priklopa, najema električne omare in ostalih stroškov, povezanih z električno energijo o znašali 4.890,00 EUR, zapora pločnika in odstranitev ulične svetilke 2.256,00 EUR in drugi stroški, povezani z drsališčem, 3.496,00 EUR.

Ob napovedi zaključka obratovanja mobilnega drsališča s strani Zavoda se je med občani Kamnika pojavila velika želja po podaljšanju obratovanja mobilnega drsališča do konca zimskih počitnic za kamniške otroke. Zavedali smo se, da je podaljšanje dvorezen meč, predvsem zaradi samega slabega obiska v preteklih letih in morebitne vremenske otoplitve, ki bi prinesla velike stroške. Poudariti pa moramo, da je bila sezona drsanja do 15. 1. 2022 ena boljših v zadnjem času, saj smo v tem času našteli preko 8.000 obiskovalcev drsališča, veliko otrok pa se je na kamniškem drsališču tudi naučilo drsati.

Zato smo se skupaj z županom Občine Kamnik odločili, da zaradi velikega interesa podaljšamo delovanje mobilnega drsališča. Pri tem se županu iskreno zahvaljujemo za vso pomoč pri organizaciji podaljšanja v zadnjem trenutku. Podaljšanega najema v prvotni ponudbi ni bilo predvidenega, vseeno pa smo se s podjetjem Kota d.o.o. dogovorili za brezplačen najem drsališča do 27. 2. 2022. Za zagotavljanje kadra in ponudbo dodatne opreme pa smo pridobili tri ponudbe s strani zainteresiranih ponudnikov. Ocenjeni dodatni stroški delovanja drsališča (kader, dodatna oprema, električna energija …) bodo znašali približno 21.000,00 EUR.

Pred samim prvim iskanjem ponudb pa smo se skupaj z Občino Kamnik tudi odločili, da bomo po koncu obratovanja mobilnega drsališča v Kamniku (15. 1. 2022), ponudili sofinanciranje postavitve drsališča v okolici samega mesta v višini 20.000,00 EUR. Seveda v primeru, da bi razmere to dopuščale in da bo ponudnik zagotovil nemoteno delovanje drsališča od 5. 2. 2022 do konca obojih zimskih počitnic. Mogoče je bila dikcija v razpisu malce nerodno zapisana in bomo v bodoče na to pozorni. To odločitev smo najavljali v posameznih medijih, takšna praksa pa je bila tudi v preteklih letih. Dolžina javnega razpisa je bila pogojena z dejstvom, da je od začetka postavitve do začetka obratovanja mobilnega drsališča potrebnih od deset do štirinajst dni in veseli smo, da se je v času razpisa našel en ponudnik, ki je bil pripravljen postaviti mobilno drsališče za omenjena dodeljena sredstva, hkrati pa na svoja pleča prevzeti dodatne stroške. Prav tako smo veseli, da je Turistično društvo Tuhinjska dolina ponudilo postavitev mobilnega drsališča pod šotorom, kar dejansko pomeni, da vremenske razmere nimajo vpliva na delovanje drsališča. Že sedaj lahko potrdimo, da je obisk na drsališču v Snoviku dober in verjamemo, da bo dober vse do 6. 3., ko se bo obratovanje drsališča zaključilo. Če pa takšno drsališče še dodatno pripomore k turistični prepoznavnosti posamezne destinacije, pa smo v Zavodu veseli in nam je to seveda v interesu.

Trenutna realizacija na proračunski postavki 4755 znaša 111.048,00 EUR po prejetih računih na Zavodu. V letu 2022 bo Zavod zagotovo organiziral le dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, sofinanciral pa nekaj ostalih prireditev: otroški karneval, Plečnikovi dnevi, kul petki, Veronikin tek, srečanje starodobnikov, Križnikov festival, pohod ob reki, cilj ene izmed etap kolesarske dirke po Sloveniji, maraton Alpe in veseli december. Teka na Stari grad Zavod nima v planu organizacije v tem letu. Seveda bo za realizacijo vseh zastavljenih prireditev ali sofinanciranje le-teh potrebno najprej na Občinskem svetu Občine Kamnik sprejeti rebalans proračuna in zagotoviti potrebna manjkajoča sredstva.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve