Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Zakaj se v občini Kamnik ne spremeni način alarmiranja?

Zakaj se v občini Kamnik ne spremeni način alarmiranja?

Občinska svetnica Nina Semprimožnik (LSU) je občinski upravi zastavila vprašanje glede sistema alarmiranja v občini Kamnik ter pozvala, da se sistem alarmiranja uredi tako, da bo ljudem prijazen in jim zagotavljal hitro oskrbo.

Nina Semprimožnik (Lista Sandija Uršiča): Zanima me zakaj se v občini Kamnik ne spremeni način alarmiranja? Zakon o gasilstvu v 36. členu v 1. odstavku navaja, da se v občini zagotavlja enotno obveščanje in aktiviranje gasilskih enot, v skladu z operativnim gasilskim načrtom občine, katerega sestavni del je tudi načrt obveščanja in aktiviranja gasilskih enot.

Operativni gasilski načrt občine izdela gasilsko poveljstvo občine ali gasilska zveza, sprejme pa ga župan oziroma oseba, ki jo pooblasti. Ali se predvideva izdelava novega operativnega načrta, ki bo urejal tudi način alarmiranja ob nesrečah? Zelo dobra praksa alarmiranja se kaže z proženjem prvih posredovalcev, ki so že večkrat pravočasno prišli na pomoč.

Glede na primere dobre prakse iz sosednjih občin je na kakršno koli nesrečo (prometno, delovno itd.) proženo lokalno društvo in osrednje društvo. Zakaj je pomembno, da je proženo lokalno društvo? Primer: zgodi se delovna nesreča, v gozdu, v odmaknjenem kraju Kamnika lahko gre za katerikoli kraj v Tuhinjski dolini, v dolini Kamniške Bistrice,…

Avtomatsko so proženi gasilci iz PGD Kamnik oddaljeni od kraja nesreča lahko tudi 20 ali več minut, teren jim je nepoznan. Poškodovanci čakajo na prihod gasilcev iz osrednjega društva, medtem domače gasilce nihče ne proži oziroma sploh ne vejo, da je do nesreče prišlo. Ti gasilci, bi lahko bili na kraju nesreče v 4 minutah, morda celo manj in do prihoda NMP ali osrednjega društva že oskrbeli poškodovanega, morda nesrečo zavarovali ali protipožarno zaščitili.

Živimo v veliki občini in vsi vemo, da je pri vseh intervencijah ključen ČAS. Apeliram na odgovorne, da se sistem alarmiranja uredi tako, da bo ljudem prijazen in jim zagotavljal hitro oskrbo. Da ne bo nekoč prišlo do točke, ko bodo zaradi zastarelega in predvsem nepraktičnega trenutnega alarmiranja na udaru človeška življenja.

Odgovor v imenu občinske uprave Občine kamnik sta pripravila Brigita Vavpetič, strokovna sodelavka VII/2 (II), in Tomaž Zabavnik, poveljnik Civilne zaščite občine Kamnik:

V Zakonu o gasilstvu (Uradni list RS, št. 113/05 uradno prečiščeno besedilo, 23/19, 189/20
ZFRO, 39/22 in 117/22 ZVNDNC) je v 1. odstavku 36. člena navedeno, da se v občini zagotavlja enotno obveščanje in aktiviranje gasilskih enot, v skladu z operativnim gasilskim načrtom občine, katerega sestavni del je tudi načrt obveščanja in aktiviranja gasilskih enot.

Operativni gasilski načrt občine izdela gasilsko poveljstvo občine ali gasilska zveza, sprejme pa ga župan oziroma oseba, ki jo pooblasti. Trenutno alarmiranje poteka v skladu z aktualnim načrtom alarmiranja gasilskih enot v občini Kamnik, ki je bil sprejet in podpisan leta 2012.

Do sedaj do župana oziroma do strokovne službe na Občini ni prišla še nobena pobuda po spremembi trenutnega načina alarmiranja. Dejstvo je, da lokalna skupnost podpira vse aktivnosti, ki bi pripomogle k zmanjšanju ogroženosti človeških življenj, ter hitro in boljšo odzivnost. Vsled temu je bila prav občina Kamnik ena izmed prvih v Sloveniji, ki je uvedla sistem prvih posredovalcev, ki več kot odlično deluje in daje odlične rezultate.

Delovanje prvih posredovalcev ureja Pravilnik o službi nujne medicinske pomoči (Uradni list RS, št. 81/15 in 93/15). Kot je določeno v 22. členu omenjenega Pravilnika, prvi posredovalci spadajo v sistem zdravstva, aktiviranje prvih posredovalcev izvaja izključno dispečerski sistem zdravstva na zahtevo zdravnika, na področju katerega je ponesrečenec. Prvi posredovalci so prostovoljci, naše občanke in občani, ki so se vključili v sistem prvih posredovalcev in se vsako leto usposabljajo in podaljšujejo licenco. Nekateri izmed njih tudi niso gasilci, zato aktiviranje prvih posredovalcev ne pomeni aktiviranja operativnih enot gasilskih društev in zato aktivacija tudi ni gasilska intervencija. Intervencij, ki jih izvajajo gasilci, in posredovanja prvih posredovalcev ne moremo primerjati. Namreč prve posredovalce aktivira običajno zdravnik nujne medicinske pomoči, gasilce pa regijski center za obveščanje na podlagi klica prijavitelja. Sam vodja intervencije se ob aktivaciji tudi lahko v vseh primerih takoj odloči za aktivacijo ostalih potrebnih enot za uspešno izvedbo intervencije, vendar v navalu adrenalina in zbiranja potrebnih informacij med potjo na mesto dogodka do aktivacije običajno ne pride, razen v primeru, da je že ob aktivaciji s strani prijavitelja dogodka izpostavljeno dodatno tveganje in vodja intervencije leto prepozna in se za to hitro odloči.

S poveljniki prostovoljnih gasilskih društev in poveljstvom Gasilske zveze Kamnik bomo opravili razgovor glede rešitve in nadgradnje izpostavljene problematike v dobrobit vseh občank in občanov, turistk in turistov ter tranzita skozi našo občino v sledi pravočasnega in učinkovitega posredovanja ob vseh vrstah naravnih in drugih nesreč.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve