Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Pismo bralca: Kaj se dogaja na CSD Kamnik

Pismo bralca: Kaj se dogaja na CSD Kamnik

V preteklem, kot tudi sedanjem obdobju, nas iz dneva v dan pretresajo težke zgodbe, družinske problematike z vedno večkrat in prevečkrat tragičnim koncem. Kot srebrna nit pa se v vseh teh zgodbah vleče vpletenost Centra za socialno delo Kamnik, ki je več kot očitno zatajil v prvi vrsti in se ni ustrezno strokovno, sodelovalno ter konstruktivno vključil, ko je bil še čas pomagati. Sam si vlogo CSD-ja predstavljam kot povezovalno, usmerjevalno, mediatorsko in predvsem v pomoč osebam v različnih situacijah.

Pomnimo kamniškega detomora, ko se je sorodnica matere neštetokrat obrnila na pomoč CSD Kamnik, da gre za neuravnovešeno mater, da mati nemudoma potrebuje strokovno pomoč, da otrok nikakor ni varen, se kljub neuslišanim prošnjam osebe, ki je opozarjala na problem, septembra 2017 zgodi detomor. Po postopkih socialne inšpekcije je bila nemudoma zamenjana vodja enote[1], a več kot očitno sega prekletstvo veliko globlje.

Decembra 2020, že pod novim vodstvom M.D., je Varuh človekovih pravic RS javno objavil primer[2], ki ga je dobil v reševanje. CSD Kamnik namreč polnoletnim dijakom invalidom ni priznal statusa in s tem nekaj sto evrov štipendije. Mati enega izmed njih si je več kot pol leta prizadevala, Center pa ji ni pojasnil niti pravne podlage, zaradi katere so sina odklonili. Šele po posredovanju Varuha človekovih pravic – ki mimogrede v istem centru odkrije še štiri(!) take primere – CSD Kamnik izplača socialno pomoč tudi za nazaj. S stališča matere upamo, da vsaj z zamudnimi obrestmi, ki pa jih bomo žal plačali kamniški davkoplačevalci in nikakor ne podpisnica odločbe in odgovorna vodja enote.

Dobre tri mesece kasneje je 35 letni državljan BiH v Kamniku umoril svojo 34 letno ženo, s katero je bil v ločitvenem postopku[3]. Družino je že dlje časa obravnaval CSD zaradi nasilja, a obdolženi ni bil nikoli obsojen. Pokojnica se je še nekaj dni pred dogodkom aktivno obračala na CSD Kamnik, a neuspešno. Obdolženi je prišel do stanovanja partnerke, vlomil vrata in jo zabodel. Družino je obravnavala T.Mi.

Zadnje leto in pol nas »zabava« lokalni reality-show v podobni zelo javne ločitve starlete K.Š. in miljonarja[4] A.M., ki ju obravnava strokovna sodelavka T.Mi., zelo kmalu pa se vplete tudi M.D. Na njegovem blogu si lahko preberemo marsikateri biser kamniškega zavoda in vprašljivo ravnanje. Zdi se, da so si s tem precej motiviranim očetom strokovne sodelavke izbrale precej neugodnega nasprotnika. Oče je svojo hčer prvič videl šele po enem letu, CSD Kamnik ne sodeluje dovolj in s tem v prvi vrsti krši pravice otroka do obeh staršev.

Zadnji primer pred nekaj dnevi pa kaže le še eno izmed anekdot s skupnim imenovalecem CSD Kamnik. Mami, ki sama uporablja alternativno reševanje postopkov, priučena znanja in postopkov družinske mediacije prosi za pogovor z vodjo enote M.D. ter opozori na kršitve in neuravnotežene obravnave. Pogovor več kot očitno ne poteka po pričakovanjih vodje enote M.D., saj mamo odrine iz pisarne ter ji zaloputne vrata v nogo. Zaradi bolečin gospa poišče nujno zdravniško pomoč na urgentnem oddelku, kjer obravnavani zdravnik poda prijavo na policijo ter poda kazensko prijavo zoper storilko.

Kot ve povedati ljudski glas, pa naj to ne bi bila edina kazenska ovadba zoper CSD Kamnik in njegove zaposlene. Ob takem vodenju nas torej ne sme čuditi, lahko pa se primemo za denarnice, v kolikor bo kateri od številnih oškodovancev uspel s kako odškodninsko tožbo.

Poznamo primer ko bivša partnerka pošlje družbo nasilnikov nad očeta svoje hčerke in le-ta konča na urgenci z dvojnim kompliciranim zlomom čeljusti in nekaj izbitimi zobmi. Okrevanje v bolniškem stažu in s tem prikrajšanje hčere in očeta traja več kot leto dni in s tem začetek povzročitve sindroma odtujenosti, kar je izredno zahtevno premostiti. Ta isti oče je 4 dni pred fizičnim napadom nanj strokovni sodelavki M.D. povedal za grožnje s smrtjo s strani bivše partnerice o čimer kasneje, v fazi policijske preiskave, uslužbenka M.D. poda tudi izjavo kriminalistu A. K. Sodišče primer kazenskega pregona zoper osumljeno po treh letih zavrže zaradi pomanjkanja dokazov. Ko je oče za svoje postopke zaprosil CSD za izročitev vse dokumentacije, pa med drugim prejme tudi zaupne informacije o postopkih tretje osebe, kar samo še dokazuje površno opravljanje dela tega centra. Sume očeta o napakah v postopku ugotovi tudi Varuh človekovih pravic, ki izda mnenje.

