Naslovnica / Poplave Kamnik 2023 / Poročilo in video o dogajanju na plazu Blate v dolini Bistričice
Plaz Blate. Foto: Dušan Mali

Poročilo in video o dogajanju na plazu Blate v dolini Bistričice

Objavljamo video posnetek ter poročilo o včerajšnjem dogajanju na plazu Blate v dolini Bistričice, ki je botrovalo hitri preventivni evakuaciji najbolj ogroženih prebivalcev.

K sreči se je kasneje dinamika plazu Blate, ki je še vedno 24 urnim nadzorom gasilcev, umirila, tako da je bila evakuacija v popoldanskih urah preklicana, evakuirani občani in občanke pa so se lahko vrnili nazaj na svoje domove.

Del aktivnega dogajanja na plazu Blate je uspelo posneti Jaki Sitarju, ki nam je posredoval videoposnetek.

V strnjenem poročilu o včerajšnjem dogajanju v dolini Bistričice je zapisano:

V četrtek, 27. 10., je bilo s strani občinskega štaba Civilne zaščite občine Kamnik zaradi napovedanega obilnega deževja in možnosti plazenja odrejeno 24 urno preventivno opazovanje že dlje časa aktivnega plazu pod planino Blate.

Nočno spremljanje dogajanja na plazu. Foto: Aljaž Romšak

 

Preko noči in v današnjem dopoldnevu večjih posebnosti ni bilo opaziti, so se pa ob 12.20 pojavili določeni indici, da bi lahko prišlo do premikov zemljine.

Gasilka na straži. – Stražarska točka gasilcev PGD Kamniška Bistrica, ki bdijo nad stanjem plazu Blate. Ker bo potrebno 24-urno opazovanje izvajati vsaj še nekaj dni, bo opazovalna točka še danes opremljena z dodatno opremo, ki bodo dežurnim gasilskim ekipam omogočile nekoliko bolj udobno “bivakiranje” v naravi. Foto: Aljaž Romšak

Skladno s predhodno sprejetim načrtom evakuacije ob takšnem dogodku je bila okoli 12.30 odrejena evakuacija 47 potencialno ogroženih objektov v dolini Bistričice, ki so jo izvedli gasilci ob pomoči policije.

Evakuacijska točka. Foto: PGD Kamnik

V telovadnico OŠ Stranje je bilo evakuiranih 114 oseb, za katere je bilo poskrbljeno z okrepčilom, sočasno pa so se urejale tudi začasne nastanitve v primeru potrebe po daljši evakuaciji. O dogajanju so bili takoj obveščeni tudi predstavniki policijske postaje Kamnik zaradi morebitne potrebe po varovanju premoženja evakuiranih oseb ter predstavniki Nujne medicinske pomoči kamniškega zdravstvenega doma.

Dogajanje na mostu prek potoka Bistričica, v katerega se izliva Blatnica, kot ga v objektiv, v petnajst minutnem razmaku – pred in po odtrganem plazu, uspela ujeti Tina Zupin.

Evakuiranim osebam je bila ob 14.30 podrobneje predstavljena podlaga za odločitev o evakuaciji ter postopki, ki so sledili glede ocene dogajanja na plazu.

Štab Civilne zaščite je s strani oglednikov oziroma nadzornikov terena prejel ustrezne informacije ter fotografski material za oceno stanja (stanje je bilo posneto tudi z brezpilotnikom). Podrobnejša analiza informacij je nakazovala na nenevarno dogajanje. Nekaj minut pred 16. uro so si območje plazu ob pomoči policijskega helikopterja dodatno ogledali vodja intervencije Jože Oblak, pomočnik načelnika policijske postaje Kamnik Davorin Toš, podžupan Uroš Pirc in poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite občine Kamnik Tomaž Zabavnik.

Plaz Blate. Foto: Dušan Mali

 

Pregled iz zraka je potrdil oceno terenskega ogleda, zato so omenjeni predstavniki štaba Civilne zaščite občine Kamnik vse evakuirane osebe ob 17. uri v telovadnici OŠ Stranje obvestili, da se lahko varno vrnejo na svoje domove in da je sprejet preklic evakuacije. Seznanili so jih z nadaljnjimi ukrepi, ki med drugim predvidevajo nadaljnjo 24 urno fizično opazovanje in varovanje terena s strani gasilcev. O dogodku so bile obveščene tudi vse ostale pristojne službe, ki bodo čim prej sprejele ukrepe s svojega področja za sanacijo plazu.

Foto: Dušan Mali

Omenjeni plaz sta si sicer že tudi takoj po avgustovskem neurju ogledala geomehanik in geolog ter ocenila, da v danem trenutku plaz ni predstavljal nevarnosti za naselja v dolini do bistvene spremembe stanja, kar pa bi potencialno lahko pomenilo današnje neurje. Kot smo omenili, k sreči ni prišlo do poslabšanja stanja, ki bi lahko ogrozilo življenja in premoženje prebivalcev v dolini. Je pa potrebna nadaljnja pozornost, še posebej ob ekstremnih vremenskih pojavih.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve