Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Križi in težave s kamniškim bolšjim trgom

Križi in težave s kamniškim bolšjim trgom

Ivanka Učakar (NSi) je opozorila, da se je kamniški bolšji trg spremenil v neorganiziran kramarski sejem, zato je  občinski upravi podala pobudo, da organizacijo sobotnega bolšjega trga oz. sejma starin prevzame Zavod za turizem, šport in kulturo

Ivanka Učakar (NSi): “Kamniška Šutna je bila pred leti zaprta za promet, tudi mirujoči, da bi se na njej odvijale različne dejavnosti, da bi bila meščanom prijazna peš cona (zadnjo spremembo predstavlja pravilnik o prometni ureditvi na ulici Šutna v Kamniku iz leta 2007).

Sobotni bolšji trg – sejem starin – je bil zamišljen kot tradicionalna prireditev, kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega ali del svoje preteklosti. Srečevati prijatelje, somišljenike in z njimi poklepetati, obujati spomine, si ogledovati ali pa se le sprehajati po ulici naj bi bilo prijetno dopoldansko doživetje. Tako je bilo zamišljeno in tako je na začetku tudi potekalo.

A pričele so se pojavljati težave, saj je prihajalo vse več prodajalcev krame, ki svoje, na kosovnem odpadu pobrane predmete ponujajo kar iz prtljažnikov avtomobilov. Stanje se je drastično poslabšalo potem, ko je bilo treba v letu 2018 najprej zaradi prometnih obvozov in posledično nevarnosti za obiskovalce poskrbeti za novo začasno lokacijo sejma rabljenih stvari na parkirišču za Domom kulture Kamnik. Odkar se je po končani gradnji sejem spet prestavil nazaj na Šutno, prodajalci na lastno pest parkirajo, povzročajo težave njenim prebivalcem in lastnikom lokalov.

Dajem pobudo, da Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik prevzame celotno organizacijo sobotnega bolšjega trga, vključno s prostorskimi pogoji za sejem starin in nadzorom nad njim, ter da Občina Kamnik v ta namen pripravi pravilnik, na podlagi katerega bo sobotni bolšji trg lahko končno postal dogodek, ki bo plemenitil dogajanje v starem mestnem jedru Kamnika in bo Šutna tako spet postala prebivalcem in obiskovalcem prijazna ulica.”

Odgovor glede krame na kamniškem bolšjaku je, v imenu občinske uprave, pripravil Franci KRAMAR, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik:

“Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik imamo v zvezi z urejanjem bolšjega sejma sprejet Pravilnik o poslovanju sobotnega bolšjega sejma na ulici Šutna v Kamniku iz leta 2013, ki ga je potrdil Svet Zavoda, z njim pa je seznanjena tudi Občina Kamnik. V tem pravilniku je navedena lokacija izvedbe bolšjega trga na ulici Šutni.

V januarju 2020 na Zavodu načrtujemo sestanek z Občino Kamnik in Krajevno skupnostjo Kamnik – center na temo urejanja bolšjega sejma, kjer bomo skupaj preučili vse možnosti ureditve in pristopili k ureditvi le-tega.”