Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Urejena parkirišča na Veliki planini

Urejena parkirišča na Veliki planini

Občinski svetnik Duško PAPEŽ (LDP) je na 9. redni seji občinski upravi zastavil vprašanje v zvezi z urejanjem prometa in ureditvijo parkirnih mest pod Veliko planino.

Duško Papež (LDP): “Občina Kamnik se vse bolj razvija na področju turizma in k temu v veliki meri prispeva tudi dobro delo vseh deležnikov na Veliki planini z dolino Kamniške Bistrice ter Mali in Gojški planini. Na planine se dostopa na dva načina. Z nihalko iz doline Kamniške Bistrice in po cesti preko Kranjskega Raka. Predvsem v poletnih dneh, pa tudi spomladi in jeseni, sta oba dostopa dodobra obremenjena. Če je dostop iz Kamniške Bistrice z nihalko urejen pa tega ne moremo trditi za dostop po makadamski cesti od Kranjskega Raka naprej. Na tem delu se soočamo z velikim številom osebnih avtomobilov in tudi avtobusov, kar ima za posledico neprijetno prašenje in nekontrolirano parkiranje, kar vsekakor ne meče dobre luči na turistično podobo treh planin. Konec koncev je tudi vzdrževanje tega dela ceste velik strošek za pašne skupnosti in domove. V letu 2014 se je za vzdrževanje namenilo 1200 ton materiala in porabilo 25.000 evrov za vzdrževalna dela in pluženje.

Zavedamo se, da gre ta odsek čez območje občine Luče, ki je zainteresirana za dogovor z občino Kamnik o ureditvi tega dela odseka ceste.
Zato sprašujemo ali Občina Kamnik v sodelovanju z Občino Luče pripravlja kakšne aktivnosti, da bi se odsek ceste od Kranjskega Raka do Ravni, kjer bi se uredilo plačljiva parkirna mesta, asfaltiral?

Ali Občina Kamnik v te aktivnosti vključuje tudi vse pašne skupnosti in planinske domove na vseh treh planinah, saj bi ravno ti lahko aktivno sodelovali pri asfaltiranju ceste, parkirišča in urejanje prometnega režima? Dejstvo je, da bi se lahko s pobiranjem parkirnine v veliki meri zagotovila sredstva za vzdrževanje ceste in parkirišč.”

Odgovor občinske uprave je pripravil mag. Matjaž SRŠA, podsekretar – pomočnik vodje Oddelka za gospodarske dejavnosti, gospodarske javne službe in finance:

Občina Kamnik je v letih 2012 in 2013 izvedla veliko aktivnosti za ureditev prometnega režima ter spremembe prometnega režima, v katere je vključevala vse deležnike na planini.

Občina Kamnik in Občina Luče sta v letu 2013 podali skupno pobudo glede spremembe statusa občinske ceste v državno cesto, vendar je bila pobuda zavrnjena. Prav tako je bil v letu 2013 podan predlog za zaračunavanje nadomestila za uporabo občinske ceste, vendar je bil s strani Direktorata za infrastrukturo posredovan odgovor, da občina nima pravice niti podlage za pobiranje nadomestil za uporabo ceste. Obe občini sta v preteklih letih sofinancirali plačilo najemnine za uporabo parkirišča pri kamnolomu, ki je v privatni lasti.

Dejstvo je, da bi bilo potrebno najprej urediti lastništvo zemljišč, po katerih poteka občinska cesta in parkirišča. Šele nato bi bilo mogoče izvesti aktivnosti v smeri sprejetja ustreznega občinskega odloka, v katerem bi se določilo pogoje in višino plačila za uporabo parkirišč.

Na območju Velike Planine veljajo številni varstveni režimi, zato pobude s strani Občine Kamnik, da bi v OPN umestili nova parkirišča, niso bila upoštevana. Tako lahko govorimo zgolj o obstoječih parkiriščih, ki jih žal v novem OPN ne bomo mogli razširjati. Parkirišče pri kamnolomu ni predmet OPN-ja Občine Kamnik, saj je v pristojnosti sosednje Občine Luče.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve