Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Zasedenost in stroški vrtcev v Občini Kamnik

Zasedenost in stroški vrtcev v Občini Kamnik

Na 5. redni seji je svetnih Bogdan POGAČAR – NSi, občinski upravi zastavil vprašanje v zvezi s financiranjem predšolskega varstva, vzgoje in izobraževanja:

Financiranje predšolskega varstva, vzgoje in izobraževanja za Občino Kamnik pomeni enega največjih fiksnih proračunskih stroškov, ki je bil zaradi uvedbe subvencionirane cene za starše v preteklosti še višji. V vse bolj zaostrenih javnofinančnih razmerah, ko bomo v tem proračunskem letu zaradi znižanja povprečnine imeli še za skoraj 0,3 mio € manj prihodkov, hkrati pa mora občina izpeljati nujne investicije (rešitev prostorske problematike OŠ Frana Albrehta, kohezijski projekt vodovoda in kanalizacije ter posodobitve čistilne naprave, različne sanacije, popravilo občinskih cest itn.), moramo zmanjšati prekomerno proračunsko porabo najprej na tistih postavkah, ki pomenijo preseganje zakonskih obveznosti financiranja. Teh dodatnih izdatkov, ki za življenje občanov niso nujni, čeprav so všečni, si v sedanjih razmerah ne moremo privoščiti. Stališče svetniške skupine Nove Slovenije Kamnik je, da moramo tudi organizacijo in financiranje otroškega varstva prilagoditi dejanskim potrebam družin ter zmožnostim občine, zato vas prosim za naslednja pojasnila:

 1. Kolikšna je v tem trenutku zasedenost oddelkov Vrtca Antona Medveda Kamnik po posameznih enotah in kolikšna je zasedenost vseh enot vseh zasebnih vrtcev s koncesijo v Občini Kamnik?
 2. Kolikšna je trenutno stopnja vključenosti otrok v vse – tako javne kot koncesijske – vrtce v Občini Kamnik?
 3. Kolikšna je višina plačila po sedaj veljavnih predpisih Občine Kamnik, ki ga prejmejo starši, katerih otroci niso vključeni v vrtec, so pa vključeni druge organizirane oblike predšolske vzgoje in varstva?
 4. Kolikšna je načrtovana skupna vrednost izdatkov, ki jih bo občina v naslednjih dveh letih namenila za prenovo oz. rekonstrukcijo vrtcev?

 

Odgovor so pripravili mag. Ivan KENDA – direktor občinske uprave, Martina BAJDE – vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in finance ter Katarina ŠČETININ SEVER – višja svetovalka za druţbene dejavnosti:

 1. V 14 enotah Vrtca Antona Medveda Kamnik je zasedenost naslednja:

– Cepetavček v Nevljah: vključenih 52 otrok,
– Kamenček na Tomšičevi ulici: 87,
– Kekec v Stranjah: 34,
– Marjetica na Ljubljanski cesti: 21,
– Mojca na Ulici Matije Blejca: 17,
– Oblaček na Trdinovi ulici: 40,
– Palček v Šmartnem: 40,
– Pedenjped na Jakopičevi ulici: 22,
– Pestrna na Groharjevi ulici: 181,
– Polžki v Motniku: 13,
– Rožle na Novem trgu: 127,
– Sneguljčica na Kovinarski cesti: 145,
– Sonček v Šmarci: 53,
– Tinkara na Klavčičevi ulici: 152.

Skupaj je v 55 oddelkih Vrtca Antona Medveda Kamnik vključenih 984 otrok. V zasebnih vrtcih s koncesijo je skupaj v 27 oddelkih vključenih 457 otrok.

 1. Skupaj je v 82 oddelkih predšolske vzgoje v občini Kamnik 1441 otrok. Glede na celotno predšolsko populacijo v občini predstavlja to 74 %, glede na trenutno izkazane potrebe po vrtcih pa 90,34 % vključenost v vrtec.
 2. Pravilnik o dodeljevanju mesečnih subvencij za otroke, ki niso v vrtcu, je bil s 1. 1. 2014 razveljavljen, tako da od začetka lanskega leta starši neposredno ne prejemajo subvencij v ta namen. Še nadalje pa v skladu z zakonom o vrtcih občina sofinancira varstvo pri varuhih predšolskih otrok. Pogoj za sofinanciranje (v višini 20 % cene programa, v katerega bi bil otrok vključen, če bi obiskoval vrtec, ta trenutek to pomeni 95 € za I. starostno obdobje) je, da je otrok na čakalnem seznamu vrtca. Vlogo za sofinanciranje (na podlagi pogodbe) odda varuh predšolskih otrok, to je oseba, registrirana kot varuh pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.
 3. V proračunu Občine Kamnik je za leto 2015 in 2016 za področje varstva in vzgoje predšolskih otrok namenjenih 5.766.290 € v letu 2015 oziroma 5.324.450 € v letu 2016, kar predstavlja približno 38 % primerne porabe občine. Poleg sredstev, ki jih občina zagotavlja za doplačilo oskrbnih stroškov, so v proračunu zagotovljena sredstva za naslednje namene:

 

 

 

Namen 2015 2016
Vrtec Antona Medveda – nakup osnovnih sredstev 10.000 8.000
Vrtec Antona Medveda – vzdrževanje otroških igrišč 10.000 10.000
Sanacija enote Pestrna 200.000 205.000
Sanacija enote Tinkara 240.000 /
Koncesijska vlaganja – sofinanciranje 183.340 /
Vrtec Antona Medveda – investicijsko vzdrževanje 15.000 15.000
Vrtec Antona Medveda – najemnina 172.000 172.000
SKUPAJ 830.340 410.000

 

Skladno s sklepom Občinskega sveta Občine Kamnik o razporeditvi presežka prihodkov nad odhodki Vrtca Antona Medveda Kamnik se bodo načrtovane investicije v letu 2015 krile tudi iz naslova presežka vrtca iz preteklih let v višini 270.000 €.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve