Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Sanacija ulic po izgradnji optičnega omrežja

Sanacija ulic po izgradnji optičnega omrežja

Občinski svetnik Anton Tone Smolnikar (LTS) je občinski upravi zastavil nekaj vprašanj, ki se nanašajo na izgradnjo optičnega omrežja in saniranje ulic po izkopu kabelske kanalizacije.

Anton Tone SMOLNIKAR –LTS: Pred tremi leti je občina Kamnik s podjetjem Telekom podpisala pogodbo o polaganju optičnih kablov za širše območje mesta Kamnik. Še posebej je bilo intenzivno prekopavanje ulic v letošnjem letu na območju Duplice, Bakovnika in Zapric. Številni občani so z razumevanjem spremljali gradnjo, medtem pa je precej manj zadovoljstva po zaključku del. Predvsem se pritožujejo nad kakovostjo položenega asfalta, torej zaključnega sloja. Opozarjajo predvsem na njegovo gladkost, saj se v številnih predelih pojavljajo neravnine, oziroma skakalnice, ki so dobro vidne, vozniki in kolesarji pa jih dodobra občutijo. Še posebno je to vidno ob deževju, ko voda s teh neravnin slabo odteka.

Sprašujem: ali je v zgoraj omenjeni pogodbi tudi dogovorjeno, da bo vsa asfaltna dela po izkopih opravilo podjetje iz Kamnika. Podizvajalci podjetja Telekom trdijo, da je bil takšen dogovor: kje in kdaj?

 • ali je šlo za ekskluzivno pogodbo s Telekomom, saj je imel T2 dovoljeno, da je le na nekaterih ulicah dodatno razširil izkop za 30cm,
 • ali so vloge za napeljavo optičnega omrežja dala tudi druga podjetja, ki se ukvarjajo s ponudbo optičnega signala,
 • koliko je občina Kamnik v letu 2019 in letos namenila za dodatno obnovo ulic ob izkopih za optiko,
 • ali obstaja informacija, koliko so občani posebej plačali za dodatna asfaltiranja po njihovih željah, pa tega ni plačala tudi Občina,
 • kdo je bil v imenu Občine pooblaščeni nadzorni, ki je spremljal gradnjo in na koncu tudi podpisal, da so dela kakovostno opravljena,
 • ali je pogodbeni partner izdal garancijo za dobro opravljeno delo, sicer bodo naše ulice čez nekaj let cvetele še bolj kot doslej,
 • želim, da si župan in odgovorni ogledajo opravljeno na terenu, neodvisna institucija pa naj izda poročilo o kakovosti končnega sloja asfalta, o čemer imajo največ pripomb prebivalci v teh ulicah. To pričakujem v mesecu dni, sicer bo Lista Toneta Smolnikarja na svoje stroške zaprosila za strokovno oceno.
 • koliko denarja se bo letno steklo v proračun iz naslova služnostne pogodbe s strani Telekoma in koliko jobodo plačali drugi operaterji; tudi za najem kabelske kanalizacije, ki jo je zgradila Občina pred leti ob obnavljanju cest (npr. Ljubljanske)?

V imenu občinske uprave Občine Kamnik je odgovor pripravila Mihaela BRNOT VETERNIK, višja svetovalka za gospodarske dejavnosti in gospodarske javne službe:

Pogodba za gradnjo javnega komunikacijskega omrežja visokih hitrosti v občini Kamnik med investitorjem Telekom Slovenije d.d., izvajalcem GVO d.o.o. in lastnikom Občino Kamnik je bila sklenjena 12. 9. 2017 in sicer z namenom opredelitve gradnje TK vodov, določitve pogojev sklenitve služnostnih pogodb, pogojev za pridobitev cestnih soglasij in ostalih pogojev, ki jih je potrebno zagotoviti pri posegih v zemljišča v lasti lastnika z namenom izgradnje TK vodov.

Investitorja pogodba izrecno zavezuje, da mora vsa gradbena dela na javnih prometnih površinah nadzorovati predstavnik vzdrževalca cest, t. j. Komunalnega podjetja Kamnik d.d., ki po potrebi lahko predpiše dodatne zaščitne ukrepe ter da mora za vsa dela, ki se bodo izvajala v varovalnem pasu občinske komunalne infrastrukture pridobiti soglasje izvajalca javne službe –KPK, ga o začetku del pisno obvestiti in naročiti nadzor nad izvajanjem del.

Občinska uprava ni imela nobenega vpliva na to, koga bo Telekom d.d. izbral za izvajalca oz. podizvajalca. V začetnem obdobju je večino del opravil Pirnat d.o.o. –kot podizvajalec GVO d.o.o., kasneje se je kot podizvajalec pojavil KPK d.o.o. Občinska uprava pri izbiri podizvajalcev ni sodelovala.

V maju 2019 je Gratel d.o.o. seznanil Občino Kamnik o predvidenem sodelovanju s KKS in izrazil interes za gradnjo optičnega omrežja v občini Kamnik; 21. maja je bil na skupnem sestanku predstavnikov Gratela, KKS, KPK in Občine Kamnik pregledan predlog projekta in dana navodila glede nadaljnjih postopkov. V avgustu 2019 je bila Gratelu poslana v podpis generalna pogodba o graditvi odprtega telekomunikacijskega omrežja, z enakimi pogoji kot so v pogodbi, sklenjeni s Telekom d.d. Gratel d.d. pogodbe ni podpisal; 15. novembra 2019 je Občino Kamnik pisno obvestil, da ne more pristati na pogoje v pogodbi in da umika vlogo za pridobitev cestnega soglasja.

Na območju KS Zaprice sodeluje pri gradnji optičnega omrežja tudi KKS, ki je v lasti T-2 d.o.o.; stroške obnove prekopanih površin si delita s Telekom d.d. Edino Telekom d.d. gradi javno odprto komunikacijsko omrežje, katero lahko uporabljajo tudi drugi operaterji, s katerimi občani lahko sklenejo pogodbe o priključitvi na optično omrežje in uporabi telekomunikacijskih storitev.

Za obnovo lokalnih cest po gradnji optičnega omrežja so bili s sredstvi občinskega proračuna v letošnjem letu (do 30. septembra) kriti stroški v višini 258.604,50 €, v letu 2019pa stroški v višini 188.696,55 €.

S podatki o stroških asfaltiranja po naročilu občanov Občina ne razpolaga.S strani Občine opravlja nadzor nad izvedbo del na zemljiščih v lasti Občine Kamnik SPRING s.p.

V skladu z določili tripartitne pogodbe je izvajalec ob podpisu pogodbe predložil dokazilo o zavarovanju dobreizvedbe pogodbenih obveznosti. Predlagana kontrola asfalta se opravi v primeru celovite obnove in asfaltiranja celotne površine ceste. Pri gradnji optičnegaomrežja pa ne gre za rekonstrukcijo cest v celoti, ampak le za popravilo prekopanih asfaltiranih površin in najnujnejša popravila deloma poškodovanih površin, za kar se tovrstne kontrole ne izvajajo.

V skladu s sklenjenimi služnostnimi pogodbami je Telekom d.d. (kot služnostni upravičenec)Občini Kamnik (kot lastniku zemljišč) za služnost plačal enkratna denarna nadomestila, in sicer:maja 2018 –1.410,42 €, maja 2019 –549,00 €, maja 2020 –1.967,36 €, oktobra 2020 –1.304,22 €. Telekom d.d. nima v najemu kabelske kanalizacije; uporablja cevi, ki so bile pri obnovi cest vgrajene na njegove stroške.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve