Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / »Za Firštov golaž si vzemite čas«

»Za Firštov golaž si vzemite čas«

Planinski dom v Kamniški Bistrici je k projektu Okusi Kamnika pristopil že k samemu začetku. Gre sicer za planinsko kočo, ki ponuja tudi odlična kosila ter prenočišča. Dom stoji v zgornjem koncu alpske doline Kamniška bistrica tik nad jezercem, v katerega se iz več kraških izvirov ob obali zliva Bistrica. Prva planinska koča, ki je stala na tem mestu, je bila odprta 23. maja 1909, danes pa z njo upravlja dom PD Ljubljana-Matica. V tem času je dom postal nepogrešljiva izletniška točka v Kamniku in tudi del kamniške kulinarične ponudbe.

Kaj vam pomenijo Okusi Kamnika?

Okusi Kamnika so za nas lepa priložnost in dobra odskočna deska za vsakega gostinca. Veseli smo, da lahko na ta način pripravljamo jedi, ki so jih kuhali včasih na kamniškem. Velika prednost celotnega projekta pa je, da se lahko jedem doda tudi malo pridiha sodobnega časa.

Na katero jed iz Okusov Kamnika ste še posebej ponosni?

Na Firštov divjačinski golaž. Zelo ponosni smo namreč, da lahko pripravljamo jed, ki je ime dobila po obisku nadvojvode Karla v naših krajih. Hkrati je ta jed tudi enkratna priložnost, da obiskovalcu predstavimo zgodbo o Firštovi mizi ter ga tudi povabimo, da si ogleda točko, kjer je nekoč obedoval nadvojvoda s svojim spremstvom.

Kakšna je vaša skrivnost pri pripravi te jedi?

Vse skrivnosti so v pravih začimbah in dobri divjačini. Več pa ne povemo. (smeh)

Kaj bi svetovali nekomu, ki bi želel to jed pripraviti doma?

Naj si vzame dovolj časa. Firštov golaž namreč ni jed hitre prehrane, zanj si je potrebno vzeti čas in ga skuhati z ljubeznijo.

Katere jedi iz Okusi Kamnika lahko gost pri vas še poskusi?

Nismo se ustavili pri Firštovem golažu, ampak pogledamo tudi nekaj kilometrov nižje in več metrov višje na Veliko planino. Iz trniča pripravljamo odlične svaljke s trničem in pestom. Za sladico pa lahko priporočam našo izpeljanko kloštrske kremšnite. Aja, in seveda kajžarska klobasa. Skratka, še in še bi lahko naštevali.

Kje in kdaj lahko te vaše jedi gost okusi?

V planinskem domu v Kamniški Bistrici. V poletnih mesecih je odprt ves čas, pozimi pa samo ob vikendih. Najbolje, da nas obiskovalci sami obiščejo in se tako sami prepričajo o naši kvaliteti. Naš dom je sicer tudi dobro izhodišče za številne gorniške poti.

Imate tudi vi, kakšno idejo,

kako bi lahko kulinarično nadgradili obstoječe jedi iz Okusov Kamnika ter imate v mislih svojo jed? Zaupajte nam jo in lahko se zgodi, da bo naslednjič predstavljena prav vaša jed. Ideje nam pošljite na tic@visitkamnik.com ali na Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Glavni trg 2, 1240 Kamnik.

Besedilo in fotografije: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik