Naslovnica / Sonaravno bivanje in kreativnost / Obilje narave: Hmeljevi poganjki namesto špargljev

Obilje narave: Hmeljevi poganjki namesto špargljev

Najlepše je, če si hrano nabereš sam, vendar ne v trgovskem centru, ampak pri izvoru samem, v naravi, kjer mati narava že zgodaj spomladi radodarno ponuja svoje obilje vsakomur, ki se mu le ljubi skloniti.

hmeljevi poganjki 1

Hmelj

Najlepše je zgodaj zjutraj, ko se v tišini lahko srečaš tudi s srno, zajcem ali lisico, se z njim pozdraviš, nato pa odhitita vsak v svojo smer.

V krajih južneje od nas že kak mesec vlada prava špargljeva nabiralna mrzlica, ker pa v naših gozdovih divji šparglji žal ne rastejo, se lahko pozabavamo z iskanjem hmeljevih poganjkov.

Hmelj (Humulus lupulus), običajno raste povsod tam, kjer je dovolj vlage. Takoj, ko najde oporo, se spiralasto dviga ob njej, če pa opore ni, pa si medsebojno oporo nudijo kar mladi poganjki, ki se družno vzpenjajo v medsebojnem objemu.

Hmeljevi poganki so podobni srobotovim in nemalokrat imajo tudi skupno rastišče, zato je potrebno biti pri nabiranju kar pozoren, saj so surovi poganjki srobotov strupeni – povzročajo slabost in bruhanje – zato je najbolje, če niste povsem prepričani, da poganjke po nabiranju obvezno skuhate. S kuhanjem namreč tudi poganjki srobota postanejo užitni, hmeljeve poganjke pa si lahko brez skrbi privoščimo tudi presne.

hmeljevi poganjki 3

Poganjek hmelja (levo) in srobota (desno).

Razliko med srobotom in hmeljem je najlažje razločiti po listih, kajti listi srobota so pernato deljeni, s petimi jajčastimi segmenti, hmeljevi pa so tri- petdelni in srčasti. Hmeljevi poganjki so temno zeleni in imajo rahel rdečkast navdih, srobotovi svetlo do emno zeleni. Hmeljevi imajo po robovih drobne kaveljčke, srobotovi pa so le dlakavi. (slika hmelj levo, srobot desno)

Poganjki hmelja vsebujejo 3x več C vitamina kot limona, karotenoide (beta karoten),  grenčine in polifenolne spojine (antioksidanti) ter druge bioaktivne snovi, vitamine in rudnine.

Seveda jih ne nabiramo v bližini cest, hkrati pa se brzdamo tudi pri nabiranju, da ne pomendramo celotnega podrastja in kak poganjek tudi pustimo, saj moramo tisto, kar nam je dano, prejemati z občutkom.

hmeljevi poganjki 2

Hmeljevi poganjki s smetano, proseno kašo in čemaževim pestom.

Uporaba hmeljevih poganjkov: Hmeljeve poganjke lahko surove pozobamo že kar v gozdu, lahko jih nalomimo v solate, ali pa jih, podobno kot špagete, skuhamo v slani vodi ter jih uporabimo kot zelenjavno prilogo, seveda pa jih lahko dodamo tudi v različne juhe, rižote in druge jedi, ki nam pridejo na misel. Vode v kateri so se kuhali hmeljevi poganjki pa ne zavržemo, saj se je vanjo ujeli deli rudnin in antioksidantov ter še kaj koristnega.

Manca Kemperl