Naslovnica / NOVICE / V vzorno in dobro izpeljani akciji z Velike planine varno prepeljani vsi obiskovalci

V vzorno in dobro izpeljani akciji z Velike planine varno prepeljani vsi obiskovalci

Nekaj pred deveto uro zvečer so bili, potem ko je močan veter onemogočil obratovanje nihalke, v dobro in uspešno izpeljani interventni akciji, z Velike planine do Kranjskega Raka, kjer jih je pričakal avtobus, varno in brez težav prepeljani vsi potniki, med katerimi so prevladovale družine z majhnimi otroki.

Kot smo že poročali je nekaj po petnajsti uri nihalka, ki vozi na Veliko planino, spričo močnega vetra prenehala obratovati, saj vremenske razmere niso več dopuščale varnega obratovanja. Na Veliki planini je zato začasno obtičalo nekaj več kot 60 obiskovalcev, ki pa so bili, v nemudoma sproženi ter zelo dobro organizirani in uspešno izpeljani akciji, v dolino prepeljani po cesti.

resevanje velika planina jan 2016 5

V akciji prevoza potnikov z Velike planine so sodelovali zaposleni na Veliki planini, delavci Komunalnega podjetja Kamnik, ki so z dvema traktorskima plugoma in posipalcem poskrbeli za prevozno cesto, na planini ujete potnike pa so do Kranjskega Raka, s terenskimi vozili prepeljali člani GRS Kamnik, gasilci PGD Kamnik in Kamniška Bistrica ter policisti, medtem ko je potnike do izkodišča na spodnji postaji nihalke prepeljal avtobus kamniškega avtobusnega prevoznika Kam-Bus.

Rutinirana in dobro izvedena reševalna akcija

Rutinirana akcija, ki formalno sodi med reševalne akcije, je potekala tekoče in brez posebnosti, z Velike planine pa je bilo skupaj prepeljanih 64 oseb, ki so vse skupaj dobrovoljno vzeli kot zanimivo dogodivščino, ki bi jo z veseljem še kdaj ponovili.

resevanje velika planina jan 2016 23

Obiskovalci Velike planine, ki se zavoljo močnega vetra z Velike planine niso mogli vrniti z nihalko so bili nad organizacijo reševalne akcije namreč nadvse zadovoljni in niso skoparili s pohvalami na račun vseh, ki so poskrbeli, da so se varno vrnili v dolino. Sodeč po izjavah nekaterih potnikov je bilo zanje zelo dobro poskrbljeno, sama vožnja v dolino, pa je bila zanimiva ter celo zabavna, za kar so poskrbeli tudi vozniki sodelujočih terenskih vozil, ki so svoje potnike spotoma sproščeno zabavali z različnimi zgodbami in dogodivščinami z Velike planine.

Med prvimi potniki, ki so prišli s planine so bile družine z otroki ter potniki, ki so jih reševalci in gasilci pobrali na Šimnovcu, saj je bila med njimi tudi gospa, ki si je pred kratkim poškodovala nogo, zaradi česar ji je bilo onemogočeno, da bi nemoteno in varno odšla do zbirališča na Zelenem robu.

Reševalci so tako s Šimnovca prepeljali 20 potnikov, še 44 so jih do Kranjskega Raka prepeljali z Zelenega roba, nekaj izmed obiskovalcev Velike planine pa se je odločilo, da noč preživijo v svojih kočah ter se v dolino vrnejo z nihalko, ko bodo vremenske razmere to dopuščale.

Lekcija za slabo opremljene »hribovce«

Na Kranjskem Raku, ki je eno izmed informacijskih središč za vse pohodnike in obiskovalce Velike planine, ki se tjakaj odpravljajo peš oz. z avtomobili, je prve izmed prepeljanih potnikov na avtohtono šaljiv pozdravil »pozdravni komite« domačinov, ki se je nekoliko pošali na račun, to je potrebno poudariti, zelo redkih posameznikov, ki so se na Veliko planino podali brez primerne opreme oz. obutve, ki bi bila bržčas problematična že na zasneženem pločniku. Zato si bodo ti »hribovci« nocojšnjo avanturo bržčas zapomnili tudi kot koristno lekcijo, da je potrebno gore, četudi se nanje pripelješ z nihalko, vseeno spoštovati in jih obiskati v ustrezni opremi. Ampak glede na to, da se je vse skupaj izteklo brez težav in poškodb, je vse skupaj, vsaj tokrat, k sreči izzvenelo zgolj kot šala.

resevanje velika planina jan 2016 14

Okrog 20.30 so reševalci in gasilci z Velike planine prepeljali še zadnje potnike, ki so se nato, ko so bili še enkrat prešteti in popisani, iz toplo veselega zavetja okrepčevalnice na Kranjskem Raku podali na ogret avtobus, ki jih je prepeljal v dolino oz. do parkirišča pri žičnici, kjer so imeli parkirane svoja vozila.

