Naslovnica / NOVICE / Še en prometno kaotičen dan pod Veliko planino

Še en prometno kaotičen dan pod Veliko planino

Lepo vreme in planinska zimska idila ter raznovrstnih (ne)učinkovitih ukrepov naveličane trume obiskovalcev, ki jih je lep dan spravil na plano, so v krajih pod Veliko planino znova povzročili pravi prometni kaos.

Kot že nekajkrat poprej, je bilo tudi danes najhuje na cesti med Črnivcem in Kranjskim Rakom, ki je bila znova povsem zatrpana s številnimi, nemalokrat pa tudi precej trapasto parkiranimi vozili, ki so onemogočala normalen promet.

Precejšnjo gnečo ob cesti je bilo opaziti že na Krivčevem, kjer je, spričo prezasedenosti Velike planine in Črnivca, spontano vzniknilo priložnostno sankališče.

 

Še huje je bilo na križišču proti Gozdu, kjer so križem kražem parkirana vozila domala povsem blokirala dostop do vasi, kar je botrovalo temu, da so se aktivirali prostovoljni gasilci PGD Gozd ter, kolikor je bilo pač v njihovi moči, začeli delati red in omogočili vsaj približno normalen dostop do svoje domače vasi.

 

Prava prometna katastrofa pa se je danes, kljub prisotnosti redarjev in policistov, ki so s postrenim nadzorom poskušali urejati promet, znova odvijala na cesti med Črnivcem in Kranjskim Rakom ter tudi naprej proti Lučam, saj so trume obiskovalcev proti Veliki planini drle z vseh strani, vozniki pa so, v želji po planinski idili, znova parkirali vsepovsod ob cesti, ki je z velikimi zastoji komajda požirala vsaj enosmerni promet.

 

Policistom in redarjem, ki kljub vsemu svojemu trudu niso zmogli obvladovati navala vozil in obiskovalcev, v popoldanskih urah tako ni preostalo nič drugega, kot da so cesto iz smeri Podloma proti Kranjskemu Raku za nekaj časa zaprli, promet pa preusmerjali v smeri proti Lučam, zaradi česar je marsikdo na poti do doma moral narediti precejšen ovinek.

 

Žal pa je bilo med lastniki vozil, še posebej tistimi, ki so parkirali pod Kranjskim Rakom, precej takšnih, ki dobronamernih opozoril in nasvetov niso upoštevali in še naprej rinili z glavo skozi zid ter povzročali zastoje, saj na zaparkirani cesti, ki je ob robovih za nameček obdana še z zidom naoranega snega, ni bilo dovolj prostora za srečevanje.

Zaradi ponavljajočega prometnega kaosa pod Veliko planino, pa je prebivalcem zaselkov in vasi pod njo, počasi začelo prekipevati, saj jim je zaradi neznanskega navala na planino domala povsem onemogočeno normalno življenje. Krajani sicer nikomur ne odrekajo možnosti za obisk in uživanje v zimskih radostih, so pa precej ogorčeni nad nezaslišano brezbrižnostjo nekaterih voznikov, ki povsem egoistično in brezbrižno parkirajo kjerkoli se jim zdi, za nameček pa se med njimi najdejo tudi „junaki“, ki se pod Veliko planino pripeljejo z letnimi gumami, kar občasno povzroča še večje težave.

Bržkone gre pričakovati, da se bo podobna zgodba odvila tudi jutri, zato vse tiste, ki se nameravate podati proti Veliki planini pozivamo, da ne rinete gor za vsako ceno, predvsem pa, da svojih vozil ne puščate kjerkoli, ampak izključno na predvidenih mestih, kjer ne ogrožate varnosti soudeležencev v prometu in ne omogočate normalnega prometa ter življenja domačinov, obenem pa si, za vsak slučaj, še enkrat preberite poziv tamkaj živečih krajanov: Poziv obiskovalcem Velike planine, Svetega primoža in drugih okoliških turističnih točk

Kaotično stanje na cestah pa danes ni bilo zgolj pod Veliko planino, ampak so podobne razmere vladale tudi pod Menino planino in drugih priljubljenih turističnih točkah na Kamniškem.