Naslovnica / YPAC 2015 / YPAC 2015: Mladi parlamentarci so si ogledali Kamnik

YPAC 2015: Mladi parlamentarci so si ogledali Kamnik

Majhno, očarljivo, gostoljubno, drugačno, srednjeveško, mirno, zanimivo, tiho, prijetno, staro. S temi besedami so naše mesto opisali udeleženci mladinskega parlamenta YPAC. Prispeli so včeraj popoldne in danes so svoj prvi dan začeli z ogledom Kamnika.

Zjutraj so se pred vhodom v šolo začeli zbirati še malo zehajoči in od poti utrujeni mladi delegati ter njihovi spremljevalci. A kmalu jih je prebudil sprehod po Kamniku in jutranjo zaspanost je zamenjala radovednost.

Razdelili so se v manjše skupine in dijaki so jim razkazali mesto. Ustavili so se na Glavnem trgu, sprehodili po kamniških ulicah, si ogledali frančiškansko cerkev sv. Jakoba in Plečnikovo Kapelo božjega groba ter izvedeli nekaj o njeni raznoliki simboliki.

Povzpeli so se na Mali grad, kjer so izvedeli legendo o Kamniški Veroniki, ki se je zaradi svoje skoposti spremenila v pol žensko pol kačo in videli, kako se v grajskih vratih, kamor je v jezi udarila, še danes pozna odtis njene pesti.

Čeprav imajo delegati stroga pravila oblačenja in so imeli oblečene obleke, fantje za vratom kravate, nekatera dekleta pa obute petke, so »priplezali« na ruševine gradu, od koder so imeli razgled na celo mesto.

Pogled je bil čudovit, le Kamniško-Savinjske Alpe so bile ovite v meglo. Preden so se vrnili v šolo in začeli z delom, so se sprehodili še po Šutni, mimo župnijske cerkve in rojstne hiše Rudolfa Maistra.

Maša Marija Vrtačnik