Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Presenečenje: Kamniški svetniki pritiskajo na vlado

Presenečenje: Kamniški svetniki pritiskajo na vlado

Na dnevni red današnje, 13. redne seje Sveta občine Kamnik sta bili, precej presenetljivo, dodani dve dodatni točki dnevnega reda s katerima so kamniški svetniki in svetnice izrazili svojo podporo vpisu pravice do vode v ustavo in ukinitvi davčnih blagajn za gasilska društva ter manjša društva in kmetije.

Vpis pravice do vode v ustavo

Na skupno pobudo strank in list LMŠ, LDP, NSi in DeSUS, so kamniški svetniki in svetnice s sklepom podprli peticijo civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo, da se v Ustavo RS zapiše neodtujljiva pravica do vode ter pozvali Državni zbor Republike Slovenije, da do poletja 2016 sprejme spremembo Ustave Republike Slovenije tako, da bo na najvišji ravni zapisana neodtujljiva pravica do vode za vsakogar in sicer na način:

– da je voda in dostop do vode splošna in temeljna pravica za vsakogar;

– da so vse vrste vod (površinske vode, podzemne vode, vodni tokovi) javno dobro, katero je država dolžna varovati in za njih skrbeti v imenu svojih državljanov in tudi prihodnjih rodov;

– da je voda vitalni del okolja, osnovna dobrina in naravni vir, ki je strateškega pomena za življenje ljudi, razvoj in varnost države; – da se prepreči, da bi vodo obravnavali kot vsako drugo blago; – da se vodni viri ne morejo privatizirati oziroma komercializirati; – da vodni viri služijo prednostno in trajnostno za oskrbo prebivalstva in gospodinjstev s pitno vodo pred drugimi rabami vode; – da se oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja kot neprofitna javna služba – torej ni možno več podeljevati koncesije.

Ukinitev davčnih blagajne za manjša društva in kmetije

Na pobudo strank LMŠ in NSi, pa so občinski svetniki in svetnice sprejeli tudi sklep o  podpori Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki prostovoljna gasilska društva, društva, ki ne presegajo 10.000 evrov letnega dohodka, in kmetije pri opravljanju dopolnilne dejavnosti do 15.000 evrov letnega dohodka, izključuje iz kroga zavezancev za izvajanje postopka potrjevanja računov, obenem pa ukinja sankcioniranje državljanov za nezadržanje računa.

 

Četudi oba sklepa kamniškega občinskega sveta nista zavezujoče narave in, razen moralne, nimata kake posebne teže, gre vseeno za svojevrsten in dokaj neobičajen primer izvajanja pritiska na državne organe, ki utegne, še posebej, če se pobudam in podporam na podoben način pridružijo tudi druge občine, dobrodošlo pripomoči k reševanju aktualne problematike, zato si kamniški svetniki in svetnice za to potezo zagotovo zaslužijo pohvalo.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve