Naslovnica / Dogodek / Poletje Pod gradom: Beneški Fantje

Poletje Pod gradom: Beneški Fantje

BENEŠKI FANTJE

Bistro Pod gradom, sobota, 13.junij 2015, ob 21. uri

beneski fantje

Beneški fantje smo najstarejši ansambel narodne-etno in narodno zabavne glasbe v Sloveniji, saj neprekinjeno delujemo že 63 let!

Naše pesmi so poznane doma in v tujini. Najbolj znane so Rudeči cvet( ki je bila 3. naj viža prejšnjega stoletja in je ponarodela), podobno je s pesmijo Zvezde žarijo, kateri sledijo Cikorja an kafe, Lunca Beneška, S kitaro po svetu in še mnogo drugih pesmi, ki jih ljudje dobro poznajo. Zasedba je po sestavi že od začetka enaka( 2 pevca, harmonika, kitara in bas). Res pa je, da smo se člani zamenjali, saj smo drug za drugim skozi čas zamenjali svojega predhodnika, ki je bodisi umrl, ali pa zaradi starosti aktivno ne nastopa. Sam imam pooblastilo za nadaljevanje tradicije in vodenje ansambla Beneški fantje od žal že pokojne pevske legende in ustanovitelja ansambla Egidija Bucovaza, ki je želel, da beneško glasbo še naprej gojimo.

Našo glasbo izvajamo na svoj znani način. Gre namreč zato, da pesmi izvajamo na koncertu malo hitreje, (razen tistih pesmi, katere je treba igrati počasi in nežno) zaradi sproščenega vzdušja, da lahko publika sodeluje z nami.

V programu predstavimo pesmi skozi zgodovino ansambla, od najstarejših do novih in celo premiernih pesmi, saj še vedno ustvarjamo nove pesmi v našem prepoznavnem stilu. Ko govorim o stilu, mislim predvsem na zvok harmonike, petje v beneškem narečju, značilen stil igranja ritem kitare in svojstvene fraze bas kitare, kar daje pomen in prepoznavnost naše glasbe.