Naslovnica / Črna kronika / Očeta pokončal s kamnom in ga odvrgel v prepad

Očeta pokončal s kamnom in ga odvrgel v prepad

Iz krvavih sledi, ki so jih gorski reševalci in policisti našli na Zeleniških špicah v Kamniških Alpah, kjer je v sredo prišlo do tragičnega dogodka, ki ga policija obravnava kot uboj, je moč sklepati, da je 49-letnega Janeza Slevca iz Preserij pri Radomljah, njegov 27-letni sin v medsebojnem obračunu bržkone najprej pokončal s kamnom, nato pa  truplo odvlekel do skalnega roba in ga potisnil v prepad.

grs-zeleniske-spice-24Da v sredo, 14. septembra 2016, v kamniških planinah ni prišlo do običajne gorsko nesreče, je dal slutiti že klic na pomoč, ki so ga prejeli gorski reševalci oz. kot nam je v sinočnjem pogovoru, po koncu reševalne akcije v Kamniški Bistrici dejal vidno utrujen predsednik GRS Kamnik ter vodja zahtevne tridnevne reševalne akcije Franc Miš: »V sredo okrog 13. ure smo bili obveščeni, da je na Zeleniških špicah prišlo do nesreče, že ob prvi prijavi pa smo bili precej presenečeni, da je bil ob prijavi dogodka omenjen tudi spor. Ko smo s helikopterjem pristali na kraju dogodka, pa je bilo že iz razmer na prizorišču moč razbrati, da ne gre za običajno hribovsko nesrečo.«

Krvavo prizorišče

Gorski reševalci so ob prihodu najprej oskrbeli močno krvavega 27-letnika, ki pa ni imel hujših poškodb, saj je bil zgolj nekoliko potolčen in popraskan, izkazalo pa se je, da kri s katero je bi bil dodobra zamazan ni bila njegova. 27-letnika so gorski reševalci s helikopterjem odpeljali v Kamnik, kjer so ga prevzela ekipa Nujne medicinske pomoči, gorski reševalci v tem času pa so po običajnem protokolu obvestili tudi Policijo, le da so tokrat, zaradi nenavadnih in sumljivih okoliščin zahtevali, da si kraj dogodka ogledajo tudi policisti.

Razrita in okrvavljena travnata zaplata na vrhu Zeleniških špic.

Razrita in okrvavljena travna zaplata na vrhu Zeleniških špic.

V sredo okrog poldneva se je morala na Zeleniških špicah odvijala prava drama, saj je bila razmeroma majhna travnata zaplata na najvišjem vrhu grebena na več mestih razrita ter močno okrvavljena, dolga krvava sled pa se je s trave prek kamenja in skalovja vlekla proti več metrov oddaljenem skalnem robu pod katerim se je razprostira globoka globel, v kateri je bilo prav tako moč opaziti sledove krvi, precej nižje pa je težko dostopnem mestu ležalo tudi močno iznakaženo truplo pokojnega Janeza Slevca iz Preserij pri Radomljah.

Krvava sled je vodila do skalnega roba.

Krvava sled je vodila do skalnega roba.

Uboj na gori

Okrvavljena globel v kateri so reševalci našli posmrtne ostanke 49-letnega Janeza Slevca.

Okrvavljena globel v kateri so reševalci našli posmrtne ostanke 49-letnega Janeza Slevca.

Policisti so se na klic gorskih reševalcev odzvali razmeroma hitro ter s policijskim helikopterjem prileteli na prizorišče, si ogledali kraj dogodka ter že v času, ko je ogled kraja še potekal, na podlagi zbranih informacij, najdenih sledi ter utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja uboja, 27-letniku že v sredo odvzeli prostost ter ga v petek oz. včeraj popoldne z obtožnico privedli tudi na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Zelo zahtevna intervencija

Zahtevna policijska preiskava na nevarnem terenu je intervencijo požrtvovalnih kamniških gorskih reševalcev razvlekla domala na tri dni. Policistom in reševalcem je delo, razen izjemno zahtevnega terena, močno oteževalo tudi nestabilno vreme z meglo in dežjem, ki je onemogočalo pomoč helikopterja, saj je še v četrtek zvečer grozilo, da bodo morali gorski reševalci truplo pokojnika v dolino prenesti na lastnih plečih.

Posmrtne ostanke tragično preminulega so sicer uspeli locirati že v sredo popoldan, vendar so morali akcijo oz. preiskavo zaradi popoldanske gorske nevihte prekiniti, pred večerom, ko se je znova nekoliko zvedrilo, pa so lahko zgolj še poskrbeli za ustrezno zaščito dokazov in posmrtnih ostankov.

grs-zeleniske-spice-12

 

grs-zeleniske-spice-39

Predsednik GRS Kamnik in vodja intervencije Franc Miš.

Intervencija in preiskava se je zato nadaljevala v četrtek zgodaj zjutraj, vendar vreme tudi ta dan ni omogočalo normalnega dela in stalne pomoči helikopterja, vseeno pa so uspeli omogočiti mrliškemu ogledniku oz. preiskovalcu dostop do trupla, zbrane posmrtne ostanka pa s pomočjo kakih 400 metrov globokega zahtevnega stenskega spusta, spustiti na lažje dostopno območje.

K sreči se je vreme za nekaj trenutkov zvedrilo vsaj okrog desete ure ponoči, tako da so lahko posmrtne ostanke pokojnika, ki so ga gorski reševalci že lep del poti prenesli na nosilih, v dolino prepeljali s helikopterjem, medtem ko so dodobra izčrpani gorski reševalci prenočili na Korošici ter se v dolino vrnili šele v petek dopoldne.

O sami intervenciji je predsednik GRS Kamnik Franc Miš dejal: »Šlo je za eno izmed zahtevnejših akcij. Najprej zaradi zahtevnosti terena v sami steni, potem zaradi samega transporta posmrtnih ostankov, nenazadnje pa tudi zaradi vremena.«

Zadnja skupina od 17. kamniških gorskih reševalcev, ki je sodelovala v domala tridnevni intervenciji se je na svoje domove vrnila šele danes zgodaj popoldne. Četudi izmučeni pa so bili vseeno zadovoljni, da so uspeli naporno in zahtevno intervencijo izpeljati uspešno in brez poškodb.

grs-zeleniske-spice-51

Zadnja skupina gorskih reševalcev se je domov vrnila šele danes v zgodnje popoldanskih urah.

Ubit in odvržen v prepad

Policija podrobnejših informacij o dogodku zaradi tajnosti predkazenskega postopka zaenkrat sicer še ne daje, vendar je moč iz razpoložljivih neuradnih informacij, predvsem pa iz najdenih sledi moč razbrati, da je 27-letni sin Janeza Slevca le-tega v sporu in pretepu, iz zaenkrat še neznanega razloga, s kamnom bržkone pokončal že na mali travnati zaplati na vrhu Zeleniških špic, nato pa ga že mrtvega odvlekel do skalnega roba in njegovo truplo potisnil v prepad.

Številni odgovori na vprašanja o vzrokih oz. motivu za nepredstavljivo dejanje in druge podrobnosti o tragičnem dogodku, kakršnega zgodovina slovenskih gora menda ne pomni, pa bodo najbrž znani, ko bo opravljena obdukcija in zaključena policijska preiskava oz. ko bo kazenski postopek zoper osumljenca pri kraju.

Po podatkih PU Ljubljana so policisti danes, v popoldanskem času, skupaj s kazensko ovadbo privedli osumljenca kaznivega dejanja uboja v Kamniško-Savinjskih Alpah k preiskovalnemu sodniku, ki mu je po zaslišanju odredil pripor.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve