Naslovnica / NOVICE / Že v kratkem sprememba prometnega režima za tovorni promet prek Tuhinjske doline in Črnivca?

Že v kratkem sprememba prometnega režima za tovorni promet prek Tuhinjske doline in Črnivca?

Sodeč po zapisu poslanca v državnem zboru in občinskega svetnika mag. Mateja Tonina, ki ga je danes objavil na socialnem omrežju Facebook, naj bi se že v kratkem, z odstranitvijo prometnega znaka v Volčjem Potoku, obetala precejšnja sprememba prometnega režima za tovorni promet na območju Občine Kamnik.

Mag. Matej Tonin, ki se je že pred leti precej glasno zavzemal za omejitev tovornega prometa skozi Tuhinjsko dolino, je v svojem poročilu s sestanka, na katerem so se danes sestali župan, poslanec, kamniški policisti ter državni in občinski uradniki, na svojem FB profilu zapisal:

»Omejitev tovornega prometa skozi Tuhinjsko dolino velja. Znak je postavljen pri kamniškem bazenu. Kljub tej omejitvi pa podatki prometne študije kažejo, da po Tuhinjski dolini v povprečju dnevno vozi 125 tovornjakov. Od tega 37 tovornjakov uporablja Tuhinjsko dolino kot tranzitno pot, 62 jih v Tuhinjsko dolino vstopi na Kamniškem in nekje v dolini zaključi svojo pot, 26 pa jih v Tuhinjsko dolino vstopi na Vranskem in prav tako svojo pot nekje zaključi v dolini. Zakaj?

Danes smo imeli v zvezi s problematiko tovornega prometa v Tuhinjski dolini poseben sestanek. Udeležili smo se ga župan, poslanec, kamniški policisti, državni in občinski uradniki. Ugotovljeno je bilo naslednje: ker je v Volčjem Potoku postavljena tabla za omejitev tovornega prometa, se praktično ves tovorni promet, ki naklada ali razklada v občini Kamnik, šteje kot lokalni promet in zato lahko uporablja tudi Tuhinjsko dolino. Območje od Volčjega Potoka do Vranskega in Črnivca je namreč pod režimom omejitve za tovorni promet, vendar z dovoljenjem za lokalni promet. Vsi, ki na primer nakladajo ali razkladajo v Calcitu, imajo zaradi tovrstnega režima pravico, da se vozijo skozi Tuhinjsko dolino.

Zaključek sestanka je: v Volčjemu Potoku se tabla za omejitev tovornega prometa odstrani, kar pomeni, da se omejitev težkega tovornega prometa omeji samo na Tuhinjsko dolino in Črnivec. Vožnjo težkih tovornjakov skozi Tuhinjsko dolino tako ni več mogoče tretirati kot lokalni promet. Nas je pa kamniški policist opozoril, da bodo lahko skozi Tuhinjsko dolino še naprej vozili težki tovornjaki, ki na območju Tuhinjske doline nakladajo ali razkladajo tovor in vsi težki tovornjaki, katerih vozniki imajo stalno bivališče na območju Tuhinjske doline. Takšni so namreč predpisi o lokalnem prometu.

Glede na vse povedano, se bo po odstranitvi omejitvene table v Volčjem Potoku definicija lokalnega prometa za tovorni promet v občini Kamnik močno zmanjšala, to pomeni tudi zmanjšanje tovornega prometa v Tuhinjski dolini, vendar pa zaradi ostalih predpisov o lokalnem prometu (bivališče voznika) tovorni promet skozi Tuhinjsko dolino ne bo 100% zaustavljen.«

Po navedbah župana Marjana Šarca, naj bi do spremembe, oz. odstranitve »motečega« prometnega znaka, prišlo že v kratkem.