Naslovnica / Sonaravno bivanje in kreativnost / V skrivnostnem svetu poldragih kamnov

V skrivnostnem svetu poldragih kamnov

December je res mesec presežkov, ko govorimo o dobrih stvareh. Vsled številnih kulturnih, družabnih in nasploh raznoterih dogodkov ter prireditev, je kar težko najti čas za poročanje o vseh. Tokrat si poglejmo nekaj bolj eksotičnega, čemur smo lahko, v sklopu prednovoletnih prireditev in kamniških večernih nakupov, prisotvovali v trgovini Intershop Kammeleon na Šutni, kjer je Valerija Božič, v sodelovanju z Občino Kamnik, za vse navdušence takšnih in drugačnih kamnov, organizirala predavanje o poldragih kamnih.

O poldragih kamnih je predaval Janez Ulčar, znani kristaloterapevt,  bioenergetik in reiki mojster, ki je v zadnjem desetletju, med drugim, raziskoval tudi delovanje labirintov, jih postavljal v Kamniku, njegovi okolici in tudi drugih slovenskih krajih.

Na predavanju smo si najprej ogledali različne poldrage kamne ter prisluhnili različnim lastnostim, ki jih poldragim kamnom pripisujejo:  ahat, naj bi vplival na živčevje, pljuča, čustva in spomin;  ametist,  lajšal glavobole, epilepsijo, nespečnost, krepil koncentracijo, nevtraliziral do 65% sevanj alfa, beta, gama in rentgenskega žarčenja, ki seva iz TV in računalniških ekranov; lapis lazuli, naj bi ugodno vplival na zniževanje previsokega krvnega tlaka, podpiral ustvarjalnost; magnetit, pomagal anemičnim ljudem, izboljševal cirkulacijo v okončinah in odpravljal slabost;  mesečev kamen naj bi odpiral jasnovidnost, vplival na epifizo in hipofizo; opal prečiščeval telo, dvigoval vibracije in izboljševal spomin; črni oniks naj bi nas ščitil pred fizično krajo energije, njegova zelena različica nam naj bi bila v pomoč na poti duhovnosti, beli oniks pa naj bi nam povečeval koncentracijo in pomagal pri učenju.

Rubin naj bi bil kamen moči, ki naj bi odpravljal glavobole, pomirjal čustva, medtem ko naj bi bil rožnati kamen oz. roževec kamen ljubezni, ki je domnevno v pomoč vsem, ki še sebe nimajo radi.

Rutil v kremenu naj bi bil za otožne in depresivne ljudi; safir naj bi nas pomlajal, saj mu pripisujejo delovanje na živčevje; smaragd naj bi umirjal razdražljivost in tolažil zaskrbljene; sončni kamen preprečeval obolenja možganov, odpravljal seksualne motnje in krepil samozavest; tigrovo oko naj bi krepilo zbranost; topaz (rumeni) odpravljal izčrpanost, nerazumne strahove ter zdravil celo alkoholizem, medtem ko gorski kristal oz. kamena strela, spada med vsestransko najbolj uporabne kristale, zaradi česar mu je bilo v nadaljevanju predavanja namenjeno nekaj več pozornosti.

Kamena strela je brezbarven kremen (čisti silicijev dioksid), ki so ga stari  Grki  označili za vodo, ki je tako močno zaledenela, da se ne more več odtaliti. Predavatelj Janez Ulčar je o kameni streli povedal, da se jo uporablja kot ojačevalec energijskih polj pri kristaloterapiji, masažah, akupresuri, reikiju in bioenergetskih zdravljenjih, meditaciji in še bi lahko naštevali.

Tekom predavanja je predavatelj Janez Ulčar predstavil še t.i. »Exoduse«,  ki jih že več kot dve desetletji razvija, šlo pa naj bi za kozmograme, ki vplivajo na spremembo zavesti. Uporablja se jih lahko na različne načine tako, da se polagajo na telo, ali v kombinaciji s kristaloterapijo in drugimi komplementarnimi metodami zdravljenja.

Exodus (lat. Izhod) je izhod iz labirinta v katerem se včasih znajdemo. Domnevno naj bi delovali na fizični, čustveni, mentalni in duhovni ravni, saj naj bi v telesu vzpostavijo pretok, prečistili našo energijo in s tem aktivirali samozdravilno delovanje.

Z »Exodusi« delajo v večini primerov terapevti, šest  vrst pa naj bi bilo primernih za tiste, ki si želijo pomagati  sami.

Predavanje je bilo zanimivo, vsi, ki ste predavanje zamudili in bi si poldrage kamne radi ogledali tudi v živo, pa to lahko storite v Kammeleonu na Šutni, kjer si jih lahko ogledate v različnih uporabnih formah, o njih pa vam bo marsikaj zanimivega znala povedati tudi Valerija.

Besedilo in fotografije: Brigita Artiček