Naslovnica / NOVICE / Veselje ob dobrotah iz Tuhinjske doline

Veselje ob dobrotah iz Tuhinjske doline

V Snoviku se je minuli vikend odvila tradicionalna, že 13. etnološka prireditev, ki je bila letos posvečena okusom Tuhinjske doline oz. jedem, ki se v teh krajih ob najrazličnejših priložnostih jedo že od nekdaj.

V deževnem vikendu je prizadevnim članom Turističnega društva Tuhinjska dolina, ki v sodelovanju s Termami Snovik, že vrsto let organizirajo različne, zanimive in dobro obiskane prireditve, je tudi tokrat še posebej prav prišel velik prireditven šotor, katerega zavetje je kljub zoprnemu vremenu omogočilo, da so lahko tradicionalno prireditev nemoteno izpeljali.

Sobota je minila v znamenju najrazličnejših delavnic ter tržnice lokalnih dobrot in domačih izdelkov ter dobrodelne gledališke predstave s katero so uspeli zbrati 600 evrov, ki bodo porabljeni v dober namen.

V nedeljo pa je prizorišče 13. etnološkega dne v Snoviku zadišalo po najrazličnejših, povečini že kar nekoliko pozabljenih jedeh in dobrotah, ki so se na mizah tuhinjskih domačij nekdaj pojavljale domala vsakodnevno in ob večjih praznikih, k sreči pa jih marsikje in vse pogosteje pripravljajo še danes.

Tudi po zaslugi marljivih rok članic Društva podeželskih žena Tuhinjske doline, ki jih je, skupaj z raznovrstnim naborom jedi, navdušeno pozdravil tudi etnolog dr. Janez Bogataj.

Zbrane na prireditvi so nagovorili predsednik Turističnega društva Tuhinjske doline Ivan Hribar, ki je poudaril pomen etnološke prireditve za Tuhinjsko dolino in Terme Snovik, ki se bodo kmalu pohvalile že s pol milijona nočitvami, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije mag. Matej Tonin, ki je pohvalil prostovoljce, ki so poskrbeli, da je imela prireditev bogat etnološki program, podžupan Občine Kamnik Matej Slapar, ki je opomnil in spomnil na pomen ohranjanja kulturne dediščine, zbrane pa je pozdravila tudi Nina Irt, vodja turizma na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Prireditev, ki jo je povezovala Manja Žebaljec, so s svojimi nastopi popestrili plesalci Folklorne skupine Kamnik, Ljudski pevci iz Tuhinjske doline ter Godba Tuhinjske doline, medtem ko so članice Društva podeželskih žena Tuhinjske doline, skupaj s člani Turističnega društva Tuhinjska dolina, pripravili kratek prikaz mlačve žita, klepanja kose oz. košnje, smajne ter celo ohcet, na katero je bila prignana tudi kamela.

Priznan slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, ki je v Snovik prišel kot gost, pa je prireditev nadvse pohvali, obenem pa spomnil na dober projekt iz preteklosti Okusi Kamnika ter poudaril, kako pomembno je, da poznamo svojo kulinarično dediščino, ki je največja kulinarična in gastronomska »banka«.

 

Foto utriniki 2. dne 13. etnološke prireditve v Snoviku