Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Ali se je Občina Kamnik odrekla lokaciji za izgradnjo olimpijskega bazena Pod Skalco?

Ali se je Občina Kamnik odrekla lokaciji za izgradnjo olimpijskega bazena Pod Skalco?

Svetnik Bogdan POGAČAR (NSi) je na 7. seji Sveta občine Kamnik, občinski upravi zastavil več vprašanj, ki se nanašajo na urejanje okolja, med drugimi tudi o lokaciji morebitnega olimpijskega bazena Pod Skalco.

Urejanje prostora je ena najzahtevnejših nalog občinske uprave in morda tudi najbolj nehvaležna pristojnost občin. Vendar pa je neizogibno potrebna za prostorski, gospodarski in socialni razvoj lokalne skupnosti. Kljub izjemni težavnosti in napornosti te naloge in prav zaradi podpore razvoju lokalne skupnosti pa mora ta dejavnost potekati sistematično, pregledno, pa tudi odzivno in dovolj hitro, da sledi potrebam ljudi, gospodarstva oz. celotne družbe. Da bi laže razumeli dejansko stanje na omenjenem področju, potrebujemo redna pojasnila, obvestila in ostale informacije od pristojnih uslužbencev občinske uprave, zato tokrat sprašujem naslednje:

  1. Kakšno je stanje postopka sprejema Predloga Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Kamnik (OPN): katere pristojne ustanove morajo še opraviti svoje delo in koliko časa okvirno bo še trajalo, da bo občinski svet naposled lahko obravnaval in sprejel OPN?
  2. Kaj se dogaja s pripravo Odloka o OPPN B8 – kdaj predvidoma bo zadeva vsebinsko pripravljena in posredovana v obravnavo občinskemu svetu?
  3. Kakšno je stanje projekta izgradnje obrežnega zidu ob desnem bregu Kamniške Bistrice, ki naj bi ga sofinancirala država?
  4. Kakšen odnos ima občinska uprava do zazidalnega načrta M1 Pod Skalco, kjer je že od leta 2003 predviden kompleks z novim pokritim olimpijskim bazenom in spremljajočimi dejavnostmi, v okvirnem programu dela občinskega sveta pa je predviden začetek sprememb omenjenega prostorskega akta? Ali to pomeni, da se občina odreka tej lokaciji za izgradnjo olimpijskega bazena in svojo vizijo glede bazena usmerja v lokacijo ob Termah Snovik?

Odgovor sta pripravila dr. Marija Tadeja JEŽEK, podsekretarka – vodja Oddelka za urejanje prostora in mag. Matjaž SRŠA – vodja Oddelka za gospodarske javne službe:

Odgovor k 1. točki.

Občina Kamnik je v skladu z veljavno zakonodajo dne 7. 1. 2015 zaprosila vse pristojne nosilce urejanja prostora za izdajo končnega mnenja k Občinskemu prostorskemu načrtu. Do sedaj smo prejeli vsa mnenja, razen mnenja Ministrstva za kulturo, Ministrstva za infrastrukturo in prostor, Direktorata za prostor in Ministrstva za kmetijstvo in okolje, Agencije Republike Slovenije za okolje, Urad za upravljanje z vodami. Po prejemu prej omenjenih mnenj bo Oddelek za urejanje prostora podal predlog za obravnavo in sprejem na Občinskem svetu.

Odgovor k 2. točki.

Občina Kamnik je v skladu z veljavno zakonodajo dne 2. 12. 2014 zaprosila vse pristojne nosilce urejanja prostora za izdajo končnega mnenja k Spremembam in dopolnitvam zazidalnega načrta B 8 – Zg. Perovo. Do sedaj smo prejeli vsa pozitivna mnenja, razen mnenja Agencije Republike Slovenije za okolje, ki zahteva dopolnitve k podanemu gradivu. Izdelovalec prostorskega akta dopolnjuje gradivo v skladu z zahtevami nosilca urejanja prostora. Po prejemu mnenja Agencije Republike Slovenije za okolje bo Oddelek za urejanje prostora podal predlog za obravnavo in sprejem na Občinskem svetu.

Odgovor k 3. točki.

Od meseca februarja 2015 dalje je vsebina Pogodbe o sofinanciranju tega projekta usklajena, vendar s strani Ministrstva za okolje in prostor še vedno ni podpisana, kljub večkratnih urgencam. Razpisna dokumentacija je pripravljena za objavo, vendar je predpogoj podpis Pogodbe o sofinanciranju. V kolikor do podpisa pogodbe o sofinanciranju s strani MOP-a ne prišlo v prvi polovici meseca maja, bo ogrožena dejanska izvedba projekta v letu 2015. Prav tako se pojavlja vprašanje pravočasnega podpisa gradbene pogodbe s strani MOP-a, v kolikor bi bili predhodni postopki uspešno izvedeni, saj je le-ta vezan na časovni pričetek del na terenu (uvedba v delo). V skladu s postavljenimi cilji t.j. izvedba julij–september, si bo občina še naprej prizadevala, da bi projekt dejansko izvedli.

Odgovor k 4. točki.

Sklep o pričetku postopka priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem (lokacijskem) načrtu območja M1 Pod Skalco je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 63/14, z dne 22. 8. 2014. Izhodišča za pripravo SD UN so spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Kamnik za obdobje 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Kamnik za obdobje 1986–1990 – dopolnitev 2002, (Uradni list RS, št. 90/02) in Odlok o ureditvenem (lokacijskem) načrtu območja M1 Pod Skalco (Uradni list RS, št. 71/04). Pravna podlaga za izdelavo prostorskega akta je Zakon o prostorskem načrtovanju in veljavni Odlok o ureditvenem (lokacijskem) načrtu območja M1 Pod Skalco. Razlog za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskega akta je nujnost razrešitve prostorske problematike Doma starejših občanov, modifikacija programov v jugozahodnem delu območja in omogočanje gradnje plinovoda. Pobudnik za sprejem prostorskega akta je Dom starejših občanov, s katerim ima Občina Kamnik sklenjeno Pogodbo o ureditvi medsebojnih odnosov in obveznosti pri načrtovanju prostorskih ureditev in vodenju postopkov za sprejem sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za območje M1 – Pod Skalco.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve