Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / Čudež sv. Martina na Glavnem trgu

Čudež sv. Martina na Glavnem trgu

Sveti Martin, ki je med odraslimi priljubljen vsaj toliko, če ne še bolj, kot Miklavž med najmlajšimi, je danes obiskal tudi Kamnik, kjer je vodo zacopral v vino, ki ga je frišno žegnanega, za razliko od svojega predhodnika, ki ga je ob tovrstnih priložnostih rad in z veseljem pošteno ruknil, za kak fingret srebnil tudi sam župan.

Na Glavnem trgu je danes potekala Martinova tržnica, ki je bila domala povsem posvečena godovanju svetega Martina, najljubšega svetnika odraslih, nekako martinovanjsko obarvana pa je bila tudi ponudba na stojnicah, kjer je bilo moč kupiti in prigrizniti tudi marsikaj dobrega.

martinova-trznica-2016-1

Na stojnici Term Snovik je bilo tako moč poskusiti firštov golaž ter tuhinjsko filo, medtem ko so na stojnici gostilne Korobač ponujali Martinov krožnik z rdečim zeljem, mlinci ter pečeno gosko, ki jo je bilo moč poplakniti tudi z vinom, bodisi s Vrabčevim s Krasa, bodisi s štajersko kapljico iz kmetije Šenveter, ali pa z nekoliko bolj desertnim požirkom vin iz kolekcije Palmieri, je bilo pa spričo zoprnega mraza še najbolj prijetno srebrati kuhano vino.

martinova-trznica-2016-24

 

Kot običajno je bila na stojnici kmetije Špeh in Domačih mesnin Soud moč nabrati lep šopek suhega cvetja v obliki slanine, klobas in podobnih mesnih dobrot.

martinova-trznica-2016-49

 

Še posebej bogata je bila ponudba najrazličnejših sladic, od Ivankinih krofov, do sladkih dobrot Hiše slaščic Tarangela, medtem ko je znova nekoliko izstopala, očem in trebuhom prijazna ponudba Mojčinih dobrot, na kateri so kraljevale pijane hruške, ki bi se jih ne branil niti sv. Martin, da pivne, bučne in drugih tort ne omenjamo, dasiravno se nikakor ne moremo in ne smemo izogniti omembi odlične tiramisu torte.

martinova-trznica-2016-43

 

Vedno nasmejana Tina se je na svojem Zelenjavnem vrtu odela v Martinove barve, tako da nam je danes za pozirala z glavo rdečega zelja.

martinova-trznica-2016-7

Ker se počasi približujejo novoletni prazniki, je dobro že zdaj začeti razmišljati o darilih, denimo o ročno izdelanem nakitu Marije Šmidovnik, ali pa umetelnih lesenih izdelkih gospoda Ivana iz Moravč.

 

Za dobro voljo in razpoloženje obiskovalcev Martinove tržnice, so poskrbeli Anovški fantje iz Štajerske, Andreja Čamernik in Danijel Rampre, Ljudske pevke Predice in Francetovi orgličarji iz Škofjeloškega konca, za nekaj heca in dobre volje, pa je poskrbela ekipa svetega Martina, ki je požegnala mošt v vino. Škoda le, da je fontana na Glavnem trgu že brez vode, saj bi bila v primeru uspešno izvedene coprnije v Kamniku vsak dan veselica.

martinova-trznica-2016-1

 

Je bil pa žegen mošta, kljub temu, da Kamnik ni ravno vinorodno mesto, dovolj uspešen, da sta prazniku in sv. Martinu na čast, z dobrim fingretom vina, godu svetnika ter na zdravje obiskovalcev Martinove tržnice, nazdravila tudi župan Marjan Šarec in Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem in šport Občine Kamnik.

 

Posebnost današnje Martinove tržnice pa je bila novost, in sicer Kamniška košarica lokalnih dobrot, v kateri je moč najti devet domačih oz. značilnih izdelkov s Kamnišega: Živo vodo iz Zdravilnega gaja Tunjice, sir trnič in poltrdi sir izdelana na Kmetiji Pr’ Gabršk, temno čokolado s trničem, izdelano v okolici Kamnika, jabolčni sok, suho sadje in slivovo marmelado iz Tunjic, Tuhinjsko klobaso mesarja Antona iz Kamnika in rušovc – žganje iz vršičkov ruševja in storžev narejen po pastirskem izročilu z Velike Planine.

martinova-trznica-2016-47

 

Košarica, ki si jo je zamislila ter jo tudi predstavila Sabina Romšak s kamniškega TIC-a, ji je uspelo povezati ponudnike s podeželja, kmete in pridelovalce hrane, hkrati pa sestaviti lično in nenazadnje tudi okusno darilno košarico.

martinova-trznica-2016-25

 

Skratka, današnje Martinovanje na Glavnem trgu je bilo prav prijetno, četudi bi bilo pričakovati, da bi tovrstna prireditev izza domačih zapečkov privabila več Kamničanov, ki se očitno bojijo mraza in po nakupih raje hodijo v ogrevana nakupovalna središča, ki ponujajo poceni vina in klobase iz onega konca sveta.

Prav luštno pa utegne biti tudi v soboto, 3. decembra 2016, ko se bo na Glavnem trgu odvijala Miklavževa, najbrž pa se zna prikazati tudi kak parkelj.