Pogrešana oseba

Je pa že kazalo, da se bo ob zaključku uspešno izvedene reševalne akcije oz. prevoza potnikov z Velike planine, vse skupaj resno zapletlo, saj so bili gorski reševalci, prek Regijskega centra za obveščanje obveščeni, da naj bi se na območju Velike planine nahaja pogrešana oseba. Po preverjanju podatkov in seznama prepeljanih potnikov je bilo ugotovljeno, da ne gre za nikogar izmed obiskovalcev, ki so bili na seznamu, ampak da gre za planinca, ki se je podal na Veliko planino že v dopoldanskih urah ter se do noči še ni vrnil domov, njegova žena pa je v skrbeh poklicala na 112.

resevanje velika planina jan 2016 53

Gorski reševalci, ki so bili še na terenu, so se nemudoma podali v iskalno akcijo, v dolini pa se je že zbirala tudi dodatna ekipa, ampak sreči so kamniški gorski reševalci pogrešanega moškega že kmalu po obvestilu srečali, ko je sestopal s planine, tako da njihovo nadaljnje posredovanje ni bilo več potrebno, zaskrbljena žena, pa obveščena in pomirjena.

Nujna ureditev telekomunikacijskih zvez

Pri tem se je ponovno, kot zelo resen problem, znova izkazal problem težavne komunikacije, na kar gorski reševalci opozarjajo že dlje časa. Gre namreč za to, da je na dobršnem delu Velike oz. Male planine, v smeri proti Kranjskemu Raku, zelo slaba pokritost s telekomunikacijskim signalom, kar močno otežuje tako komunikacijo, še posebej pa morebitne reševalne akcije, kakršna je bila tudi današnja, ki je potekala, če odmislimo močan veter, v razmeroma ugodnih vremenskih razmerah.

Pritožbe glede vzdrževanja ceste

Na zelo velik in resen problem pa so, med potekom same akcije, na Kranjskem Raku opozorili tudi domačini oz. redni uporabniki ter vzdrževalci ceste na Malo in Veliko planino, vključno z lastniki tamkajšnjih planinskih domov, ki so se v okrepčevalnici precej glasno ter tudi povsem upravičeno pridušali nad nedorečenim vzdrževanjem ceste. Skrb za vzdrževanje ceste je namreč, kot so povedali, v pretežni meri prepuščena tamkajšnjim pašnim skupnostim in gostincem, medtem ko, po njihovem mnenju, Občina Kamnik to cesto in njeno vzdrževanje precej zanemarja. Kot pravijo njeni najpogostejši uporabniki in vzdrževalci, znajo na Občini Kamnik postavljati zgolj znake s prepovedmi, skrb za cesto pa, z različnimi izgovori, prepuščajo njim.

Z njimi se je v veliki meri moč povsem strinjati, saj je vprašanje, kako bi potekala tudi današnja reševalna akcija. Če maloplaninski gostinci ne bi že pred tem poskrbeli, da je bila cesta splužena, bi se bržčas precej zavleklo in zakompliciralo tudi nocojšnje reševanje potnikov z Velike planine. Ob tem ne gre pozabiti niti tega, da je bila nocojšnja intervencija že druga v letošnjem letu, ki se je komaj dobro začelo, saj so omenjeno pot na novoletni večer uporabili tudi gasilci, ki so na Veliki planini gasili požar, bržčas pa bi podobnih nujnih intervencij v preteklih letih lahko našteli še kar nekaj. Obe letošnji intervenciji na Veliki planini sta zagotovo neizpodbiten dokaz o pomenu dobro in redno vzdrževane ceste na Veliko planino, predvsem pa tega, da vzdrževanje ne sme in ne more biti prepuščeno zgolj njenim najpogostejšim uporabnikom. Seveda si povečanega prometa motornih vozil na Veliki planini ne želi nihče, kajti tjakaj zagotovo ne sodijo, ampak dobro vzdrževana in prevozna cesta je ključnega pomena tudi zaradi interventnih potreb celotne Velike planine.

Konec dober, vse dobro

Vsekakor lahko rečemo, da se je nocojšnje reševanje potnikov, spričo zares dobro premišljene in organizirane reševalne akcije, v kateri so, složno kot ena, sodelovale različne službe, od zaposlenih na Veliki planini, do gorskih reševalcev, policistov, gasilcev in delavcev komunalnega podjetja, izteklo brez težav, najpomembneje pri vsem skupaj pa je, da se nihče izmed prepeljanih potnikov, navkljub nekoliko drugačnemu zaključku obiska Velike planine, ni počutil nelagodno ali ogroženo, ampak so vse skupaj doživeli in preživeli kot zanimivo dogodivščino, ki se jo bodo radi spominjali, na Veliko planino pa se bodo še vedno radi vrnili.

resevanje velika planina jan 2016 55

Zato si vsi sodelujoči nedvomno zaslužijo vse pohvale, medtem ko se odgovorni, ki so za to pristojni, lahko vsaj nekoliko zamislijo nad tem, da v najkrajšem času poskrbijo za odpravo še nekaterih pomanjkljivosti, denimo za izboljšanje telekomunikacijskih povezav na vzhodnem delu planine ter o skupnem in tvornem sodelovanju pri vzdrževanju ceste.

resevanje velika planina jan 2016 64

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve