Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Koliko kamniških občinskih uradnikov je bilo v času karantene doma in ali je v tem času trpelo delo občine
Foto: Občina Kamnik

Koliko kamniških občinskih uradnikov je bilo v času karantene doma in ali je v tem času trpelo delo občine

V času razglasitve epidemije so bila nekaj časa zaprta tudi vrata kamniške občinske stavbe, ki jih je 15. 3. 2020 zaklenil župan Matej Slapar, občinski svetnik Igor Žavbi (LMŠ) pa je občinski upravi Občine Kamnik zastavil svetniško vprašanje, če je v tem času morda prišlo do zaostankov pri delu in reševanju nalog.

Igor ŽAVBI – LMŠ, št. 38: V marcu tudi Občina Kamnik ni izostala pri spopadanju z epidemijo koronavirusa. Svoja vrata je za nekaj časa zaprla tudi občinska stavba. Koliko zaposlenih je bilo v tem času razporejenih na delo od doma in za koliko časa? Koliko zaposlenih je bilo razporejenih na čakanje, za koliko časa in iz katerih oddelkov so to bili. Ali je občinska uprava zaradi zgornjih ukrepov v kakršnemkoli zaostanku pri reševanju nalog?

V imenu občinske uprave je odgovor pripravil dr. Franc HRIBERNIK, podsekretar – za kadrovske in splošne zadeve:

Glede na novonastale razmere v sredini meseca marca 2020, upoštevaje dve odkriti žarišči nalezljive bolezni COVID-19 v Kamniku ter priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstva za javno upravo, je bila sprejeta odločitev, da se večini zaposlenih (skupaj 42), upoštevaje naravo dela in v različnih časovnih obdobjih (predvsem v mesecu marcu in aprilu), odredi opravljanje dela na domu (s sočasno prijavo tovrstne oblike dela, ki je zakonsko regulirana z določili Zakona o delovnih razmerjih, na Inšpektorat RS za delo), pri čemer so zaposleni, ki so imeli preostanek letnega dopusta iz preteklega leta, slednjega v tem obdobju povečini tudi izrabili.

V nekaj primerih so javni uslužbenci v taistem obdobju izrabili del letnega dopusta, odmerjenega za tekoče koledarsko leto. Dejstvo je sicer, da je bil objekt občinske upravne stavbe v času trajanja epidemije praviloma zaprt za stranke, vendar je delo tudi v spremenjenih razmerah v prostorih občinske upravne stavbe kljub temu poleg občinskega vodstva vseskozi opravljalo še nekaj javnih uslužbencev, ki sodijo povečini v notranjo organizacijsko enoto urad župana. Nekaj zaposlenih (iz različnih oddelkov občinske uprave) je bilo nadalje angažiranih pri delu štaba civilne zaščite; delo na terenu je v navedenem obdobju požrtvovalno izvajala predvsem občinska redarska in inšpekcijska služba. Z omenjeno začasno spremembo organizacije dela smo tako kljub omejitvam (tudi zaradi prepovedi gibanja izven meja lastne občine) zagotovili, da so najnujnejša opravila potekala skozi celotno obdobje razglašene epidemije. Zaradi zmanjšanih aktivnosti (predvsem na področju gospodarskih javnih služb in družbenih dejavnosti) je bilo prav tako za različna obdobja trajanja 14 javnim uslužbencem občinske uprave odrejeno čakanje na delo doma. Iz razloga obveznosti varovanja otrok je bila z dela v času trajanja epidemije za krajše obdobje odsotna še ena javna uslužbenka.

Kot je znano, je država zaradi razglašene epidemije z ustreznim zakonskim aktom »zamrznila« tek rokov tudi na upravnem področju, kar pomeni, da v tovrstnih zadevah v času razglašene epidemije ni bilo mogoče izvajati raznovrstnih upravnih dejanj, še zlasti ne opravil, ki zahtevajo fizično prisotnost strank. Vse tiste aktivnosti, ki jih je bilo mogoče izvesti po elektronski poti, so v času trajanja epidemije intenzivno potekale s polno angažiranostjo zaposlenih bodisi z opravljanjem dela na domu bodisi v poslovnih prostorih delodajalca.

Glede na več kot dvomesečno obdobje trajanja posebnih okoliščin so posledično nastali določeni zaostanki, ki so deloma povezani tudi z zmanjšano aktivnostjo državnih organov (predvsem kot soglasodajalcev), deloma pa z omejitvami oziroma prekinitvami dela drugih poslovnih partnerjev, vendar jih bo poskušala občinska uprava z dodatno angažiranostjo v največji meri nadoknaditi. Dejanska realizacija zastavljenih programov, načrtovanih za leto 2020, bo tako v precejšnji meri odvisna tudi od razmer, ki se znajo pojaviti z vnovičnim valom epidemije COVID-19 v jesenskem in zimskem obdobju.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve