Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Ferata na Stari grad
Simbolična fotografija

Ferata na Stari grad

Občinski svetnik Edis Rujović (LDP) je občinski upravi Občine Kamnik zastavil vprašanje, ki se nanaša na možnost sodelovanja občine pri ureditve ferate na Starem gradu.

Edis Rujević – LDP

Edis Rujović – Lista Dušana Papeža: Beseda ferata je italijanskega izvora. Prijela se je v času prve svetovne vojne, ko so na visokogorskih bojiščih vojaki v vojaške namene s pletenimi žičnatimi vrvmi in jeklenicami opremili in zavarovali poti v visokogorju. Po vojni so sistem pričela uporabljati in nadgrajevati prva planinska društva.

Sistem ferat omogoča večji obisk gora po strmejših in bolj izpostavljenih mestih, ki so zavarovana, kar omogoča dostope do na videz nedostopnih vrhov. Danes zelo popularne so športne ferate, ki so v zadnjih letih doživele pravi razcvet, tudi v Sloveniji.

Potrebno je omeniti, da planinske poti niso ferate ampak govorimo o zelo zahtevnih planinskih poteh, kjer so lahko posamezni deli opremljeni z jeklenico. Za napredovanje samovarovalni sestav ni obvezen ampak je priporočljiv., Na drugi strani pa je precej manj modernih oz. t.i. športnih ferat. Najpopularnejše ferate pri nas so: Ferata Hvadnik (Gozd Martuljek), Ferata Mojstrana (v ostenju Granišča nad Mojstrano), ferata Ožarjeni kamen (nad Bohinjskim jezerom), ferata Spodnji plot (dve ferati), ferata Češka koča (pod Češko kočo med Sinjim slapom in Vikijevo svečo), Gonžarjeva peč (prva prava ferata pri nas), ferata Lisca in Gradiška tura (v pogorju Nanosa).

Klasične planinske poti (lahke, zahtevne in zelo zahtevne) v gorah so namenjene vsem obiskovalcem gora in so tako tudi opremljene. Moderne oz. športne ferate, v Sloveniji poimenovane Zelo zahtevne plezalne poti pa posameznikom, navdušenimi nad adrenalinskimi doživetji v naravi in tudi planincem kot trening za resnejše ture v visokogorju. Vseeno pa mora imeti posameznik, predno želi preizkusiti ferato vsaj osnovno znanje o hoji v gore in specialno znanje o plezanju ferat.

Ko govorimo o ferati ne govorimo hkrati o klasičnem športnem plezanju po steni, kjer je posameznik varovan z vrvjo, ki jo vpenja v svedrovce. Plezanje po feratah namreč poteka po žičnatih vrveh oz. jeklenicah, ki so pritrjene v steno, največkrat pa smo zavarovani s plezalno opremo, ki mora biti brezhibna: primerna obutev (pohodni ali specialni čevlji), čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet in rokavice. Našteto pa je potrebno znati tudi pravilno uporabljati.

Kljub temu, da je Kamnik danes vodilna turistična destinacija znotraj makroregije Osrednja Slovenija, sta njegova glavna produkta gore in čudovita naravna, ki ponuja veliko možnosti za aktivni oddih. Večino obiskovalcev v Kamnik pride ravno z namenom, da svoj čas obiska preživijo aktivno v naravi. S postavitvijo ferate na Starem gradu bi ne samo dvignili ponudbo aktivnosti za obiskovalce, pač pa bi tudi privabili nov tip gostov, ki jih do sedaj v Kamniku še ni bilo – ker Kamnik (še) nima ferate se ljubitelji tovrstnih doživetij/aktivnosti v Kamniku niso ustavljali. Ker bi ferata na Starem gradu bila prestolnici najbližja ferata, bi bil to pomemben vzvod pri targetiranju. S ferato na Starem gradu bi pridobili nov aktivni produkt v centru mesta, kar bi bila absolutna dodana vrednost destinacije. Obiskovalec bi v Kamnik lahko prišel z javnim transportom – avtobusna postaja je le nekaj korakov stran od izhodišča, ravno tako parkirišče za osebna vozila, javni wc, gostinska in trgovinska dejavnost ipd.

Ferata bi pomenila tudi odlično vadišče za kamniške planince, saj bi lahko tam pod njihovim nadzorom potekale številne vadbene aktivnosti za vse selekcije. Prednost odlične lokacije ferate ne bomo ponovno izpostavljali.

S sodelovanjem Občine Kamnik, Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, g. Stanislava Kneza (lastnik območja), PD Kamnik, Planinske zveza Slovenije, Grajske terasa in drugih potencialnih deležnikov, bi se lahko oblikovala konkretna strategija namembnosti in vsebinskih aktivnosti na sistemu ferate na Starem gradu. Oblikovati bi bilo mogoče kvalitetne, s strokovnim znanjem podprte vsebine, ki bi jih lahko uporabljali v tržne in netržne namene. Možnosti za povezovanje z vsebinami novo nastajajoče razgledne ploščadi na Starem gradu in Turistično informativnim centrom v mestu, kjer bi lahko obiskovalce informirali o ferati in jim izposojali komplete plezalne opreme.

Po ocenah PD Kamnik bi bil strošek vzpostavitve ferate na Starem gradu cca. 25.000 EUR.

Dodano vrednost ferate vidim predvsem v tem, da se nikjer v Sloveniji ni moč prepustiti avanturi ferate iz čistega mestnega jedra. Vsa podporna infrastruktura je v neposredni bližini, možno je vključevanje številnih dodatnih vsebin. Ferata na Starem gradu bi bila celoletni aktivni produkt, dostopen vsem.

Odgovor v imenu občinske uprave sta pripravila Tina TRČEK, podsekretarka – vodja Oddelka za družbene dejavnosti in Samo SURINA, vodja TIC-a na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik:

Strinjamo se, da so v zadnjem času ferate vse bolj popularne in da bi z vzpostavitvijo le-te v samem središču Kamnika obogatili turistično ponudbo mesta ter privabili nov tip aktivnih gostov. Ferata je namreč trenutno eden najbolj iskanih produktov, po katerih povprašujejo turisti, ki prihajajo v Slovenijo. Navedeno skupino turistov nagovarjata tudi Strategija razvoja in trženja turizma v občini Kamnik za obdobje od 2016 do 2025 ter Slovenska turistična organizacija (STO) s ključnimi personami po segmentaciji oziroma identifikaciji ciljnih skupin slovenskega turizma.

Dostopnost do ferate na pobočju Starega gradu bi bila zelo praktična, prav tako bi bil odličen razgled med plezanjem – na staro mestno jedro z Malim gradom, Sv. Ano v Tunjicah, proti Triglavu ipd. Težavnost vsake ferate je odvisna od izvedbe. Po besedah predsednika Planinskega društva Kamnik je ideja zahtevnosti za športne ferate, da se postavi osnovno lažjo ferato, ki jo zmorejo vsi obiskovalci, le-tej pa se priključuje težje odseke. V praksi sta to običajno dve liniji, ki se medsebojno prepletata.

V primeru vzpostavitve ferate na pobočju Starega gradu bi bilo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, ki po naših informacijah idejo podpirajo in se strinjajo, da bi s tem obogatili turistično in športno ponudbo Kamnika. V prihodnjem koledarskem letu je s strani Občine Kamnik predvideno dokončanje poti na Starem gradu, upamo, da bo zasebni investitor zaključil z investicijo razgledne ploščadi, nato pa se bomo vsi deležniki skupaj pogovorili o možnih nadgradnjah te nadvse pomembne turistične in pohodniške točke