Pomnimo tudi dogodek mame, ki pripelje otroka na CSD Kamnik, kateri oče otroka ima stike pod nadzorom, zaradi nasilja nad nekaj letnim otrokom. Otrok je bil prestrašen, vpil ter histerično jokal in kazal stisko ter nemoč, a delavka CSD Kamnik ni sledila otroku temveč je hotela za vsako ceno otroka spraviti v prostor z očetom. Mimoidoči so se zgražali in bili šokirani nad popolnoma nečloveškim, nehumanim in v celoti nestrokovnim delovanjem CSD uslužbenke. CSD Kamnik kasneje napiše mnenje sodišču, da je stik potekal čudovito in otroku v korist. Otrok danes obiskuje kliničnega psihologa, saj je dogodek pustil nepredstavljive posledice na otroku. Primer obravnavata strokovni sodelavki T.Mi. in M.D.

CSD Kamnik je eni od mam dva dni pred obravnavo napisal mnenje, da mati ogroža otroka ter to mnenje posredoval na sodišče. Mati z vztrajnostjo prikliče strokovno delavko T.Mi., katera ji obrazloži, da se je slučajno zmotila v zapisanem in pozabila dopisati, da »mati nikakor ne ogroža otroka« Pravna služba materi obrazloži, da bi jo lahko napaka strokovne sodelavke CSD Kamnik T.Mi. stala skrbništva nad otrokom. Mati opozori strokovno delavko T.Mi. za površno in nestrokovno delo, diskriminatorno, neenako, neetično in predvsem moralno sporno obravnavo, nato T.Mi. lažno prijavi mati na policijo pod pretvezo grožnje, saj očitno T.Mi. kritik za nestrokovno delo ne sprejema najlepše.

Zaupanje je ključno za dober in iskren sodelovalen odnos. Brez zaupanja ne gre, se razidemo in gremo vsak svojo pot, vsaj tako velja v vseh drugih življenjskih situacijah, a CSD Kamnik očitno ne sprejema kritik in opozoril strank v postopku, ki prosijo le za pomoč, sodelovanje in korektnost. Starši prosimo le kar je najbolje za naše otroke, prosimo le, da CSD Kamnik opravlja delo strokovno in odgovorno, za kar jih plačujemo vso davkoplačevalci.

Strokovnost in logiko pogosto nadomešča domišljija ter pesniška svoboda. Prenekateri neprostovoljno sodelujoči vam lahko potrdi neskladnosti med dogajanjem in uradno zabeležko. Kot je razvidno prednjačita dve imeni, M.D. in T.Mi, ki odločata o prihodnosti naših otrok. Slednje nenazadnje diši celo po kaznivih dejanjih ponarejanj uradnih listin. CSD Kamnik na tak način nikakor ne deluje v največjo korist naših otrok.

CSD Kamnik se je izneveril nekaterim staršem: tako materam kot očetom. Zavedati se je potrebno, da je vsaka ločitev staršev že sama po sebi težka, naporna, ko pa so posredi otroci, pa postane izredno kompleksna. Zaskrbljen opazovalec situacije se lahko upravičeno vpraša, če prevladujoča filozofija na CSD Kamnik ni samo nenaklonjenost do moških, žensk, ampak mogoče celo patološko sovraštvo do otrok? Nekatera dejanja je samo s pomanjkanjem empatije težko pojasniti.

Kamničani se torej moramo vprašati, kako tako lepa, mirna in prijazna občina kot je naša, tako izstopa po aferah? Tistih najbolj zavržnih, v katere so vpleteni najšibkejši. Koliko slabega se mora še pripetiti, predno bomo stvari vzeli resno? Bomo ustrezno ukrepali?

Rok Čeplak, Kamnik

[1] https://skandal24.si/crno/po-bredinem-detomoru-csd-kamnik-pod-izrednim-nadzorom/
[2] https://www.rtvslo.si/dostopno/clanki/varuh-opozarja-na-razlicne-prakse-csd-jev-pri-obravnavi-invalidov/544509
[3] https://siol.net/novice/slovenija/znanih-vec-podrobnosti-vcerajsnje-tragedije-v-kamniku-544820
[4] https://www.slovenskenovice.si/bulvar/domaci-traci/nad-karin-s-hudimi-ocitki-ona-pa-pozira-v-kopalkah/
Na pismo bralca se je CSD Osrednja Slovenija – vzhod odzval z odgovorom: Odgovor na pismo bralca: Kaj se ne – dogaja na CSD Kamnik 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve