Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Virtualna izredna seja: Koronavirus je požrl tudi kamniškega mamuta

Virtualna izredna seja: Koronavirus je požrl tudi kamniškega mamuta

Kamniški svetniki in svetnice so se včeraj popoldne zbrali na svojem prvem »virtualnem zmenku«, ki je na nek način zgodovinski, saj je 2. izredna seja v sestavi tega mandata, spričo razmer in ukrepov, ki jih že dlje časa narekuje epidemija novega koronavirusa, potekala prek spletne konferenčne povezave.

Novi koronavirus in z njim povezani ukrepi so pravzaprav narekovali tudi sklic 2. izredne seje Sveta občine Kamnik, katere osrednji točki sta bila rebalans proračuna in poraba sredstev proračunske rezerve, kajti uvedba preventivnih ukrepov in z njimi povezanih stroškov, precej načela tudi sprejeti občinski proračun za letošnje leto, zaradi česar je bilo potrebno preusmeriti nekaj postavk.

Kakšen bo končni seštevek vseh stroškov, ki jih je nad občinsko proračunsko malho priklical novi koronavirus, bo najbrž znano šele ob koncu epidemije, pri čemer se Občina Kamnik nadeja, da bo večino sredstev dobila povrnjenih s strani države, je pa že znano, da je koronavirus zaenkrat že »požrl« urejanje vsaj dveh lokalnih cest ter tudi postavitev bronastega kipa mamuta, katerega realizacija pa, s predvidenimi 60.000 evri, tako ali tako ne bi bila mogoča.

Spričo tega ni nič nenavadnega, da se je večji del virtualne izredne seje, ki so se je, s pomočjo spletnih povezav, udeležili vsi svetniki in svetnice, vrtel predvsem okrog stroškov povezanih s koronavirusom, pri čemer so imeli občinski svetniki kopico vprašanj ter tudi pomislekov, saj je bilo kar nekaj izmed njih mnenja, da bi bili lahko stroški tudi manjši.

Občinska uprava je, z razmeroma podrobnim pregledom porabljenih sredstev in pojasnili o nujnosti nastalih stroškov, ki jih je podkrepila tudi z argumentom, da je stanje okužb na območju občine obvladljivo, svetnike prepričati o nujnosti sprejetja rebalansa, ki je bil na koncu, z zgolj nekaj glasovi proti, sprejet s prepričljivo večino, ker pa je vsaj nekaj od 17-ih svetnic in svetnikov svoj »za« k podpori rebalansa proračuna izreklo s stisnjenimi zobmi oz. z zadržkom, smo lahko prepričani, da se bodo omenjeni stroški v prihodnje vsaj še nekajkrat prišli na plano.

Tekom seje je 29 kamniških občinskih svetnic in svetnikov, s 27. glasovi za, potrdili še Načrt ravnanja z nepremičnim premoženjem ter Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o uporabi sredstev proračunske rezerve za leto 2020, ki je bil sprejet z 20 glasovi za.

Soglasno je bilo podano tudi soglasje za še en ravnateljski mandat Rafka Laha v OŠ Frana Albrehta, sprejet pa je bil tudi Program opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka za OPPN KA-23 Kamnik – Poljane.

Kljub temu, da je tokratna seja potekala virtualno, podobno, kot že nekaj časa poteka tudi pouk za šolarje, je razprava tekla tekoče in domala nemoteno, zato najbrž ne bi bilo napak razmisliti, da bi na ta način seje, vsaj občasno, potekale tudi v prihodnje, saj navsezadnje lahko pripomoglo tudi k zmanjševanju stroškov za delo občinskega sveta, zainteresirana javnost pa bi lahko samo sejo, tako kot vsaj eden izmed posameznikov tokrat, spremljala kar med pletjem gredic.

Gradivo točk, ki so jih na svoji 2. izredni seji oz. svoji 1. virtualni seji obravnavali kamniški svetniki in svetnice, pa si lahko prenesete in ogledate s klikom na katero izmed spodnjih povezav:

  1. Volitve in imenovanja
  2. Predlog Odloka o rebalansu proračuna Občine Kamnik za leto 2020 – hitri postopek
  3. Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o uporabi sredstev proračunske rezerve za leto 2020 – hitri postopek
  4. Predlog Odloka o Programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka za OPPN KA-23 Kamnik – Poljane – druga obravnava

Fotografije: Občina Kamnik