Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Katere prireditve in v kakšnem znesku Občina Kamnik sofinancira v letu 2021

Katere prireditve in v kakšnem znesku Občina Kamnik sofinancira v letu 2021

Občinski svetnik Igor Žavbi (LMŠ) je občinski upravi zastavil nekaj vprašanj, ki se nanašajo na sofinanciranje in izvedbo prireditev v občini Kamnik v letu 2021.

Igor ŽAVBI – LMŠ: Kamnik je občina številnih prireditev. Organizatorji prireditev so številna društva: športna, kulturna, domoljubna, veteranska, turistična, … Kljub omejitvam gibanja in druženja, se je v letošnjem letu že odvilo lepo število prireditev, do konca leta pa se jih bo zagotovo zvrstilo še nekaj. Ob državnih praznikih in ob prazniku Občine Kamnik svoje prireditve pripravi tudi občina. Občina Kamnik vsako leto pripravi tudi razpis preko katerega sofinancira prireditve.

  • Katere prireditve in v kakšnem znesku Občina Kamnik sofinancira v letu 2021?
  • Katere prireditve je občina že izvedla v letošnjem letu in kakšni so stroški teh prireditev?
  • Katere prireditve ima Občina Kamnik namen izvesti v letošnjem letu, in kakšna so načrtovana sredstva za te prireditve?

Odgovor v imenu občinske uprave sta pripravili Liljana JUHART MASTIKOSA, višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti in Sara SITAR, strokovna sodelavka za upravno pravne zadeve:

V občini več društev in posameznikov ter javnih zavodov pripravlja prireditve. Le-te Občina podpira preko različnih mehanizmov. Prireditve ob državnih praznikih in ob prazniku Občine Kamnik izvede v lastni organizaciji, nekatere preko razpisov (šport, kultura, drugo), nekatere pa preko javnih zavodov (Zavod za turizem in šport Kamnik, Javni zavod za kulturo Kamnik, osnovne šole, Glasbena šola Kamnik, vrtec itd.). Občina Kamnik tako posredno ali neposredno sofinancira veliko večino prireditev, ki se izvedejo v Kamniku.

Na področju športnih prireditev smo tako na podlagi razpisa dodelili sredstva 73 prijaviteljem v skupni višini 30.000 EUR, zaenkrat je bilo na podlagi oddanih poročil nakazanih 5.228,38 EUR.

Prav tako je številne prireditve organiziral oziroma sofinanciral tudi Zavod za turizem in šport Kamnik (Kul petki, Maraton Alpe, Pohod ob reki, ki povezuje, Križnikov festival, Kolesarska dirka po Sloveniji, Starodobniki).

V letu 2021 je na razpis za sofinanciranje kulturnih programov/projektov prispelo 61 vlog prijaviteljev: društva, posamezniki – samozaposleni v kulturi s področja plesne umetnosti, glasbe, gledališča, likovne umetnosti, uprizoritvene umetnosti ter fotografije, vse z namenom prispevanja k obogatitvi kulturnega življenja in promociji Kamnika. Zaenkrat je bilo na podlagi oddanih poročil nakazanih 10.339,00 EUR.

Na prvi razpis za sofinanciranje prireditev in projektov, ki niso predmet sofinanciranja na podlagi drugih razpisov, je prispelo 11 vlog prijaviteljev, ki so oziroma bodo izvedli različne prireditve in projekte. Zaenkrat je bilo na podlagi oddanih poročil nakazanih 2.149,04 EUR.

Drugi del razpisa je v tem trenutku še v teku in še ni zaključen.

Prav tako Občina Kamnik vsako leto sofinancira »Poletni festival – Kamfest« v višini 50.000 EUR. Festival je velika popestritev za mesto Kamnik in okolico, saj so prireditve, ki se odvijajo v sklopu festivala, vedno zelo dobro obiskane. Poleg tega je potrebno poudariti, da se velik kulturni utrip dogaja v prostorih Mekinjskega samostana in v Domu kulture Kamnik.

Kljub epidemiološkim razmeram se je skozi leto odvilo lepo število različnih kulturnih dogodkov v Mekinjskem samostanu kot so večeri, recitali poezije, plesne produkcije, jubilejni koncert ob 40. obletnici MePZ Odmev, glasbeni dogodek z Mio Žnidarič in Stevom Klinkom, koncert Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik, spomladanski koncert Mestne godbe Kamnik, koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, Univerze v Ljubljani, stand up večer s Tadejem Tošem, filmski večeri itd.

V Domu kulture Kamnik se je od januarja do junija 2021 odvilo 64 različnih dogodkov (glasbena, gledališka in lutkovna, likovna, filmska, plesna…), ki si jih je ogledalo 6298 spletnih obiskovalcev ter 2616 obiskovalcev v živo. Izredno pester program razstav in srečanj organizirajo tudi v Medobčinskem muzeju Kamnik in Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, kar občina delno ali v celoti financira preko proračunskih postavk za programske stroške.

Ker imajo prijavitelji na javne razpise pogodbeni rok za predložitev poročil o realizaciji za prijavljene in odobrene prireditve določen v decembru, je v tem trenutku nemogoče z zagotovostjo napovedati, kateri dogodki bodo še izvedeni in kakšne bodo končne realizacije posameznih javnih razpisov. Vsekakor upamo, da bo čim več dogodkov, tudi vsled negotove epidemiološke situacije, izvedenih, saj pomenijo pomembno popestritev življenja v naši občini.

Občina Kamnik se poleg prej omenjenih prireditev lahko pohvali s praznovanjem državnih in občinskega praznika, ki smo jih organizirali v lastni režiji ali kot soorganizator prireditve. Tako smo skupaj s tedanjim Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik obeležili Prešernov dan s prireditvijo in spremljajočimi dogodki.

Zaradi tveganja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 prireditve ob občinskem prazniku Občine Kamnik nismo uspeli izvesti v načrtovanih okvirih, kljub temu pa se je v počastitev občinskega praznika posnela osrednja slovesnost. Video vsebina oziroma spletna predstavitev se je predvajala preko spletnega You-tube kanala. Občinskim nagrajencem so bila podeljena tudi občinska priznanja.

Soorganizirali smo tudi slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju in dogodke ob prazniku dela.

V sklopu praznovanja 30 let Slovenije je Občina Kamnik organizirala prireditev v Mekinjskem samostanu in kot soorganizator sodelovala pri prireditvi, ki jo je ob dnevu državnosti izvedlo Turistično društvo Tuhinjska dolina.

Stroški prireditev, ki jih je v celoti organizirala in financirala izključno Občina Kamnik, znašajo 17.074,64 EUR.

Stroški zgoraj naštetih prireditev, ki jih je Občina Kamnik sofinancirala pa znašajo 11.089,00 EUR.

V mesecu novembru načrtujemo še polaganje vencev k osrednjim občinskim spomenikom in izvedbo prireditve ob dnevu Rudolfa Maistra. Ali bo izvedba prireditve mogoča ali pa bo pripravljena le video vsebina, je zaradi negotove situacije v tem trenutku nemogoče predvideti, vsekakor pa se bomo ravnali po priporočilih, ki bodo takrat v veljavi.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve