Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kdaj bo sprejet nov občnski prostorski načrt (OPN)

Kdaj bo sprejet nov občnski prostorski načrt (OPN)

Občinski svetnik Matija Podjed (LMS) je občinski upravi zastavil vprašanje, ki se nanaša na sprejem novega občinskega prostorskega načrta.

Matija Podjed (LMS): Nabralo se je ogromno turističnih in gospodarskih pobud za razvoj Kamnika, ki čakajo na občinski podrobni načrt (OPN). Kdaj lahko pričakujemo sprejem novega OPNja?

V imenu občinske uprave je odgovorpripravila dr. Marija Tadeja Ježek, podsekretarka – vodja Oddelka za urejanje prostora:

Zaradi reorganizacije ministrstev ter s tem tudi spremembe postopka za sprejem oz. spremembo prostorskih aktov se je predvideni postopek priprave sprememb in dopolnitev akta podaljšal od prvotno načrtovanega. Ne glede na ta nekajmesečni zaplet oziroma zamik smo v zvezi s sprejemom sprememb in dopolnitev OPN št. 2 trenutno v fazi pridobivanja drugih (in hkrati končnih) mnenj nosilcev urejanja prostora.

Na podlagi 41. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21 in 18/23 – ZDU-1O) je Ministrstvo za naravne vire in prostor, dne 4. 5. 2023, objavilo nov seznam državnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopkih priprave prostorskih aktov in v postopkih državnega prostorskega načrtovanja. V postopku priprave sprememb in dopolnitev OPN je bilo potrebno seznam upoštevati, in sicer tako, da se je za mnenje zaprosilo devet aktualnih nosilcev urejanja prostora.

V postopku sprememb in dopolnitev OPN je trenutno 276 razvojnih pobud, in sicer od tega 186 širitev stavbnih zemljišč, 44 izvzemov stavbnih zemljišč in 46 drugih. Po prejetju vseh drugih (oziroma končnih) mnenj se bo le-te pregledalo in v primeru, da se bodo vsi nosilci urejanja prostora do predlaganih vsebin opredelili pozitivno, bo sledil sprejem akta na Občinskem svetu. Občinska uprava bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo OPN sprejet v letošnjem letu.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve