Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pomoč društvom pri uvedbi davčnih blagajn

Pomoč društvom pri uvedbi davčnih blagajn

Na 11. redni seji Sveta občine Kamnik je svetnik Damjan Hribar (SDS) občinski upravi podal pobudo, da občinska uprava soskrbi za pomoč društvom in klubom pri uvedbi davčnih blagajn.

Damjan HRIBAR – SDS: Z novim letom številne pravne osebe čaka velika sprememba na področju poslovanja. Govorim o davčnih blagajnah. Razumljivo je, da se bo podjetnik, kateremu takšno poslovanje predstavlja vir preživetja in bo z davčnimi blagajnami posloval dnevno tudi poskrbel, da bo ustrezno osveščen in informiran ter izobražen za uporabo.

Bodo pa te davčne blagajne doletele tudi številna društva, kjer za poslovanje skrbijo v največji meri prostovoljci, med katerimi je veliko takšnih, ki morda nimajo dovolj znanja in bodo tako pred zakonom izpostavljali tako sebe kot odgovorno osebo kot tudi klub ali društvo.

Naj omenim le organizacije športnih prireditev, kulturnih prireditev, gasilskih veselic, itd… Med številnimi občani, ki jih bo ta način poslovanja nehote doletel vlada zmeda in strah, hkrati pa tudi negotovost.

Predlog Slovenske demokratske stranke je, da občinska uprava poskrbi za maksimalno pomoč društvom in klubom, tako z uradnimi urami na občini, kjer se bodo o takšnem načinu poslovanja predstavniki klubov in društev informirali ter tudi v obliki izobraževanj, ki naj jih občina organizira.

Ker bodo številni klubi in društva morali pri svojem delo takšne blagajne tudi uporabljati predlagamo, naj občina kupi nekaj blagajn, ki jih potem brezplačno posoja klubom in društvom.

Te blagajne pomenijo korenito spremembo načina poslovanja klubom in društvom, bistveno povečane stroške prireditev, ki so sedaj služile dodatnemu viru prihodkov, ob sankcioniranju inšpektoratov pa lahko pričakujemo tudi ukinjanje klubov in društev.

Predsednik je odgovorna oseba, dela pa prostovoljno. Kdo bo še želel biti predsednik kluba ali društva če mu bo davčna inšpekcija naložila kazen, ker na gasilski veselici nekdo pomotoma ni izdal računa za pol klobase?

Verjamem, da boste našo pobudo resno pretehtali in upam, da boste vsaj del naše pobude tudi uresničili. Vsi se danes še ne zavedajo kaj jih prihodnosti čaka. Informirajte jih in jim ponudite pomoč v obliki izobraževanj.

Odgovor občinske uprave je pripravila Martina BAJDE, podsekretarka – vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti, gospodarske javne službe in finance:

Zakon o davčnem potrjevanju računov je bil sprejet 15. julija 2015, uporabljati pa se bo začel 2. januarja 2016. Veliko informacij o davčnih blagajnah je na voljo na spletni strani Finančne uprave RS, kjer so objavljeni odgovori na najpogostejša vprašanja o davčnem potrjevanju računov in zloženka o davčnih blagajnah. Prav tako Finančna uprava RS od meseca septembra dalje za zavezance organizira brezplačna izobraževanja o davčnih blagajnah.

Po 2. januarju 2016 bo uporaba davčne blagajne obvezna tudi za društva, ki poslujejo z gotovino. Društva bodo lahko uporabila možnost, da bo več društev uporabljalo isto davčno blagajno, vendar bo moralo vsako društvo pri izdaji računov uporabljati svoje namensko digitalno potrdilo. Namensko digitalno potrdilo se uporablja pri izračunu ZOI (zaščitna oznaka izdajatelja računa) in podpisovanju celotnega sporočila, ki se pošlje na FURS. Ob izposoji blagajne bo potrebno le-to predhodno ustrezno pripraviti in nanjo namestiti digitalno potrdilo

posameznega društva oziroma bo potrebno prilagoditi programsko opremo, da bo omogočala izbiro med več različnimi digitalnimi potrdili, ki bodo nameščena na blagajni (ob upoštevanju ustreznih varnostnih zahtev).

Občinska uprava društvom, ki ne bodo imeli svoje davčne blagajne (društva z majhnim obsegom gotovinskega poslovanja), predlaga, da preučijo tri možnosti:

  1. Izposoja davčne blagajne neposredno pri katerem od ponudnikov davčnih blagajn, saj so slednji tudi usposobljeni za pravilno pripravo davčne blagajne za uporabo.
  2. Da skupno uporabo davčne blagajne omogočijo krovne organizacije na posameznih področjih (npr. Gasilska zveza Kamnik za gasilska društva, Športna zveza občine Kamnik za športna društva in JSKD OI Kamnik za kulturna društva).
  3. Izdajanje računov s pomočjo aplikacije na portalu eDavki.

Društva so samostojne pravne osebe, ki so dolžne spoštovati veljavno zakonodajo. Problem izdaje računov za opravljene dobave blaga oziroma storitev ni posledica uvedbe davčnih blagajn, tako da so bila društva, ki niso izdajala računov na prireditvah, že sedaj v prekršku.

Za nakup in vzdrževanje davčnih blagajn za potrebe društev pa v proračunu Občine Kamnik ni zagotovljenih sredstev.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve