Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Problematika zbiranja odpadnega jedilnega olja
Na problematiko zbiranja odpadnega jedilnega olja, ki največkrat konča v kanalizaciji, kjer res nima kaj iskati, je pred dobrim letom dni, z uspešno in odmevno zbiralno akcijo, opozorilo tudi Komunalno podjetje Kamnik.

Problematika zbiranja odpadnega jedilnega olja

Občinski svetnik Edis Rujović je s svetniško pobudo opozoril na problematiko odpadnega jedilnega olja, občinska uprava Občine Kamnik pa odgovarja, da se pri zbiranju komunalnih odpadkov in na ekoloških otokih že v kratkem obetajo spremembe, saj naj bi se uvedlo zbiranje odpadnega papirja “od vrat do vrat”, na ekoloških otokih pa naj bi posode za zbiranje papirja nadomestili posebni zbiralniki za odpadno jedilno olje.

Edis Rujević – LDP

Edis RUJOVIĆ (LDP): »Skrb za okolje je naloga in odgovornost vseh nas. Še toliko bolj v okoljih, ki so z naravnimi danostmi bogata, kot je to naša občina. Zavedanje ljudi o pravilnem  ravnanju z odpadki se je v zadnjih desetih letih močno popravilo. Seveda še nismo tam, kjer si želimo biti, a pozitiven trend nas vsekakor lahko navdaja z optimizmom. Prepričan sem, da bi našo skrb do okolja povečali tudi z možnostjo  pravilnega zbiranja in odlaganja odpadnega jedilnega olja. Zavedati se moramo , da je odpadno jedilno olje živilo, ki s tem, ko konča v naravi predstavlja zelo visoko organsko onesnaženje, ki ga morajo mikroorganizmi  razgrajevati več let. V vmesnem času pa predstavlja škodljiv odpadek. Težava je, da mnogi odpadno olje izlivajo v vodotoke ali v komunalne odtoke in zato je obremenjenost odpadne vode z jedilnim oljem 800-krat večja kot  pri običajnih komunalnih odpadnih voda.

Prepričan sem, da se tudi občinska uprava zaveda omenjene problematike in nereguliranega izlivanja  odpadnega  jedilnega  olja  v  naravo  in  zato  dajem  občinski  upravi  pobudo  za namestitev posebnih posod na ekoloških otokih ali za kakšen drug primeren način oddaje odpadnih olj. Posamezna gospodinjstva se prav gotovo ne odločajo ali pa zelo redko  za odvoz v sam zbirni center. Torej lahko sklepamo, da večina odpadnega jedilnega olja konča  v okolju oziroma odtokih, kar pa močno obremenjuje našo naravo. Težave z odpadnim jedilnim oljem pa  ima  prav gotovo  tudi Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik in bi prosil, če lahko v okviru moje pobude pridobite tudi njihove podatke ter mnenje o tej problematiki.«

Odgovor občinske uprave Občine Kamnik je pripravila Mihaela  BRNOT  VETERNIK,  višja  svetovalka  za  gospodarske dejavnosti in gospodarske javne službe:

Občinska uprava in koncesionar Publikus d.o.o. načrtujeta v letošnjem letu nekaj sprememb oz. izboljšav na področju izvajanja gospodarske javne službe zbiranje komunalnih odpadkov, in sicer: zbiranje odpadnega jedilnega olja na ekoloških otokih in zbiranje papirja po sistemu »od vrat do vrat«.

Za uvedbo zbiranja odpadnega jedilnega olja smo se s Publikusom dogovorili že v lanskem letu, ko je pripravljal prijavo na razpis v okviru Strategije lokalnega razvoja LAS na območju občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Projekt je bil odobren, z nepovratnimi sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja EKSRP bo v letošnjem letu urejenih deset zbirnih mest na podeželju, poleg teh pa vsaj še deset zbirnih mest v mestnem delu občine. Posode za zbiranje odpadnega jedilnega olja bodo nameščene na obstoječih ekoloških otokih. Vsa gospodinjstva pa bodo prejela manjše posode za zbiranje odpadnega jedilnega olja do oddaje v zbiralnik. Za mnenje smo zaprosili CČN Domžale-Kamnik, ki uvedbo zbiranja odpadnega jedilnega olja močno podpira. Na CČN Domžale-Kamnik odpadno jedilno olje povzroča nezaželeno mašenje strojne  opreme,  oblaganje  senzorjev…,  kar  vodi  do  težav  pri  vodenju  procesa  čiščenja odpadne  vode.  Potrebno je veliko ročnega čiščenja posameznih elementov za vzpostavitev normalnega  delovanja  opreme  in  senzorjev.  Čistilna  naprava  Domžale-Kamnik  je  sicer opremljena z maščobnikom, kjer se preko flotacije izloči večina maščobe, vendar je le-ta nameščen za vtokom, grobimi in finimi grabljami ter vstopnimi črpalkami, kjer se velik del maščobe že oblepi. Izločena maščoba iz maščobnika pa se prečrpa v gnilišča, kjer se presnovi do bioplina.

Glede na dobre rezultate na območju občin, kjer odpadni papir zbirajo po sistemu »od vrat do vrat«,  se  za  uvedbo  tega  načina  zbiranja  v  letošnjem  letu  dogovarjamo  tudi  z  našim koncesionarjem. Gre za enak sistem, kot je bil leta 2009 uveden na področju zbiranja odpadne embalaže. Vsa gospodinjstva bodo prejela posode za zbiranje papirja. Sočasno bi bile lahko z ekoloških otokov odstranjene posode za papir in za odpadno embalažo, ki se na enak način zbira že več let. Tako bi bili ekološki otoki namenjeni le za zbiranje odpadkov, ki  jih  ne  bo možno  oddati  koncesionarju  na posameznem  zbirnem  mestu  pri  rednem  odvozu,  to  so: odpadno  steklo,  odpadna  oblačila  in  tekstil,  odpadna  električna  in  elektronska  oprema, odpadno jedilno olje.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve